Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Η υγειονομική κρίση στη Γάζα γίνεται χειρότερη μέρα με τη μέρα καθώς το Ισραήλ εξαπολύει επιθέσεις σε νοσοκομεία, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς ως ορμητήρια.

Τουλάχιστον 12.000 Παλαιστίνιοι, μεταξύ αυτών 5000 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα από την 7η Οκτωβρίου, έγινε γνωστό σήμερα από το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης στον ελεγχόμενο από τη Χαμάς θύλακα.
 

Οι επιδημίες και η πείνα καραδοκούν στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας που για πάνω από 40 μέρες υφίσταται σφοδρούς βομβαρδισμούς.

Σύγκρουση στην ισραηλινή ηγεσία μετά από την απόφαση για τα καύσιμα στη Γάζα

Οι επιχειρήσεις του Ισραήλ επεκτείνονται στη νότια Γάζα όπου δόθηκε εντολή εκκένωσης πόλεων, όπως και στη Δυτική Όχθη με ολονύχτιες επιδρομές στην Τζενίν.

Η διεθνής πίεση στο Τελ Αβίβ αυξάνεται αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης.

Επικεφαλής ΠΟΥ: Η αντίδραση του Ισραήλ είναι «όλο και πιο αδικαιολόγητη»


Σε μια παθιασμένη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπως περιγράφει το Al Jazeera, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς χαρακτήρισε την κρίση στη Μέση Ανατολή «δοκιμασία για τα Ηνωμένα Έθνη και τα κράτη μέλη τους».

«Ο Οργανισμός αυτός ιδρύθηκε για να προάγει την ειρήνη στον κόσμο μας. Εάν εσείς ως κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να σταματήσετε αυτή την αιματοχυσία, τότε πρέπει να αναρωτηθούμε ‘για ποιο λόγο υπάρχουν τα Ηνωμένα Έθνη;’», είπε.

«Τα ψηφίσματα δεν αρκούν», πρόσθεσε. «Πρέπει να δράσετε και πρέπει να δράσετε τώρα».

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ είπε ακόμη για τη Γάζα:

-Τα πρόωρα μωρά πεθαίνουν καθώς τα συστήματα υποστήριξης ζωής κλείνουν.
-Περισσότεροι από 2.000 ασθενείς με καρκίνο, 1.000 με νεφρική νόσο, 50.000 με καρδιαγγειακά νοσήματα και 60.000 με διαβήτη κινδυνεύουν εν μέσω διακοπής της θεραπείας τους
-Έως και 200 γυναίκες γεννούν καθημερινά υπό τις «χειρότερες δυνατές συνθήκες»
-Αυξάνεται ο αριθμός των αναπνευστικών και δερματικών λοιμώξεων, καθώς και ο υποσιτισμός
-Υπάρχουν κρούσματα οξείας διάρροιας «καθώς το σύστημα αποχέτευσης καταρρέει και οι άνθρωποι αναγκάζονται να αφοδεύουν στο ύπαιθρο»
-Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς τη φρίκη. Ο λαός της Γάζας χρειάζεται την υποστήριξή μας, τη δική σας υποστήριξη, τώρα, είπε

Τέσσερις Ισραηλινοί τραυματίες στα σύνορα με Λίβανο

Σύμφωνα με το ynet, τέσσερις τραυματίες από αντιαρματικά πυρά υπάρχουν στο Κιμπούτς Μενάρα στην Άνω Γαλιλαία μετά την επίθεση που καταγράφηκε νωρίτερα.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ραμπάμ στη Χάιφα και είναι σε ελαφριά κατάσταση.

Χαμάς: «24 θάνατοι στο νοσοκομείο Αλ Σίφα σε ένα μόνο 48ωρο εξαιτίας της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος»

Άμεση κατάπαυση του πυρός ζήτησε ο Ζοζέπ Μπορέλ

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ ζήτησε να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Θα επιτραπεί η είσοδος δύο βυτιοφόρων καυσίμων την ημέρα στη Γάζα, σύμφωνα με αξιωματούχο

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε να επιτραπεί η είσοδος δύο βυτιοφόρων καυσίμων την ημέρα στη Γάζα προκειμένου να συμβάλει να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα Ισραηλινός αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε πως η απόφαση ελήφθη έπειτα από αίτημα της Ουάσινγκτον.

