Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

«Δεν αλλάζει το οτιδήποτε» όσον αφορά την μετακίνηση των παιδιών του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως δήλωσε η Υπουργός Δικαιοσύνης Άννα Κουκκίδη Προκοπίου. «Πρόκειται για θέμα ασφάλειας», τόνισε.  

Μιλώντας στο «Μέρα Μεσημέρι» η κ. Κουκκίδη, αναφέρθηκε στην Έκθεση της Ελεγκτικής για την αστυνομία, το νομοσχέδιο για τις φυλακές αλλά και στην προσπάθεια εισαγωγής νομοσχεδίου κατά τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο. 

«Τα ζητήματα ασφαλείας προσώπων τα χειρίζεται η αστυνομία»

Κληθείς να σχολιάσει την Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την αστυνομία, η οποία εξετάστηκε στην Επιτροπή Ελέγχου, η κ. Κουκκίδη ανέφερε πως η έκθεση για τα οικονομικά πεπραγμένα του 2022, συμπεριλάμβανε και στοιχεία που αφορούν το 2023 και συγκεκριμένα τη μεταφορά των παιδιών του Προέδρου.  

Η Υπουργός εξέφρασε την διαφωνία της να γίνονται θέμα δημόσια συζήτησης ζητήματα που αφορούν παιδιά, ενώ πρόσθεσε ότι «τα ζητήματα ασφαλείας προσώπων τα χειρίζεται η αστυνομία με εμπιστευτικότητα».  

Η διαφωνία με τον Γενικό Ελεγκτή παραμένει όσον αφορά σε αυτό το ζήτημα, ενώ όπως ξεκαθάρισε η υπουργός «ουδέποτε ο Πρόεδρος ή η πρώτη κυρία ζήτησε ασφάλεια για τα παιδιά». Η απόφαση πάρθηκε από πλευράς υπουργού και αστυνομίας.  

Όσον αφορά το ζήτημα της οπλοφορίας, ο κατάλογος των προσώπων ο οποίος έχει άδεια, είναι περιορισμένος. Μέσα από ειδική επιτροπή, λαμβάνονται οι αποφάσεις, ενώ αρκετά είναι τα αιτήματα που είτε απορρίπτονται είτε δεν ανανεώνονται. Στη συνέχεια περνούν από Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ υπάρχει και αιτιολογική έκθεση σε κάθε αίτηση.  

Αυξημένος ο κίνδυνος τρομοκρατίας.  

Για εισαγωγή νομοθετικής ρύθμισης κατά διαδικτυακού περιεχομένου με τρομοκρατικό περιεχόμενο, εργάζεται το Υπουργείο. Κληθείς να σχολιάσει το «καμπανάκι κινδύνου» από πλευράς Ευρωπαίας Επιτρόπου για πιθανά τρομοκρατικά χτυπήματα την περίοδο των εορτών, η κ. Κουκκίδη υπογράμμισε ότι τα άτομα πίσω από τέτοιες επιθέσεις είναι «μοναχικοί λύκοι». Άτομα τα οποία προσηλυτίζονται σε «αγέλες» του διαδικτύου, και πολλές φορές γίνονται υποχείρια καταστάσεων εκτός των συνόρων της χώρας που διαμένουν.  

Στόχος της νομοθεσίας είναι μόλις εντοπιστεί ανάρτηση που προωθεί τρομοκρατικό περιεχόμενό, να γίνεται καταγγελία και να αφαιρείται.  

Ενώπιον της επιτροπής εξωτερικών βρίσκεται και ένα σχετικό νομοσχέδιο που αφορά ξενοφοβικό/ ρατσιστικό περιεχόμενο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί σύντομα και να εφαρμοστεί εντός του 2024. 

Νομοσχέδιο για Κεντρικές Φυλακές 

«Δεν υφίσταται» τα όσα γράφονται ότι δεν υπάρχει νομοσχέδιο προς συζήτηση για τις φυλακές. Όπως δήλωσε η κ. Κουκκίδη, το νομοσχέδιο εξυγχρονισμού των φυλακών, εκκρεμεί από το 2019. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιλαμβάνει 50 περίπου άρθρα και πρόκειται για πλήρη αναθεώρηση.  

Μετα από επιστολή της Υπουργού προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής νομικών, με την οποία τέθηκε ως προτεραιότητα, μπήκε στην ατζέντα.  

«Ο λόγος που δεν συζητήθηκε χθες είναι ότι θα κάναμε μια προσθήκη σε ένα άρθρο», η οποία θα είναι έτοιμη εντός των επόμενων δέκα ημερών, όπως δήλωσε η Υπουργός. Ωστόσο όταν έχεις «να αναλύσεις 50 άρθρα, μπορείς να συζητήσεις». 

Η συγκεκριμένη προσθήκη καταργεί πλέον το Συμβούλιο Φυλακών και μετονομάζεται σε Παρατηρητήριο Φυλακών, το οποίο θα λειτουργεί στα πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

Πρόκειται για ένα εσωτερικό μηχανισμό, μια διαμεσολάβηση μεταξύ διοίκησης και φυλακισμένων, όπου γίνονται αναφορές παραπόνων. Η συζήτηση αναμένεται να τεθεί στην ατζέντα της Επιτροπής τον Ιανουάριο του 2024. 

«Πάγωσαν» οι προαγωγές της αστυνομίας.  

Αυτή τη στιγμή οι προαγωγές τεσσάρων βοηθών αρχηγών της αστυνομίας έχουν «πέσει», δήλωσε η κ. Κουκκίδου. Σε συνεργασία με τη νομική υπηρεσία, το Υπουργείο θα επανεξετάσει τις δικαστικές αποφάσεις, ώστε να διαφανούν τα επόμενα βήματα.