Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Μπορεί επίσημα να μην βγήκε λευκός καπνός από τις διαβουλεύσεις κυβέρνησης – Chevron για το πλάνο ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη, στη Λευκωσία ωστόσο επικρατεί αισιοδοξία για θετική κατάληξή τους ακόμη και εντός της βδομάδας.

«Ως κυβέρνηση είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη και αυτή η αισιοδοξία πηγάζει από το γεγονός ότι είναι ξεκάθαρη η δική μας πολιτική βούληση για να έχουμε θετική κατάληξη», επισήμανε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Η αμερικανική εταιρεία απέστειλε την περασμένη Παρασκευή, εμπρόθεσμα, την απάντησή της στην πρόταση του Υπουργείου Ενέργειας, με την κυβέρνηση να ανταπαντά σήμερα, κατόπιν διαβούλευσης του Υπουργού Γιώργου Παπαναστασίου με τον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα σε πρωινή σύσκεψη στο Προεδρικό.

«Υπάρχει μια διαβούλευση , ουσιαστικά τα δύο μέρη προσπαθούν να εξεύρουν μια κοινή συνισταμένη, η οποία θα είναι κατάσταση win-win. Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο, να μου επιτρέψετε να περιορίσουμε την τοποθέτηση και να αναμένουμε εξελίξεις τις επόμενες ημέρες.», σημείωσε ο κ. Παπαναστασίου.

Το περιεχόμενο των επιστολών και η ουσία των διαπραγματεύσεων, κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό από πλευράς κυβέρνησης, που όλο το προηγούμενο διάστημα επιχείρησε την αποφυγή του ναυαγίου, βάζοντας στο τραπέζι εναλλακτικές επιλογές για να υπερπηδηθούν οι διαφωνίες. Ανάμεσά τους και η εισήγηση για συνέργεια και άλλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή αποκλειστική ζώνη στην κατασκευή της πλωτής μονάδας παραγωγής.

«Εμείς εκτιμούμε ότι και οι δύο πλευρές έχουν σημαντικούς λόγους να θέλουν να υλοποιηθεί η συμφωνία. Άρα εκτιμούμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Υπάρχει βούληση. Κυρίαρχο για μας είναι να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της ΚΔ.», υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη Σύμβαση που είχε συμφωνηθεί το 2019, κατά την 7η Νοεμβρίου του 2023 θα ξεκινούσε η τεχνοικονομική μελέτη για την ανάπτυξη του κοιτάσματος, ωστόσο η εταιρεία υπέβαλε τροποποιημένο σχέδιο ανάπτυξης τον περασμένο Μάιο, το οποίο απέρριψε η Κ.Δ, με την διαβούλευση να συνεχίζεται έκτοτε.