Το να επιτρέψει την είσοδο των καυσίμων, είπε ο αξιωματούχος, δίνει στο Ισραήλ επιπλέον χώρο προκειμένου να ελιχθεί στη διεθνή σκηνή έτσι ώστε να μπορέσει να συνεχίσει την εκστρατεία του που έχει στόχο την εξάλειψη της Χαμάς στη Γάζα.

Το ποσό των καυσίμων θα δώσει «ελάχιστη» υποστήριξη για το νερό, το αποχετευτικό και το υγειονομικό σύστημα στη Γάζα ώστε να αποτραπούν οι επιδημίες, είπε ο αξιωματούχος.

Το Ισραήλ συμφώνησε για τη μεταφορά καυσίμων στη Γάζα

Το Ισραήλ συμφώνησε να επιτρέψει δύο φορτηγά καυσίμων την ημέρα στη Γάζα για τις ανάγκες του ΟΗΕ, καθώς και για τα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο έλαβε την απόφαση με βάση τη σύσταση των IDF και του Shin Bet και κατόπιν αιτήματος Αμερικανών αξιωματούχων.

Η δράση αποσκοπεί «να επιτρέψει την ελάχιστη συντήρηση που απαιτείται για τα συστήματα ύδρευσης, αποχέτευσης και υγιεινής για την πρόληψη πανδημιών που θα μπορούσαν να εξαπλωθούν σε ολόκληρη την περιοχή, βλάπτοντας τους κατοίκους της Λωρίδας καθώς και τις δικές μας δυνάμεις και ενδεχομένως να εξαπλωθούν και στο Ισραήλ».

Ο αξιωματούχος ισχυρίζεται ότι η κίνηση «θα προσφέρει στο Ισραήλ το απαραίτητο διπλωματικό περιθώριο ελιγμών για την εξάλειψη της Χαμάς».

Προσθέτουν ότι το Ισραήλ θα παρακολουθεί την παράδοση των καυσίμων για να διασφαλίσει ότι δεν θα φτάσει στη Χαμάς.

Οι ταξιαρχίες Κασάμ έβαλαν στόχο κιμπούτς στα σύνορα με το Ισραήλ

Οι Ταξιαρχίες Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανακοίνωσαν ότι έβαλαν στόχο το κιμπούτς Νιρίμ με πυρά όλμων.

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera δήλωσε ότι οι σειρήνες ηχούσαν στο Κισουφίμ του Ισραήλ, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

Φόβους για εξάπλωση ασθενειών εκφράζει ο ΠΟΥ

Για την εξάπλωση ασθενειών στη Γάζα ανησυχεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθώς εβδομάδες ισραηλινών βομβαρδισμών έχουν αναγκάσει τον πληθυσμό να μετακινηθεί σε καταφύγια με ελάχιστες προμήθειες τροφίμων και πόσιμου νερού.

«Ανησυχούμε ιδιαιτέρως για την εξάπλωση ασθενειών όταν φθάσει η χειμερινή περίοδος», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πεέπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο ίδιος δήλωσε ότι πάνω από 70.000 περιστατικά με οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού και πάνω από 44.000 περιπτώσεις διάρροιας έχουν καταγραφεί στον πυκνοκατοικημένο θύλακα, αριθμοί σημαντικά υψηλότεροι από τους αναμενόμενους.

Ισραηλινό χτύπημα σε σχολείο – καταφύγιο στη Νότια Γάζα – Πολλοί νεκροί

Σύμφωνα με το Al Jazeera μεγάλος είναι ο αριθμός νεκρών και τραυματιών μετά από ισραηλινό χτύπημα με στόχο το σχολείο al-Falah, το οποίο στεγάζει χιλιάδες εκτοπισμένους, στη συνοικία al-Zaytoun, νότια της πόλης της Γάζας.

Ερυθρά Ημισέληνος: Υπό κράτηση και ανάκριση τα πληρώματα των ασθενοφόρων στο νοσοκομείο Ιμπν Σίνα

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PCRS) αναφέρει ότι πληρώματα ασθενοφόρων κρατήθηκαν και ερευνήθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στο νοσοκομείο Ιμπν Σίνα στην Τζενίν.

Πρόσθεσαν ότι έτσι εμπόδισαν «το πλήρωμα να βοηθήσει τους τραυματίες και να μεταφέρει ασθενείς».

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι αντάλλαξε πυρά με Παλαιστίνιους μαχητές που – κατά τον ισχυρισμό του-  χρησιμοποίησαν ασθενοφόρα για να διαφύγουν προς το νοσοκομείο Ιμπν Σίνα. Ο στρατός πρόσθεσε ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επιδρομή.

Επίθεση της Χεζμπολάχ με πύραυλο σε στρατιωτική βάση στο βόρειο Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ δήλωσε την Παρασκευή ότι εκτόξευσε έναν αντιαρματικό πύραυλο προς ένα φυλάκιο των IDF στη Μαλκίγια, στο βόρειο Ισραήλ. Οι IDF επιβεβαίωσαν ότι τα πυρά εκτοξεύτηκαν εναντίον των στρατευμάτων.

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι πέντε άτομα σκοτώθηκαν σε επίθεση στην Τζενίν

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι σκότωσε πέντε άτομα σε επίθεση στην κατεχόμενη πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης.

Ο στρατός ανέφερε επίσης ότι αντάλλαξε πυρά με Παλαιστίνιους μαχητές οι οποίοι χρησιμοποίησαν ασθενοφόρα για να διαφύγουν προς το νοσοκομείο Ιμπν Σίνα «προκειμένου να κρυφτούν εκεί». Ένας Παλαιστίνιος μαχητής συνελήφθη στην είσοδο της ιατρικής εγκατάστασης, δήλωσε ο στρατός.

Νωρίτερα, αναφέραμε ότι ισραηλινοί στρατιώτες εμφανίστηκαν στο νοσοκομείο όπου ζήτησαν από το ιατρικό προσωπικό να σηκώσουν τα χέρια ψηλά και να εκκενώσουν το κτίριο. Κάποιοι από τους γιατρούς ανακρίθηκαν για μία ώρα και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa ανέφερε ότι τρεις άνδρες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εμποδίστηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις να προσεγγίσουν τους ανθρώπους που τραυματίστηκαν μετά την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Ο Ισραηλινός Στρατός εξουδετέρωσε ανώτερο στέλεχος της Χαμάς

Δημοσιεύματα στη Γάζα αναφέρουν ότι ο Ισραηλινός Στρατός σκότωσε τον Khaled Abu Halal, ένα πρώην ανώτερο στέλεχος των Ταξιαρχιών Μαρτύρων Al-Aqsa της Φατάχ, ο οποίος έχει συνδεθεί με τη Χαμάς τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τις αναφορές, ο Αμπού Χαλάλ σκοτώθηκε σε επίθεση του Ισραηλινού Στρατού που έπληξε τη συνοικία Σέιχ Ραντβάν της Γάζας.

IDF: Καταλάβαμε κέντρο διοίκησης της Ισλαμικής Τζιχάντ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού οι IDF έπληξαν πολυάριθμους στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, κατέλαβαν ένα οχυρό «τρομοκρατών» και πραγματοποίησαν επιχείρηση σε σχολείο, που σύμφωνα με τα λεγόμενά τους «κρυβόταν τρομοκράτες».

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Τα στρατεύματα των IDF συνέχισαν να επιχειρούν κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Λωρίδα της Γάζας και μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν πολυάριθμους τρομοκρατικούς στόχους στη Λωρίδα της Γάζας.

Με βάση πληροφορίες των IDF, τα στρατεύματα έθεσαν υπό τον έλεγχό τους ένα οχυρό του διοικητή της βόρειας περιοχής διοίκησης της Ισλαμικής Τζιχάντ. Το οχυρό περιέχει γραφεία ανώτερων τρομοκρατών της οργάνωσης και ένα στρατηγικό χώρο κατασκευής όπλων.

Κατά τη διάρκεια της επιδρομής, τα στρατεύματα εντόπισαν πυραύλους βαρέως τύπου, UAV και πρόσθετα όπλα. Τα στρατεύματα έπληξαν το φυλάκιο.

Επιπλέον, τα στρατεύματα IDF διεξήγαγαν δραστηριότητα μέσα σε ένα σχολείο στο οποίο κρύβονταν τρομοκράτες της Χαμάς. Κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων, τα στρατεύματα σκότωσαν τους τρομοκράτες και εντόπισαν μεγάλο αριθμό όπλων μέσα στο σχολείο».

IDF: Εντοπίσαμε σορό ισραηλινού στρατιώτη που κρατούνταν όμηρος από τη Χαμάς σε κτίριο δίπλα στο Αλ Σίφα

Οι IDF δήλωσαν ότι εντόπισαν το σώμα της Noa Marciano στη Λωρίδα της Γάζας, τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση ότι σκοτώθηκε καθώς βρισκόταν όμηρος από της Χαμάς.

Το σώμα της Marciano ανασύρθηκε από ένα κτίριο κοντά στο νοσοκομείο Σίφα, καθώς τα στρατεύματα συνεχίζουν να αναζητούν υποδομές της Χαμάς.

Η Marciano, 19 ετών, υπηρετούσε στη βάση των IDF Nahal Oz όταν κατακτήθηκε από τρομοκράτες κατά τη δολοφονική τους επίθεση στις 7 Οκτωβρίου. 

Το βράδυ της Δευτέρας, η Χαμάς δημοσίευσε ένα βίντεο της Noa Marciano, που την έδειχνε να μιλάει στην κάμερα τέσσερις ημέρες μετά που κρατήθηκε όμηρος.

Οι ισραηλινές αρχές πιστεύουν ότι οι τρομοκρατικές ομάδες της Γάζας κρατούν ομήρους περίπου 240 άτομα μετά επίθεσή τους στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. 

Η Χαμάς έχει επανειλημμένα προβάλει ισχυρισμούς ότι ορισμένοι όμηροι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα.

Η επιχείρηση στο Αλ Σίφα συνεχίζεται

Ο ισραηλινός στρατός παραμένει σταθερός ότι η επίθεση στο Αλ Σίφα θα συνεχιστεί επειδή εξακολουθεί να έχει στόχους να πετύχει, όπως αναφέρει. Μετά την πρωτοφανή εισβολή στο νοσοκομείο οι IDF δεν έχουν παρουσιάσει ακόμα επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν τον ισχυρισμό τους ότι κάτω από το Αλ Σίφα υπάρχει το κέντρο διοίκησης της Χαμάς.

Μέχρι στιγμής έχουν παρουσιάσει μία κρύπτη με όπλα και μία είσοδο σε κάτι που μοιάζει με φρεάτιο σήραγγας.

Το Ισραήλ που είχε κάνει λόγο για «στοχευμένη και ακριβή επιχείρηση» θα συνεχίσει την επίθεση καθώς όπως αναφέρουν υπάρχουν ακόμα στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν.

Τρεις Παλαιστίνιοι νεκροί στην Τζενίν

Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση με drone στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης, ανέφερε ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασθενοφόρων στο Reuters.

Οι επιδρομές του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη είναι συχνό φαινόμενο ωστόσο έχουν ενταθεί μετά τις 7 Οκτώβρη, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ραγδαία ο αριθμός των νεκρών και των συλληφθέντων.

Επιδρομή ισραηλινών δυνάμεων στην Τζενίν – Ο στρατός περικύκλωσε το νοσοκομείο Ιμπν Σίνα

Η επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στην Τζενίν έγινε από ανατολικά και βόρεια της πόλης ενώ όπως αναφέρει το πρακτορείο WAFA στόχος της επιχείρησης έγινε το νοσοκομείο Ibn Sina. Οι ισραηλινές δυνάμεις το έχουν περικυκλώσει και με μεγάφωνα έδωσαν εντολή σε όσους βρίσκονται μέσα να εκκενώσουν.

