Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κομισιον

Η έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία σηματοδοτεί ουσιαστικά την αναγνώριση ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε τέλμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οι Βρυξέλλες σημειώνουν ότι υπάρχει μηδενική πρόοδος στον συντονισμό της Τουρκίας με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφενός λόγω της μη ευθυγράμμισης με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά και λόγω του ότι «η ρητορική της υπέρ της τρομοκρατικής ομάδας Χαμάς» βρίσκεται σε διάσταση με την ευρωπαϊκή προσέγγιση.

Η έκθεση βλέπει νέα οπισθοδρόμηση στο κράτος δικαίου και στα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, ενώ για πρώτη φορά γίνεται αναφορά σε κατεχόμενα εδάφη στη βόρεια Κύπρο και στην στρατικοποίηση τους. Επί του προκειμένου, όπως απεκάλυψε χθες ο ΑΝΤ1, η Κομισιόν αναφέρεται στη βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο κατεχόμενο Λευκόνοικο και στη ναυτική βάση στο κατεχόμενο Μπογάζι.

Παράλληλα, η έκθεση καταγράφει μια προς μια τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας. Παραπέμπει σε λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αρχών που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητά αναστροφή των τουρκικών ενεργειών στο Βαρώσι, καταγράφει τα γεγονότα της Πύλας, τον περασμένο Αύγουστο, ενώ υπογραμμίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών.