Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Την ανάκληση της Ισραηλινής Πρέσβειρας στην Μαδρίτη, ανακοίνωσε το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Eli Cohen, μετά τις δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, ότι έχει σοβαρές αμφιβολίες για τη νομιμότητα των ισραηλινών επιχειρήσεων στην Γάζα.

«Εξαιτίας των εξωφρενικών δηλώσεων του Ισπανού πρωθυπουργού, ο οποίος επανέλαβε και πάλι αβάσιμους ισχυρισμούς, αποφάσισα να καλέσω την Ισραηλινή πρέσβειρα στην Ισπανία για διαβουλεύσεις στην Ιερουσαλήμ», έγραψε ο Cohen σε ανάρτηση του στο X (πρώην Twitter).

Παράλληλα, ο πρέσβης της Ισπανίας στο Ισραήλ θα κληθεί επίσης για επίπληξη για τα σχόλια του Σάντσεθ, τα οποία έγιναν λίγες ώρες αφότου η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με πυροβολισμούς στην Ιερουσαλήμ στην οποία σκοτώθηκαν τρεις Ισραηλινοί και έξι τραυματίστηκαν.

Σε συνέντευξή του στον ισπανικό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TVE την Πέμπτη, ο Sánchez  είπε: «Τα πλάνα που βλέπουμε και ο αυξανόμενος αριθμός παιδιών που πεθαίνουν — έχω σοβαρές αμφιβολίες ότι [το Ισραήλ] συμμορφώνεται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Σάντσεθ προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, ισχυριζόμενος ότι θα συμβάλει στον τερματισμό της τρέχουσας σύγκρουσης και στη «σταθεροποίηση» της περιοχής.