Οι επικοινωνίες είναι κομμένες στην Τζενίν, όπως και το ρεύμα σε διάφορα σημεία στην πόλη.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Al Jazeera υπάρχουν βίντεο στα social media που δείχνουν υγειονομικό προσωπικό με τα χέρια ψηλά να βγαίνει από το νοσοκομείο.

Ωστόσο φαίνεται πως αρκετοί γιατροί αρνήθηκαν να υπακούσουν στις εντολές των ισραηλινών δυνάμεων και παραμένουν εντός του κτιρίου.

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει επιθέσεις σε όλα τα νοσοκομεία της βόρειας Γάζας προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι χρησιμοποιούνται ως προπύργια της Χαμάς.

Στη Δυτική Όχθη ωστόσο η Χαμάς δεν έχει δυνάμεις και η επίθεση στο νοσοκομείο της Τζενίν σηματοδοτεί κλιμάκωση των ισραηλινών επιχειρήσεων εναντίον των Παλαιστινίων αμάχων που περιλαμβάνει πλέον και τις κατεχόμενες περιοχές πέρα από τη Γάζα.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ζητεί το Ισραήλ να λάβει μέτρα κατά της «εξτρεμιστικής βίας» εποίκων

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε χθες Πέμπτη την κυβέρνηση του Ισραήλ να λάβει «επειγόντως» μέτρα για να τερματιστεί η «εξτρεμιστική βία» εβραίων εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, εν μέσω του πολέμου με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο κ. Μπλίνκεν, στο Σαν Φρανσίσκο για τη σύνοδο της APEC, απηύθυνε την έκκληση αυτή κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον Μπένι Γκαντς, ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης που έχει ενταχθεί στην κυβέρνηση πολέμου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών «υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη να ληφθούν χειροπιαστά μέτρα για να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις στη Δυτική Όχθη, ιδίως για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων επιπέδων εξτρεμιστικής βίας από πλευράς εποίκων», σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον Μάθιου Μίλερ.

Πυραυλικά πλήγματα του Ισραήλ στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Συρίας

Ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα τις πρώτες πρωινές ώρες είχαν αποτέλεσμα να προκληθούν «υλικές ζημιές» στα περίχωρα της Δαμασκού, μετέδωσε το συριακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA.

«Περί τις 02:25 (σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ο ισραηλινός εχθρός διεξήγαγε αεροπορική επίθεση από την κατεύθυνση του κατεχόμενου υψιπέδου του Γκολάν, στοχοποιώντας θέσεις στα περίχωρα της Δαμασκού», μετέδωσε το πρακτορείο επικαλούμενο πηγή του στον συριακό στρατό.

Βρήκαμε φρεάτιο τούνελ και όπλα στο Αλ Σιφα, λέει ο IDF

Την ίδια ώρα το νοσοκομείο Αλ Σίφα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας συνεχιζόμενης ισραηλινής στρατιωτικής επιδρομή που ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι βρήκε ένα «λειτουργικό φρεάτιο τούνελ» μέσα στο νοσοκομειακό συγκρότημα .

«Σήμερα, η υποδομή σηράγγων της Χαμάς αποκαλύφθηκε μέσα στο νοσοκομείο», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε δήλωση, η οποία περιλάμβανε επίσης φωτογραφία και βίντεο.

Οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις για εβδομάδες δήλωναν ότι το Αλ Σίφα ήταν ο χώρος ενός υπόγειου κέντρου διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς. Γιατροί και αξιωματούχοι υγείας στον θύλακα που διοικείται από τη Χαμάς αρνούνται σταθερά την κατηγορία.

Η ανακοίνωση του στρατού ανέφερε ότι τα στρατεύματα βρήκαν επίσης, όπως είπαν, ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά στο οποίο περιείχε μεγάλη ποσότητα όπλων και πυρομαχικών.