Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ηρτ

Η Γερμανία όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1 είναι η χώρα η οποία κινεί τα νήματα για θετική υποδοχή της απαράδεκτης έκθεσης Μπορέλ και Κομισιόν, η οποία αποσυνδέει όλα τα ευρωτουρκικά ντοσιέ από την επίλυση του Κυπριακού. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε,  το Βερολίνο πρωτοστατεί ασκώντας εντονότατες πιέσεις σε άλλα κράτη-μέλη, ώστε η έκθεση Μπορέλ/Κομισιόν να τύχει θετικής υποδοχής και να ενσωματωθεί με συγκεκριμένο λεκτικό στα Συμπεράσματα της Συνόδου στις 14-15 Δεκεμβρίου.

Οι ίδιες πληροφορίες του ΑΝΤ1 αναφέρουν ότι η πλειοψηφία των κρατών φέρονται να προσυπογράφουν τη γερμανική λογική.  Ωστόσο, η Λευκωσία που έχει λάβει γνώση του παιγνιδιού που στήνει το Βερολίνο, επιχειρεί μέσω συμμαχιών να ανατρέψει το αρνητικό σκηνικό που στήνεται και να διασφαλίσει ότι η Τουρκία δεν θα εξασφαλίσει τα δώρα που προνοούνται από την έκθεση Μπορέλ/Κομισιόν, εξασφαλίζοντας λευκό φύλλο πορείας στο Κυπριακό.

Να υπενθυμίσουμε ότι η έκθεση Μπορέλ/Κομισιόν, που επιδιώκει η Γερμανία να εξασφαλίσει τη νομιμοποίηση όλων των κρατών-μελών στη Σύνοδο Κορυφής, προνοεί την παραχώρηση μιας πρωτοφανούς λίστας δώρων, χωρίς να τίθεται ως προϋπόθεση η επίλυση του Κυπριακού. Με βάση το απαράδεκτο έγγραφο, αρκεί μόνο ένα ευνοϊκό κλίμα προς την κατεύθυνση επανέναρξης συνομιλιών, ώστε να δοθεί προς την Τουρκία η δρομολόγηση αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης. Ενώ απαλλαγμένα από το Κυπριακό είναι τα δώρα που προνοούνται για μια Αεροπορική Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, για την επαναδραστηριοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Τουρκία, προκειμένου να στηριχθούν νέα αναπτυξιακά έργα, για την παραχώρηση επιπλέον ευρωπαϊκών κονδυλίων για το μεταναστευτικό, για το ξεπάγωμα όλων των υψηλών ευρωτουρκικών διαλόγων, περιλαμβανομένων και προσκλήσεων στον τούρκο Υπουργό Εξωτερικών να συμμετάσχει σε άτυπα Συμβούλια των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες μας, εάν τα δεδομένα δεν διαφοροποιηθούν, στη Σύνοδο Κορυφής θα έχουμε μια σκληρή μάχη, για τα ευρωτουρκικά και το Κυπριακό, χωρίς προγνωστικά.