Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει την Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων όπου θα συμμετέχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, COP28.

Η COP28 επικεντρώνεται στην υλοποίηση υφιστάμενων πρωτοβουλιών και δεσμεύσεων προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού. Κατά τις διαπραγματεύσεις για το κλίμα στη COP27 στην Αίγυπτο σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, με σημαντικές πρωτοβουλίες και διακηρύξεις που στοχεύουν στην εντατικοποίηση των παγκόσμιων προσπαθειών για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού και ως εκ τούτου στη φετινή σύνοδο θεωρείται ως υψίστης σημασίας να αναληφθούν μια σειρά από σημαντικά ζητήματα που είχαν τεθεί και να επιτευχθεί ισορροπημένη πρόοδος σε όλα τα βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, που θα αρχίσει την Πέμπτη και θα διαρκέσει ως τη 12η Δεκεμβρίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναμένεται συμμετοχή-ρεκόρ, που θα ξεπεράσει τους 70.000 αξιωματούχους και απεσταλμένους, σύμφωνα με την προεδρία των ΗΑΕ. Παρών αναμένεται να είναι και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναφερθεί στις ραγδαίες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Κύπρο, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία είναι μια περιοχή που θα πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την κλιματική αλλαγή. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα αναπτύξει τα βήματα υλοποίησης του περιφερειακού σχεδίου δράσης για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου στο πλαίσιο της κυπριακής πρωτοβουλίας για την κλιματική αλλαγή που παρουσιάστηκε στο περιθώριο της περσινής Συνόδου COP27.

Τα κύρια σημεία που θα συζητηθούν στην COP28 είναι η επιτάχυνση των δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης μέσω της συνεργασίας μεταξύ κυβερνήσεων, ιδιωτικών φορέων και κοινωνιών των πολιτών, σημεία τα οποία η χώρα μας στηρίζει πλήρως, σε συνάρτηση και με το κείμενο συμπερασμάτων που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε στις 17 Οκτωβρίου.

Η έκθεση που δημοσιεύτηκε πριν από τις κλιματικές διαπραγματεύσεις COP28 , αναφέρει ότι η κλιματική αλλαγή έχει ήδη αφαιρέσει δισεκατομμύρια από την παγκόσμια οικονομία, με τις αναπτυσσόμενες χώρες να πλήττονται περισσότερο, με τις εκτιμήσεις ότι οι επιπτώσεις της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής μείωσαν κατά 6,3% την παγκόσμια οικονομική παραγωγή το προηγούμενο έτος, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθυσμό.

Τα νούμερα αντικατοπτρίζουν τόσο τις άμεσες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής - όπως οι διακυμάνσεις στη γεωργία και την μεταποίηση, καθώς και τη μειωμένη παραγωγικότητα λόγω υψηλών θερμοκρασιών - καθώς και τις επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο και τις επενδύσεις.