Συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο Α’ είχε σήμερα στην Αγία Έδρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συνοδευόταν από την σύζυγό του Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Πάπας Φραγκίσκος είχαν αρχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση. Στη συνέχεια ο Πάπας Φραγκίσκος δέχθηκε και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας.
Αναφέρεται ότι ο Πάπας Φραγκίσκος δώρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα μετάλλιο που απεικονίζει τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δώρισε στον Πάπα Φραγκίσκο ασημένιο αντίγραφο δέντρου ελιάς που συμβολίζει την ειρήνη.
Ακολούθως, προστίθεται, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και η κυπριακή αντιπροσωπεία είχαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Αγίας Έδρας, Καρδινάλιο Παρολίν.
Λετυμπιώτης: Ιδιαίτερης σημασίας η συνάντηση
Ιδιαίτερης σημασίας τόσο σε ουσιαστικό όσο και σε συμβολικό επίπεδο χαρακτήρισε τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Πάπα Φραγκίσκο Α’, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πάπα Φραγκίσκο Α’, στην Αγία Έδρα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ήταν μια επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας ιδιαίτερης σημασίας και συμβολισμού και η πρώτη του ως Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά πραγματοποιήθηκε και ενόψει της συμπλήρωσης 50 ετών από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων μας.
Και αυτό είναι ένας συμβολισμός που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήγειρε προς τον Ποντίφικα.
Ενόψει και της περαιτέρω βελτίωσης των ήδη εξαίρετων σχέσεων που έχει η Κύπρος με την Αγία Έδρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησε με τον Ποντίφικα τις εξελίξεις στην περιοχή μας και του ανέπτυξε την πρωτοβουλία που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναλάβει ως προς τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου, για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, αλλά και για τις ανησυχίες μας για πιθανή κλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή και ότι καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες που η Κύπρος μπορεί να κάνει ως κράτος της περιοχής, και λόγω των εξαιρετικών σχάσεων που διατηρεί τα τελευταία χρόνια με τα κράτη της περιοχής, ως προς την πιθανή αποκλιμάκωση της κρίσης.
Με τον Πάπα Φραγκίσκο συζήτησαν, επίσης, το Μεταναστευτικό . Η Κύπρος και η Ιταλία ως κράτη πρώτης γραμμής της ΕΕ αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν μεγάλες μεταναστευτικές ροές και είναι εδώ που είναι κοινές και οι επιδιώξεις μας και οι στόχοι μαζί με την Ιταλία, αλλά και με τον ηγέτη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Είχαν επίσης την ευκαιρία να συζητήσουν το Κυπριακό, τις προσπάθειες που καταβάλλει η πλευρά μας ως προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έχουν διακοπεί και τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για διατήρηση και προστασία της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα.
Κατά τη συνάντηση αναφέρθηκε ότι περισσότερα από 500 θρησκευτικά, πολιτιστικά μνημεία στα κατεχόμενα περιλαμβανομένων και μαρωνιστικών εκκλησιών κινδυνεύουν με κατάρρευση, αρκετά έχουν ήδη καταρρεύσει και είναι εδώ που χρειάζεται η περαιτέρω ενίσχυση των προσπαθειών των αρμόδιων Τεχνικών Επιτροπών ώστε να μπορέσουν να διαφυλαχθούν αυτά τα ανεπανάληπτα, απαράμιλλου πλούτου θρησκευτικά μνημεία».