Τηλεόραση Ραδιόφωνο
όμηροι χαμας

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ενέκρινε σήμερα τη συμφωνία της με τη Χαμάς, η οποία προβλέπει την απελευθέρωση 50 από τους σχεδόν 240 ομήρους που κρατά η Χαμάς, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 150 Παλαιστινίων κρατουμένων και την κήρυξη τετραήμερης παύσης στις εχθροπραξίες. Δεν είναι η πρώτη φορά που στο προσκήνιο της σύγκρουσης Ισραήλ και Παλαιστίνης βρίσκονται οι όμηροι, καθώς η συγκεκριμένη παράμετρος αποτελεί εδώ και χρόνια χαρακτηριστικό της σύγκρουσης.

Η ιστορία με τους ομήρους πηγαίνει πίσω στην πρώτον πρώτο αραβο-ισραηλινό πόλεμο όταν οι παλαιστινιακές ομάδες απήγαγαν ισραηλινούς πολίτες και τους χρησιμοποίησαν ως διαπραγματευτικό χαρτί για να πετύχουν τους στόχους τους.

Η εκάστοτε ισραηλινή κυβέρνηση είναι δεσμευμένη απέναντι στον λαό να προστατεύει τους ομήρους και να κάνει τα πάντα για να μη μείνουν στον εχθρό. Το «άγραφο συμβόλαιο» κράτους και λαού πηγάζει από το εβραϊκό δίκαιο και τις προσευχές του Ιουδαϊσμού.  

Η σφαγή του Μονάχου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972

Οκτώ μέλη της οργάνωσης Μαύρος Σεπτέμβρης, παλαιστινιακή ομάδα, εισέβαλαν στο ολυμπιακό χωριό φτάνοντας εκεί που έμεινε η ισραηλινή ομάδα. Εν μέσω της επίθεσης, σκοτώθηκαν δύο Ισραηλινοί και πιάστηκαν 9 όμηροι μεταξύ των οποίων αθλητές και προπονητές.

Ο «Μαύρος Σεπτέμβρης» ζήτησε ως αντάλλαγμα την ελευθερία των αιχμαλώτων την απελευθέρωση 234 Παλαιστινίων ομήρων καθώς και μελών της γερμανικής τρομοκρατικής οργάνωσης Κόκκινος Στρατός, και ένα αεροπλάνο που θα μετέφερε τους ομήρους σε μία αραβική χώρα.

Οι αρχές Γερμανίας και Ισραήλ, προμήθευσαν οχήματα για τη μεταφορά ομήρων και τρομοκρατών σε μία αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ. Η προσπάθεια διάσωσης που ακολούθησε ήταν αποτυχημένη, καθώς σκοτώθηκαν οι εννέα όμηροι και οι 5 από τους Παλαιστίνιους τρομοκράτες.

Απαγωγη Μοναχο 1972

Η αεροπειρατεία που κατάληξε στο Εντέμπε

27 Ιουνίου 1976 και μέλη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης καταλαμβάνει το αεροπλάνο της Air France που πραγματοποιούσε πτήση Τελ Αβίβ-Παρίσι. Το αεροπλάνο ανεφοδιάστηκε στη Βεγγάζη προτού αποβιβαστεί για το Εντέμπε της Ουγκάντας.

Οι 258 επιβαίνοντες της πτήσης μεταφέρθηκαν στην αίθουσα ενός παλιού αεροδρόμιο και βρίσκονταν υπό την επιτήρηση των στρατιωτών της Ουγκάντας και των ομήρων. Αρχικά αφέθηκαν ελεύθεροι 47 απαχθέντες, ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά και ακολούθησαν οι μη Ισραηλινοί.

Με τους 100 περίπου Ισραηλινούς που έμειναν, οι τρομοκράτες ήθελαν να τους απελευθερώσουν με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 53 φυλακισμένων Παλαιστίνιων.

Οι αρχές του Ισραήλ αρνήθηκαν να διαπραγματευτούν και αντ’ αυτού οργάνωσαν στρατιωτική επιχείρηση  με την ονομασία Operation Thunderbolt. Η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία με σχεδόν όλους τους ομήρους να διασώζονται και 7 από τους απαγωγείς να σκοτώνονται.

επιχειρηση εντεμπε

Gilad Shalit- 5 χρόνια όμηρος της Χαμάς

Μετά από επίθεση σε φυλάκιο κοντά στα σύνορα της Αιγύπτου, η Χαμάς σκοτώνει δύο στρατιώτες και παίρνει αιχμάλωτο στη Γάζα τον Gilad Shalit.

Ο Shalit αφέθηκε ελεύθερος τον Οκτώβριο του 2011 ενώ ως αντάλλαγμα το Ισραήλ απελευθέρωσε περισσότερους από 1000 Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Γκιλατ Σιαλιτ

Γιατί παίρνει αιχμάλωτους η Χαμάς

Οι όμηροι μπορούν να αποτελέσουν ανθρώπινη ασπίδα απέναντι από τις στρατιωτικές επιθέσεις του Ισραηλινού στρατού. Ενώ αποτελεί διαπραγματευτικό χαρτί, όπως γίνεται και τώρα, για απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς με αντάλλαγμα αντίστοιχη απελευθέρωση μεγάλου αριθμού φυλακισμένων Παλαιστινίων.

Με την απαγωγή και κράτηση ομήρων, η Χαμάς μπορεί να έχει το πάνω χέρι στις συζητήσεις και αν δημιουργήσει τριγμούς στα εσωτερικά του Ισραήλ εάν δεν καταφέρει να απελευθερώσει όλους τους ομήρους. Οι όμηροι που κατάγονται από τις χώρες-σύμμαχους του Ισραήλ αποτελούν επιπλέον πίεση στις αρχές, αφού έτσι εμπλέκονται και άλλα κράτη.

Κυριότερο, με την κράτηση ομήρων η Χαμάς επιδιώκει να κλονίσει το αίσθημα της ασφάλειας στους Ισραηλινούς, να προκαλέσει τρόμο αλλά και να δημιουργήσει τριγμούς στην εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος.