ητρ

Στο κενό φαίνεται να πέφτει το ψήφισμα, που μετά βδομάδες διαβουλέυσεων,   ενέκρινε χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας για επείγουσα παρατεταμένη παύση των εχθροπραξιών για αρκετές ημέρες, ώστε να επιτραπεί η πρόσβαση βοήθειας στην Γάζα.

Το Ισραήλ διακήρυξε αμέσως ότι το ψήφισμα δεν θα έχει κανένα νόημα και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για εκτεταμένες ανθρωπιστικές παύσεις όσο 239 όμηροι εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια τρομοκρατών της Χαμάς.

«Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι αποσυνδεδεμένο από την πραγματικότητα και δεν έχει νόημα. Ανεξάρτητα από το τι  θα αποφασίσει το Συμβούλιο, το Ισραήλ θα συνεχίσει να ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ενώ οι τρομοκράτες της Χαμάς δεν θα διαβάσουν καν το ψήφισμα, πόσο μάλλον να το τηρήσουν», επισήμανε ο Πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Gilad Erdan.

Την οργή του Ισραήλ προκάλεσε η απουσία από το ψήφισμα καταδίκης της τρομοκρατικής επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου την ώρα που ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής χαρακτήρισε το ψήφισμα έλλειπες, επισημαίνοντας ότι δεν κάνει αναφορά στις δολοφονίες περισσότερων από 11.000 Παλαιστινίων και στις επιθέσεις σε νοσοκομεία και σχολεία στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η Γάζα αιμορραγεί. Θάνατος, εξαθλίωση, καταστροφή παντού. Κανείς δεν γλίτωσε. Ούτε τα παιδιά μας, ούτε οι γυναίκες μας, ούτε οι ηλικιωμένοι μας. Ούτε οι πολίτες μας.

Όλα όσα θα έπρεπε να είχαν προστατευθεί έχουν γίνει ο πρωταρχικός στόχος αυτής της δολοφονικής εκστρατείας», σημείωσε ο Παλαιστίνιος Πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Riyad Mansour.

Το ψήφισμα, που συντάχθηκε από τη Μάλτα εγκρίθηκε με 12 ψήφους υπέρ ενώ Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία και Βρετανία απείχαν από τη ψηφοφορία. Είναι το πρώτο ψήφισμα του ΟΗΕ για τη σύγκρουση Ισραήλ – Παλαιστίνης από το 2016.

Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία

Διπλωματική πρωτοβουλία με στόχο την προστασία των αμάχων επιχειρεί να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά την επίσκεψή του στο Κιμπούτς Μπε`ερί, ένα από τα σημεία στα οποία επικεντρώθηκε η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, κάλεσε το Ισραήλ να μην αφήνει την οργή να κατευθύνει  την  απάντησή του στην επίθεση της Χαμάς.

«H Χαμάς πρέπει να ηττηθεί. Αλλά η Χαμάς δεν αντιπροσωπεύει τον λαό της Παλαιστίνης, Ένα πράγμα είναι η Χαμάς, άλλο ο παλαιστινιακός λαός.  Μία φρίκη δεν δικαιολογεί μία άλλη», τόνισε ο Μπορέλ.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επισήμανε πως η αλληλεγγύη της ΕΕ στο Ισραήλ και η υποστήριξή της στο δικαίωμα της χώρας στην αυτοάμυνα συνάδουν με το διεθνές δίκαιο.

«Αλλά, ένα πράγμα είναι να υπερασπιζόμαστε το Ισραήλ, άλλο πράγμα είναι να φροντίζουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και γι` αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει το δικαίωμα υπεράσπισης του Ισραήλ, ζητώντας επίσης να επιτραπεί ανθρωπιστική βοήθεια, για τρόφιμα, νερό, καύσιμα και προστασία», επισήμανε ο Μπορέλ.

Στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα σε Αίγυπτο και Ιορδανία θα βρεθεί το Σάββατο η Πρόεδρος της Κομισιόν. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συναντήσει πρώτα τον Αιγύπτιο Πρόεδρο στο Κάιρο και μετά θα ταξιδέψει στην περιοχή του Σινά για να καλωσορίσει την άφιξη της ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ε.Ε.