Τηλεόραση Ραδιόφωνο
υ

Η ανάγκη διορισμού απεσταλμένου από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, το συντομότερο δυνατό, βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σόλτς.

Κυβερνητικές πηγές μετέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι η συνομιλία έλαβε χώρα ενόψει της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο την Παρασκευή, με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να μεταφέρει εκ νέου στον κ. Σολτς την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές καταγράφουν ενδείξεις πιθανής δυσαρέσκειας της τουρκικής πλευράς για τα επεισόδια στην Πύλα και τον χειρισμό της κατάστασης από την τουρκοκυπριακή ηγεσία, αλλά και για την αντιπαραγωγική στάση που αυτή έχει τηρήσει ως προς το ζήτημα του διορισμού απεσταλμένου.

Υπογράμμισαν, επίσης, τη σημασία του επερχόμενου οροσήμου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του οποίου η Κύπρος επέδειξε καλή και εποικοδομητική διάθεση να συζητηθούν τα ευρωτουρκικά, αρκεί να υπάρχει σύνδεση και με το Κυπριακό, τονίζοντας ότι δεν αποτελεί θετική εξέλιξη η ανυπαρξία οποιασδήποτε εξέλιξης μέχρι τον Δεκέμβριο, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι η ΕΕ συνδέει το θέμα του απεσταλμένου της για το Κυπριακό με τον διορισμό απεσταλμένου από τα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ΓΓ του ΟΗΕ φέρεται να έχει καταλήξει σε τρία ονόματα για τη θέση του απεσταλμένου, τα οποία έχουν γνώση και θα θέσουν ως άμεση προτεραιότητα το Κυπριακό, κάτι που θα επιτρέψει σε αυτόν ή αυτήν που τελικά θα επιλγεί να ασχοληθεί σοβαρά και εντατικά με το ζήτημα.