Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΗΓΩ

Από αύριο το πρωί θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις που έλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στη νεκρή ζώνη, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος σε εκδήλωση του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Κύπρου, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπήρξε απόψε νέα ένταση στη νεκρή ζώνη στον Άγιο Δομέτιο, ενώ έληξε η διορία των 24 ωρών στην οποίαν αναφέρθηκε χθες, και ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι νεότερο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η ενημέρωση που έχουμε από τα Ηνωμένα Έθνη είναι ότι συνεχίζουν τις προσπάθειες. Αυτό που θέλω να αναφέρω σε συνέχεια των όσων ανέφερα χθες, είναι ότι από αύριο το πρωί θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις που λήφθηκαν από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είπε ότι οι αποφάσεις δεν θα δημοσιοποιηθούν, κάποιες από αυτές θα είναι ορατές, κάποιες δεν θα είναι ορατές».

Πρόσθεσε ότι «πρόκειται για σοβαρή παραβίαση.

Η Εθνική Φρουρά, η Κυπριακή Δημοκρατία, αποφασίσαμε τον τρόπο αντίδρασης. Από αύριο το πρωί αυτός ο τρόπος μπαίνει σε υλοποίηση, εκτός αν υπάρξουν – και μακάρι να υπάρξουν - εξελίξεις στην προσπάθεια που συνεχίζουν τα ΗΕ».

Σε ερώτηση αν έχει ενημερωθεί η διεθνής κοινότητα για τα συμβάντα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «φυσικά έχουν ενημερωθεί και τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και σε επίπεδο ΕΕ».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις από τουρκικής πλευράς ότι η νεκρή ζώνη συνδέεται με το εδαφικό και θα τεθεί σε διαπραγμάτευση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι μια γνωστή τουρκική προσέγγιση που πάντα τίθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τουρκικής πλευράς, μια θέση που στερείται της οποιασδήποτε σοβαρότητας, είναι ανάξια σχολιασμού».

Ερωτηθείς αν τα γεγονότα αυτά προκαλούν περαιτέρω εμπόδια στην προσπάθεια του ΓΓ των ΗΕ για διορισμό απεσταλμένου για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «όλες αυτές οι εξελίξεις αποδεικνύουν την ανάγκη, αποδεικνύουν ότι υπάρχει περισσότερη ανάγκη για διορισμό απεσταλμένου και ένας από τους λόγους - υπάρχουν πολλοί - που επιχειρείται αυτή η ένταση είναι να αποτραπεί η όποια προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών. Είναι γνωστή η στάση της τουρκικής πλευράς, φοβούνται να προσέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών με τέτοιες απαράδεκτες θέσεις που δεν γίνονται από κανένα αποδεκτές, αλλά ένας από τους στόχους που επιχειρούν να εξυπηρετήσουν είναι και αυτός».