Τηλεόραση Ραδιόφωνο
θι

Μέχρι το τέλος της βδομάδας ή το αργότερο αρχές της επομένης αναμένεται η απάντηση της Chevron στην χθεσινή επιστολή του υπουργείου Ενέργειας με την οποία καταθέτει νέες παρατηρήσεις και ζητά από τη διαχειρίστρια εταιρεία του κοιτάσματος επιπλέον διευκρινήσεις για το πλάνο ανάπτυξης του Αφροδίτη.

Από κυβερνητικής πλευράς εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία για αίσια κατάληξη της διαπραγμάτευσης.

Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

«Βρισκόμαστε στο μέσω μιας διαπραγμάτευσης και σε αυτό το στάδιο δεν είναι ούτε ωφέλιμο ούτε μπορεί να γίνει οποιαδήποτε περαιτέρω τοποθέτηση. Το κοίτασμα είναι σημαντικό και για την εταιρεία και για την Κυπριακή Δημοκρατία και η παρουσία μιας τέτοιας εταιρείας στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης».

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Yπουργός Eνέργειας Γιώργος Παπαναστασίου δήλωσε ότι δεν υπάρχουν τελεσίγραφα στις διαβουλεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών.

Η κυπριακή πλευρά φαίνεται να προτείνει είτε συνέργειες εταιρειών με παρουσία στην Κυπριακή Αποκλειστική Ζώνη είτε και την συνδρομή του κράτους, για να ξεπεραστεί και ο σκόπελος που θέτει η κοινοπραξία του Αφροδίτη για κατασκευή πλωτής μονάδας παραγωγής επί του κοιτάσματος.

Σε περίπτωση που το αδιέξοδο παραμείνει οι δυο πλευρές αναγκαστικά θα επιλύσουν τις διαφορές τους ενώπιων των δικαστηρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διακριτικά παρακολουθούν τις εξελίξεις και άλλες εταιρείες με παρουσία στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη αλλά και γενικότερα στην περιοχή.