Τηλεόραση Ραδιόφωνο
\κ

Εκπνέει αύριο η προθεσμία που δόθηκε στη Chevron για να απαντήσει στην πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την μικρή παράταση στη διαπραγμάτευσης για μικρή παράταση στη διαπραγμάτευση του πλάνου ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι εργασίες από τις ΕΝΙ – ΤΟΤΑΛ στο κοίτασμα Κρόνος.

Εν  αναμονή της αυριανής απάντησης της Chevron στην πρόταση του υπουργείου ενέργειας για παράταση μερικών εβδομάδων στη διαπραγμάτευση για το πλάνο ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη, τελεί η Λευκωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διαχειρίστρια εταιρεία του κοιτάσματος δεν έχει αποστείλει ακόμη τη θέση και το υπουργείο ενέργειας εξακολουθεί να συστήνει υπομονή εν ενόψει της αυριανής εκπνοής της προθεσμίας.

Η Chevron εκ μέρους της κοινοπραξίας ζήτησε όπως δοθεί τετράμηνη παράταση στις διαβουλεύσεις επί του αναθεωρημένου πλάνου ανάπτυξης του κοιτάσματος το οποίο κατατέθηκε από πλευράς εταιρειών τέλη Αυγούστου.

Ως γνωστό οι εταιρείες επιχειρούν να αποφύγουν την κατασκευή πλωτής μονάδας παραγωγής επί του κοιτάσματος και μείωση του αριθμού των γεωτρήσεων που προβλεπόταν στο αρχικό συμβόλαιο που υπογράφηκε με την Noble, πριν η αμερικανική εταιρεία πωλήσει τα δικαιώματα του Αφροδίτη στην Chevron.  

Μια από τις προτάσεις που βάζει στο τραπέζι η κυβέρνηση ως εναλλακτική επιλογή με στόχο να αποφευχθεί το ναυάγιο και οι δικαστικές διαμάχες, είναι η συνέργεια και άλλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή ΑΟΖ στην κατασκευή της πλωτής μονάδας παραγωγής.

Κανονικά οι εργασίες στον «Κρόνο»

Κανονικά εξελίσσονται οι γεωτρητικές εργασίες των ΕΝΙ – ΤΟΤΑΛ στο κοίτασμα Κρόνος του θαλασσοτεμαχίου έξι, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες των τελευταίων ωρών.

Η γεώτρηση αξιολόγησης του κοιτάσματος που ξεκίνησε προ δυο εβδομάδων αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές Ιανουαρίου και το αποτέλεσμα της εκτιμάται ότι θα καθορίσει εν πολλοίς και τα επόμενα βήματα της ιταλογαλλικής κοινοπραξίας.

Τον Αύγουστο του 2022 εντοπίστηκε στον συγκεκριμένο στόχο φυσικό αέριο η ποσότητα του οποίου εκτιμάται στα δυόμιση τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο θαλασσοτεμάχιο έχουν εντοπιστεί άλλα δυο κοιτάσματα, το Καλυψώ το 2018 με απροσδιόριστη μέχρι στιγμής δυναμικότητα, ενώ το Δεκέμβριο 2022 στον στόχο Ζευς εντοπίστηκε ταμιευτήρας παρόμοιας ποσότητας με τον Κρόνο που βρίσκεται σε απόσταση τεσσάρων ναυτικών μιλίων δυτικά.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος μέσα της εβδομάδας θα βρεθεί στη Ρώμη δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην ιταλική πρωτεύουσα να συναντηθεί και με την ηγεσία της ΕΝΙ.