Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ερντογαν σολτς

Στο Βερολίνο αναμένεται σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ένα δύσκολο ταξίδι με τις θέσεις Γερμανίας-Τουρκίας να απέχουν παρασάγγας αναφορικά με τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς.

Ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, που τον είχε προσκαλέσει στο Βερολίνο μετά την επανεκλογή του Τούρκου προέδρου τον Μάιο, ενώ θα έχει τετ-α-τετ και με τον πρόεδρο της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ την ώρα που η αστυνομία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αποκλείοντας τον χώρο γύρω από το ξενοδοχείο Adlon, όπου ο Ερντογάν θα καταλύσει με την αντιπροσωπεία του.

Υπό τη σκιά του πολέμου στη Γάζα

Οι τουρκο-γερμανικές σχέσεις έχουν φτάσει σε χαμηλό σημείο. Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή είναι η κύρια αιτία, δεδομένου των εκ διαμέτρου αντίθετων απόψεων των δύ κρατών σχετικά με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς . Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει καταφύγει σε σκληρή ρητορική επικρίνοντας το Ισραήλ και υπερασπίζεται τη Χαμάς, την οποία οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας, όπως η Γερμανία, θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.

Επί 75 χρόνια, το Ισραήλ προσπαθεί να «εγκαταστήσει ένα κράτος σε γη που είχε κλαπεί από τον παλαιστινιακό λαό», είπε πρόσφατα ο Ερντογάν στην Άγκυρα. Η νομιμότητα του Ισραήλ τίθεται υπό αμφισβήτηση από τον «δικό του φασισμό», πρόσθεσε.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο την Τρίτη, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε «παράλογα» τα σχόλια του Ερντογάν, τονίζοντας ότι το Ισραήλ είναι δημοκρατία.

Ο Γιόζεφ Σούστερ, επικεφαλής του Κεντρικού Συμβουλίου Εβραίων στη Γερμανία, επιτέθηκε επίσης στον Ερντογάν. Τον κατηγόρησε ότι «τροφοδότησε τις διαδηλώσεις στους γερμανικούς δρόμους και τον ψυχολογικό τρόμο κατά των Εβραίων στη Γερμανία με την προπαγάνδα του».

Γερμανία και Τουρκία: Εξαρτώνται η μία από την άλλη

Ενώ ορισμένοι αξιωματούχοι πρότειναν την ακύρωση της επίσκεψης λόγω της διαμάχης, η γερμανική κυβέρνηση ήθελε να προχωρήσει. Οι αντιπολιτευόμενοι κεντροδεξιοί Χριστιανοδημοκράτες (CDU) συμφώνησαν. Ο ηγέτης τους, Φρίντριχ Μερτς, είπε ότι η Τουρκία είναι πολύ σημαντική για τη Γερμανία. Οι δύο πλευρές δεν είχαν την πολυτέλεια να σταματήσουν να συζητούν μεταξύ τους.

Η Γερμανία φιλοξενεί περίπου 1,5 εκατομμύριο άτομα με τουρκική υπηκοότητα. Τα δύο τρίτα από αυτούς ψήφισαν υπέρ του Ερντογάν στις εκλογές στις αρχές του έτους, σε μια ψηφοφορία που οι διεθνείς παρατηρητές χαρακτήρισαν ελεύθερη αλλά άδικη.

Η Τουρκία, η οποία δυσκολεύεται οικονομικά, επωφελείται από καλούς επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα, η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος στις προσπάθειες αναστολής της ροής προσφύγων που κατευθύνεται προς την ΕΕ.

Πριν από επτά χρόνια, ο Ερντογάν κατέληξε σε συμφωνία με την ΕΕ για να σταματήσει τους λαθρέμπορους και να πάρει πίσω μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίφθηκαν στη γειτονική Ελλάδα. Σε αντάλλαγμα, η Άγκυρα έλαβε δισεκατομμύρια ευρώ για να φιλοξενήσει τους ανθρώπους στη χώρα. Η ΕΕ ελπίζει σε μια αναβίωση αυτού του συμφώνου για τους πρόσφυγες.

Η Τουρκία μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως μεσολαβητής κρίσης, όπως έκανε μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Η πρόσφατη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς έχει ανεβάσει ακόμη περισσότερο το προφίλ της Τουρκίας από αυτή την άποψη.

Όχι από τον Σολτς στο αίτημα Ερντογάν για αγορά Eurofighter από την Τουρκία

Φωτιά στο ήδη εύφλεκτο περιβάλλον των σχέσεων της Τουρκίας με την Γερμανία και την Δύση βάζει η αποκάλυψη του Bloomberg, ότι ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς θα επιμείνει στο βέτο του στην πώληση Eurofighter Typhoon στην Τουρκία, απορρίπτοντας το νέο αίτημα που προτίθεται να υποβάλει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στην συνάντηση που θα έχουν την Παρασκευή στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Ερντογάν θα ζητήσει από τον Σόλτς να αποσύρει το βέτο του στην πώληση του υπερσύγχρονου μαχητικού Eurofighter Typhoon, υποβάλλοντας αίτημα για αγορά 20+20 μαχητικών, τα οποία είναι συμπαραγωγή με την Ιταλία, την Βρετανία και την Ισπανία.

Όμως γερμανικές πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο ότι ο καγκελάριος θα απορρίψει το αίτημα του Ερντογαν τόσο λόγω του κλίματος που έχει δημιουργήσει η στάση του υπέρ της Χαμάς, αλλά και οι βομβαρδισμοί κουρδικών στόχων, οι αμυντικές σχέσεις με την Ρωσία και το συνεχιζόμενο βέτο στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΆΤΟ.

Μια τέτοια εξέλιξη θα πυροδοτήσει το κλίμα στις σχέσεις των δυο χωρών, καθώς στο Βερολίνο υπάρχει ήδη σφοδρή ενόχληση για τον αυτόνομο ρόλο που διεκδικεί έναντι της Δύσης και του ίδιου του ΝΆΤΟ η Τουρκία του Ερντογάν, αλλά και για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Τουρκία.

Ο Τούρκος Υπουργός Αμυνας Γ. Γκιουλέρ δήλωσε χθες ότι η Άγκυρα είναι σε συνομιλίες με την Βρετανία και την Ισπανία (η οποία υποστηρίζει μια σειρά εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας) για την πώληση των Eurofighter Typhoon και υποστήριξε ότι οι δύο χώρες καταβάλουν προσπάθειες για να πείσουν την Γερμανία να άρει το βέτο της.