Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Στο Ντουμπάι μεταβαίνει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, όπου θα συμμετέχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, COP28.

Όπως έχει δηλώσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, κατά τη Σύνοδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναφερθεί στις ραγδαίες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Κύπρο, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία είναι μια περιοχή που θα πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την κλιματική αλλαγή.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα αναπτύξει τα βήματα υλοποίησης του περιφερειακού σχεδίου δράσης για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου στο πλαίσιο της κυπριακής πρωτοβουλίας για την κλιματική αλλαγή που παρουσιάστηκε στο περιθώριο της περσινής Συνόδου COP27.

Στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, που αρχίζει σήμερα Πέμπτη και θα διαρκέσει ως τη 12η Δεκεμβρίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σημείωσε ο Εκπρόσωπος, «αναμένεται συμμετοχή-ρεκόρ, που θα ξεπεράσει τους 70.000 αξιωματούχους και απεσταλμένους, σύμφωνα με την προεδρία των ΗΑΕ». Παρών αναμένεται να είναι και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), Σεΐχη Ζαγέντ μπιν Σουλτάν αλ Ναχαγιάν στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη χώρα για την COP28, όπως δήλωσε σε συνέντευξή της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), η Πρέσβης της Κύπρου στα ΗΑΕ, Μερόπη Χριστοφή.

Στη συνάντηση, είπε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να αναπτύξει τα επόμενα βήματα σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κύπρου για τη Μεσόγειο. 

Από πλευράς Κυπρίων Υπουργών στην COP28 θα συμμετέχουν η Υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου και η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, όπως και υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες.