Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τρεγτ

Επιμένει ότι δεν πρόκειται υπάρξει ανατροπή στην κατασκευή πλωτής μονάδας παραγωγής φυσικού αερίου επί του κοιτάσματος Αφροδίτη η Κυβέρνηση.

Κύκλοι του Υπουργείου Ενέργειας επανέλαβαν και σήμερα ότι η κοινοπραξία έχει αποδεχθεί τη λειτουργία πλωτής μονάδας ανάπτυξης, όπως προβλεπόταν στο σχέδιο που είχε συμφωνηθεί το 2019.

Απαντώντας στις επικρίσεις που διατυπώθηκαν μετά τη δημοσίευση στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ της New Med, εταιρείας που συμμετέχει στην κοινοπραξία του κοιτάσματος και σύμφωνα με την οποία ζητήθηκε παράταση στην έναρξη της τεχνοοικονομικής μελέτης γνωστής ως FEED, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία για τα επόμενα βήματα.

«Και τα δύο μέρη, μέσα από τις συγκλίσεις που προνοεί η συμφωνία, προχωρούν στην επικαιροποίηση του υφιστάμενου σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγής. Η κάθε εταιρεία επιλέγει τη χρονική στιγμή που θα προβαίνει στις ανακοινώσεις που επιθυμεί» ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης. 

Η αναφορά της κοινοπραξίας ότι η παράταση προκειμένου να δοθεί χρόνος για τη συνδιαμόρφωση με την κυπριακή κυβέρνηση ενός «βέλτιστου πλάνου ανάπτυξης του κοιτάσματος», προκάλεσε την αντίδραση του Δημοκρατικού Συναγερμού που κατηγόρησε την κυβέρνηση για παραπλανητικές δηλώσεις.

«Η μεν κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι υπήρξε συναντίληψη για ένα ευρύτερο πλαίσιο αξιοποίησης του κοιτάσματος, η δε επίσημη ανακοίνωση μίας εκ των εταιρειών, δηλώνει απλά ότι ζήτησε παράταση της ημερομηνίας έναρξης της τεχνοοικονομικής μελέτης.  Καλείται η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός να επεξηγήσουν με σαφήνεια τι ακριβώς έχει συμφωνηθεί», δήλωσε η Ξένια Κωνσταντίνου αναπληρώτρια Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της New Med στο χρηματιστήριο Τελ Αβίβ ημερομηνίας 3 Δεκεμβρίου, την 1η Δεκεμβρίου η Chevron απέστειλε απαντητική επιστολή στον υπουργό εμπορίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζητώντας μεταξύ άλλων την αναβολή της ημερομηνίας για συμμόρφωση με το ορόσημο στο Συμβόλαιο Αναλογικού Καταμερισμού, προκειμένου να διαμορφωθεί μαζί με την κυπριακή κυβέρνηση βέλτιστο σχέδιο ανάπτυξης.

Σε μια άλλη εξέλιξη αύριο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Ελλάδος, ο οποίος ορίστηκε ως φορέας υλοποίησης του έργου της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κύπρου Ελλάδας Ισραήλ του γνωστού EuroAsia Interconnector.