Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Ο Πέδρο Σάντσεθ διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ είναι «φίλος της Ισπανίας», μία ημέρα αφότου το Ισραήλ κάλεσε για εξηγήσεις την πρέσβη του στην Ισπανία.

Αφορμή ήταν δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού σχετικά με τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα που κρίθηκαν «σκανδαλώδεις».

Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης, που αποτελεί μία από τις πλέον επικριτικές φωνές στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το Ισραήλ, επανέλαβε, εντούτοις, τη θέση του σχετικά με τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ο οποίος προκαλεί εδώ και ημέρες ένταση μεταξύ της Μαδρίτης και της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σε ένα μήνυμα που ανήρτησε την Παρασκευή στο X ο Σάντσεθ δήλωσε πως «επανέλαβε ότι το Ισραήλ είναι σύμμαχος, φίλος της Ισπανίας», κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πρώην υπουργό Άμυνας και νυν μέλος του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ.

«Για μία ακόμη φορά, καταδίκασα τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου», συνέχισε ο Ισπανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον οποίο «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας».

«Όμως, επαναβεβαιώνω πως η Ισπανία κρίνει αφόρητο τον θάνατο αμάχων στη Γάζα και ότι το Ισραήλ πρέπει να σέβεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», κατέληξε.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι καλεί «για διαβουλεύσεις» την πρέσβειρα του στην Ισπανία έπειτα από δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού που κρίθηκαν «σκανδαλώδεις».

Ο Πέδρο Σάντσεθ είχε δηλώσει, στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ισπανίας, ότι διατηρεί «σοβαρές αμφιβολίες» για τον σεβασμό του Ισραήλ στο διεθνές δίκαιο, δεδομένου «του ολοένα κι αυξανόμενου αριθμού των ανθρώπων που πεθαίνουν, ιδίως μικρών αγοριών και κοριτσιών» στη Γάζα.

Πηγή: protothema.gr