ητρ

Ηγετική παρέμβαση για υπεράσπιση της Δημοκρατίας, τον σεβασμό της διαφορετικότητας, την καταπολέμηση του ρατσισμού και την υπεράσπιση των θεμελίων του ευρωπαϊκού και ελληνικού πολιτισμού έκανε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου.

Αφορμή για αυτή την παρέμβαση στην Ολομέλεια ήταν η τοποθέτηση του Προέδρου του ΕΛΑΜ, Χρίστου Χρίστου με αφορμή τη συζήτηση ψηφίσματος για την υιοθέτηση του αναθεωρημένου Χάρτη Ευρωπαϊκών Πολιτικών Κομμάτων για μια μη ρατσιστική και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία.

Το ψήφισμα ετοίμασε η αντιπροσωπεία του Κυπριακού Κοινοβουλίου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο προτείνει και τον αναθεωρημένο χάρτη ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων.

Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν οι βουλευτές Νίκος Τορναρίτης του Δημοκρατικού Συναγερμού, Γιώργος Λουκαΐδης του ΑΚΕΛ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου του ΔΗΚΟ και ο ανεξάρτητος Κωστής Ευσταθίου.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν στην ομιλία του, ο Γιώργος Λουκαΐδης υπέδειξε πως η ακροδεξιά είναι και στην Κυπριακή Βουλή, και έχει ευθύνες για τα φασιστικά πογκρόμ, κατά την έκφρασή του, σε Λεμεσό και Χλώρακα.

Στη δική του ομιλία, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου υπέδειξε με νόημα: «Θα μας μιλήσουν για δημοκρατία οι υποστηρικτές τρομικρατικών οργανώσεων; Ή μήπως οι σημαίες της Χαμάς που ανέμιζαν σε εκδήλωση του ΑΚΕΛ στη Λεμεσό, εκπροσωπούν το πνεύμα της δημοκρατίας;»

«Το ψήφισμα, πρόκειται για ένα μανιφέστο το οποίο συντάχθηκε από μια περιθωριακή ομάδα», είπε στην παρέμβαση του ο κ. Χρίστου.

Προχώρησε ακόμα περαιτέρω, καθώς έστρεψε τη συζήτηση στο μεταναστευτικό και μίλησε για κάποιους περιθωριακούς οι οποίοι ετοίμασαν το συγκεκριμένο ψήφισμα.

Οι αναφορές του Χρίστου Χρίστου εξόργισαν την Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, η οποία πήρε τον λόγο σε έντονο ύφος.

Ανέδειξε την ανάγκη υπεράσπισης της Δημοκρατίας αλλά και σεβασμού στη διαφορετικότητα, καθώς και την ανάγκη καταπολέμησης του ρατσισμού και υπεράσπισης των θεμελίων του ελληνικού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

«Δεν είχα σκοπό να μιλήσω αλλά θέλω να υπερασπιστώ το Κοινοβούλιο και τους συναδέλφους και τη Δημοκρατία. Ο χάρτης που έχουμε μπροστά μας δεν αφορά το μεταναστευτικό. Αυτό το ψήφισμα δεν διχάζει, τη γύμνια ορισμένων δείχνει», τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής.

Συνέχισε λέγοντας η κ. Δημητρίου ότι «εδώ είναι οίκος της Δημοκρατίας, και θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη δημοκρατία και να είμαστε απέναντι σε όσους είτε την καπηλεύονται με συνθήματα ή σε όσους κρύβονται καλλιεργώντας τον φόβο με επικίνδυνες στάσεις παραπλανητικής προπαγάνδας», τόνισε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Βουλής.

Δείτε όσα ανέφερε στην παρέμβαση της η κ. Δημητρίου

Δείτε ολόκληρη την ομιλία εδώ