Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Σουρκουνης ψηφιακη τεχνολογια

Στην Κύπρο βρέθηκε ο Έλληνας Υπουργός  Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδας Δημήτρης Παπαστεργίου, όπου και συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του , Φίλιππο Χατζηζαχαρία  εξετάζοντας την περαιτέρω  διεύρυνση  των συνεργειών μεταξύ των δυο χώρων  στους τομείς αρμοδιότητας τους.

Στο περιθώριο της επίσκεψης του στην Κύπρο, ο κ. Παπαστεργίου, μίλησε στην κάμερα του ΑΝΤ1, για το πώς Κύπρος και Ελλάδα μπορούν να συνεργαστούν στην ψηφιακή εποχή, που βρίσκεται η Ελλάδα στην ψηφιακή μετάβαση, την κυβερνοασφάλεια αλλά και την τεχνητή νοημοσύνη.

«Το πλαίσιο της τεχνητής νοημοσύνης δεν μπορεί να είναι ασφυκτικό»

Η τεχνητή νοημοσύνη στην Ευρώπη δεν μπορεί να ξεφεύγει από τα όρια που η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βάλει, σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου, τονίζοντας  ότι «αυτό το πλαίσιο δεν μπορεί να είναι πολύ ασφυκτικό, διότι από την φύση της η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να περιοριστεί, αυτό που πρέπει να δούμε είναι τα όρια της ανθρωπινής ελευθερίας, της αξιοπρέπειας  και  του σεβασμού των προσωπικών δεδομένων, προκειμένου να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τον ρόλο του ανθρώπου, διότι η τεχνολογία γίνεται για τον άνθρωπο και όχι για την ίδια την τεχνολογία»

Κύπρος και Ελλάδα προχωρούν μαζί στην ψηφιακή εποχή

Οι δυο χώρες μπορούν να βοηθηθούν η μια από την άλλη με την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε πολλούς τομείς, υποστήριξε ο Υπουργός  Ψηφιακής Διακυβέρνησης Ελλάδας, προσθέτοντας πως οι ανάγκες των πολιτών και της επιχειρηματικότητας δεν μας περιμένουν, πρέπει να χαράξουμε ένα κοινό οδικό χάρτη για την επόμενη μέρα, σημείωσε.

Όπως λέχθηκε και στην χθεσινή (20/11) σύσκεψη του  Έλληνα Υπουργού με τον Κύπριο ομόλογο του, τα δύο κράτη μπορούν να συνεργαστούν στο ψηφιακό μετασχηματισμό της κρατικής μηχανής, τις ψηφιακές δεξιότητες, στην αξιοποίηση της τεχνολογίας από επιχειρήσεις και τη συνδεσιμότητα.

Σουρκουνης ψηφιακη τεχνολογια 2

1601 υπηρεσίες ηλεκτρονικά στου Έλληνες πολίτες μέσω του gov.gr

 «Στην Ελλάδα έχει γίνει μια επανάσταση με την  ψηφιακή μετάβαση τα τελευταία 3-4 χρόνια», ανέφερε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Ελλάδας, καθώς όπως τόνισε,  πλέον οι Έλληνες πολίτες μπορούν να κάνουν 1601 ψηφιακές υπηρεσίες μέσω του gov.gr.  «Έχουμε πολύ δουλεία ακόμη μπροστά μας, παρόλα αυτά η βάση, η πολύ σημαντική κληρονομία που υπάρχει, μας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε και πολύ πιο προχωρημένα έργα»

Εκατοντάδες κυβερνοεπιθέσεις σε Ελλάδα και Κύπρο καθημερινά

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαστεργίου, «οι  κευβερνοεπιθέσεις που γίνονται κάθε μέρα σε Ελλάδα και Κύπρο είναι εκατοντάδες» απλά πλέον πολλές από αυτές, είναι τέτοιες που τα συστήματα που διαθέτουν οι δυο χώρες μπορούν να τις αντιμετωπίσουν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Υπάρχουν, ωστόσο και περιπτώσεις  που είναι πιο επικίνδυνες, τονίζοντας πως πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια,  πιο οργανωμένα για  να περιοριστούν  οι κακόβουλες επιθέσεις.

 «Όσον και αν νομίζουμε ότι είμαστε ασφαλείς πάντα ο αντίπαλος πιθανόν να είναι λίγο πιο μπροστά μας, θέλει οργάνωση, ενημέρωση  και νέες δομές  για να είναι ακόμη πιο προστατευμένα τα δεδομένα των πολιτών»

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη του Υπουργού  Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδας Δημήτρη Παπαστεργίου