Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξυτ

Στη Γερμανία μετά από τέσσερα χρόνια, βρίσκεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συναντάται αυτή την ώρα με τον Καγκελάριο της χώρας, Όλαφ Σολτς. Όλα της συνάντησης δύσκολα, σχολίαζε ο γερμανικός τύπος το πρωί, δεδομένης και της νέας αντιδυτικής στροφής του Τούρκου Προέδρου στην σκιά του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς.

Στην συνάντηση αυτή θα τεθεί πάντως και το κυπριακό, μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες ο ΠτΔ με τον Γεμρανό Καγκελάριο, ο οποίος κομίζει μάλιστα μήνυμα από την Λευκωσία.

Η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αναμένει εποικοδομητική στάση από την Άγκυρα για το θέμα του απεσταλμένου, θα αναφέρει ο Γερμανός Καγλεκάριος στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατόπιν προτροπής του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον οποίο συνομίλησαν χθες τηλεφωνικώς.

Με την υπενθύμιση μάλιστα ότι το κυπριακό και η στάση της Άγκυρας, θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στην επικείμενη συζήτηση των ευρωτουρκικών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Πέραν του κυπριακού, τα βασικά θέματα στην ατζέντα

Στο επίκεντρο βρίσκεται και το μεταναστευτικό, θέμα με το οποίο ανέκαθεν η Άγκυρα εκβιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο την αποκόμιση κερδών σε άλλους τομείς.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η νέα διεκδίκησή της, για αγορά των μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon, που όπως ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας αποκάλυψε χθες, προσκρούει στις γερμανικές αντιρρήσεις. Ερωτήθηκε κατά την συνέντευξη τύπου ο Τούρκος Πρόεδρος και απάντησε «αν δεν μας παραχωρήσετε Eurofighter Typhoon Γερμανία, θα πάρουμε άλλα μαχητικά από αλλού, δεν είσαστε οι μόνοι που παράγετε μαχητικά αεροσκάφη και δεν μπορείτε σε καμία περίπτωση να μας απειλείτε με αυτό το θέμα».

Ο πόλεμος στη Γάζα είναι επίσης εκ των βασικών θεμάτων στην ατζέντα του τετ-α-τετ και μάλιστα λόγω της μεγάλης ανησυχίας που επικρατούσε στην Γερμανία για ενδεχόμενη ρητορική εκτροπή του Τούρκου Προέδρου με τους χαρακτηρισμούς που έχει κατά καιρούς επιστρατεύσει κατά του Ισραήλ και του Βενιαμίν Νετανιάχου, και με αναφορές υπέρ της τρομοκρατικής Χαμάς, η συνέντευξη τύπου προηγήθηκε της συνάντησης.

Ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε ότι κανείς δεν συζητά για το τι ακολούθησε της 7ης Οκτωβρίου και για τους θανάτους 13 χιλιάδων Παλαιστινίων και για το ότι πλέον η Γάζα δεν υφίσταται. Διερωτήθηκε μάλιστα γιατί όλοι μιλούν για την Χαμάς και πώς μπορεί να συγκριθεί το οπλοστάσιό της με αυτό του Ισραήλ. Αν ρωτήσετε το Ισραήλ αν κατέχει πυρηνικά, δεν θα σας απαντήσει αληθινά γιατί έχουν μάθει στα ψέματα σημείωσε. Δεν χρωστάμε τίποτα στο Ισραήλ και γι αυτό μιλάμε έξω από τα δόντια σημείωσε, «Εγώ μιλώ άνετα. Δεν χρωστάω τίποτα στο Ισραήλ. Άλλοι έχουν παρελθόν Ολοκαυτώματος και χρωστούν στο Ισραήλ και δεν μιλούν άνετα», σημείωσε ο Ερντογάν, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της Γερμανίας.  

Ενώ για το θέμα των ομήρων, ο Ερντογάν έκανε λόγο για ομήρους που βρίσκονται εδώ και χρόνια στις φυλακές του Ισραήλ και που κανείς δεν ασχολείται μαζί τους. Μάλιστα κατηγόρησε το Ισραήλ για πλήγματα και κτυπήματα με νεκρούς σε νοσοκομεία και τόπους λατρείας, και ρώτησε δεικτικά τους δημοσιογράφους «δεν αισθάνεστε άβολα με αυτές τις εικόνες;»

Στο τραπέζι του διαλόγου βρίσκονται και τα ευρωτουρκικά, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αξιώνει νέα δώρα από τις Βρυξέλλες, με πρώτη επιδίωξή του την αναθεώρηση της συμφωνίας για την Τελωνειακή Ένωση και την άρση των περιορισμών στην έκδοση θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες. Ενώπιον και του Όλαφ Σολτς είπε μας κρατάνε στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην πόρτα εδώ και 53 χρόνια.

Ο Γιασάρ Γκιουλέρ ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία, απάντησαν ήδη θετικά και προσπαθούν να αλλάξουν γνώμη στο Βερολίνο, που εγείρει ενστάσεις, σύμφωνα με το Bloomberg, λόγω της απόκτησης από την Τουρκία των ρωσικών S400, τις επιχειρήσεις της εναντίον των Κούρδων στη Συρία και το Ιράκ και τα παιχνίδια με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Όνειρα θερινής νυκτός, δεν πρόκειται να τα πάρει, γειώνει την Τουρκία, ο γερμανικός Τύπος, επικαλούμενος πηγές από την καγκελαρία.

Από την πλευρά του, ο Όλαφ Σολτς ανέφερε: «Είναι πολύ καλό που έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε. Οι επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι το πρώτο μας θέμα. Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία παίζει σημαντικό ρόλο στις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία. Θα συζητήσουμε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Λίγο αργότερα θα μιλήσουμε για την ένταση στη Μέση Ανατολή και για το τι μπορούμε να κάνουμε. Καταδικάζουμε την τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς. Η στήριξή μας στο Ισραήλ δεν επιδέχεται συζήτησης. Ο πόνος του άμαχου πληθυσμού μας θλίβει και εμάς. Όσον αφορά τα 5 εκατομμύρια μουσουλμάνους που ζουν στη Γερμανία, έχουν και αυτοί θέση εδώ, είμαστε αντίθετοι σε όσους το αρνούνται. Κύριε Πρόεδρε, δεν είναι μυστικό ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις για το τρέχον ζήτημα. Εκτός από αυτά τα τρέχοντα θέματα, θα μιλήσουμε και για τις διμερείς σχέσεις. Θα μιλήσουμε επίσης για τα βήματα της Τουρκίας προς την ΕΕ. Ο σεισμός στην περιοχή του Γκαζιαντέπ αποκάλυψε πόσο στενές σχέσεις έχουν οι δύο χώρες. Δημιουργήθηκε ένα νοσοκομείο πεδίου και χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν στη Γερμανία για μικρά χρονικά διαστήματα. Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για οικονομική συνεργασία».