Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Οι γερμανικές αρχές προετοιμάζονται ενόψει της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Βερολίνο, την Παρασκευή, και η Υπηρεσία για την Καταπολέμηση του Εγκλήματος, σε συνεργασία με την αστυνομία του Βερολίνου, προετοιμάζονται για τη διεξαγωγή μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης.

Κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου θα μπορούσε να υπάρξει, όπως επισημαίνουν τα ΜΜΕ, ένταση μεταξύ Παλαιστινίων και Τούρκων ακροδεξιών, από τη μία πλευρά, και Τούρκων ακροαριστερών και υποστηρικτών του ΡΚΚ από την άλλη.

Για την Παρασκευή, ημέρα της επίσκεψης, έχουν προαναγγελθεί δύο φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στην περιοχή γύρω από τα κυβερνητικά κτίρια στο Βερολίνο.

Ως προς τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων Γερμανίας και Τουρκίας, η Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου δήλωσε ότι δεν έχει υποβληθεί αίτημα για την παρουσία του Τούρκου Προέδρου στον αγώνα και «εκτιμούμε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δεν θα βρεθεί στον αγώνα».

Την ίδια στιγμή, σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου των Εβραίων, Γιόζεφ Σούστερ, τόνισε, ενόψει της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου  στο Βερολίν,  ότι «όποιος όχι μόνο αρνείται το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, αλλά και μάχεται ενεργά εναντίον του, δεν μπορεί να είναι εταίρος της γερμανικής πολιτικής».

Ο Σούστερ ξεκαθάρισε, στις δηλώσεις του, ότι ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, πρέπει να αξιοποιήσει την επίσκεψη του Eρντογάν, προκειμένου να του καταστήσει σαφές ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτό το να υποβαθμίζεται η τρομοκρατία της Χαμάς.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της κουρδικής κοινότητας στη Γερμανία, Aλί Ερτάν Tοπράκ, δήλωσε ότι θα προτιμούσε στην παρούσα συγκυρία να είχε ακυρωθεί από τη γερμανική πλευρά η επίσκεψη, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί συνεχώς να χαρακτηρίζεται η ασφάλεια του Ισραήλ ως raison d'État στη Γερμανία, αλλά μετά «να στρώνουμε το κόκκινο χαλί σε έναν από τους μεγαλύτερους αντισημίτες».

Πρόσθεσε, δε, ότι η Χαμάς, κατά την τρομοκρατική της επίθεση στις 7 Οκτωβρίου, διέπραξε «τη μεγαλύτερη μαζική δολοφονία κατά Εβραίων από το Ολοκαύτωμα», κάτι που η Γερμανία δεν μπορεί απλά να αγνοήσει.

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφεν Χεμπερστάιτ, έχει ξεκαθαρίσει ότι, παρά τις όποιες διαφορές με την τουρκική κυβέρνηση, σημασία έχει να «προχωρήσουμε» σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία ή η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΚΥΠΕ