Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Σύντομα ελπίζουν τα Ηνωμένα Έθνη ότι θα επαναρχίσουν οι εργασίες στην Πύλα, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Αλίμ Σιντίκ. Από την πλευρά του, ο κοινοτάρχης Πύλας Σίμος Μυτίδης είναι αισιόδοξος ότι αύριο θα ανάψει πράσινο φως για επανέναρξη των εργασιών. Ενώ ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δηλώνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένει από την Ειρηνευτική Δύναμη να διασφαλίσει ότι θα εκπληρωθούν οι πρόνοιες.

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ αν άρχισαν εκ νέου οι εργασίες στην Πύλα σήμερα απάντησε ότι «παραμένουν σε παύση». 

«Ελπίζουμε οι εργασίες να επαναρχίσουν σύντομα», πρόσθεσε ο κ. Σιντίκ.

Κοινοτάρχης Πύλας: Αύριο είναι πιθανό να ανάψει πράσινο φως για επανέναρξη των εργασιών

Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Πύλας Σίμο Μυτίδη, σήμερα αναμένεται να λυθούν οι διαφωνίες και οι αμφισβητήσεις από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων και αύριο είναι πιθανό να ανάψει πράσινο φως για επανέναρξη των εργασιών.

«Η δική μας πλευρά δεν ξέφυγε καθόλου από τη πλαίσιο συναντίληψης ούτε προκάλεσε κάποια ενέργεια που να ωθήσει σε οποιαδήποτε αντίδραση από του Τουρκοκύπριους».

Όπως ανέφερε ο κ. Μυτίδης, ο δρόμος που κατασκευάζεται στις κατεχόμενες περιοχές έχει προχωρήσει και μάλιστα μπήκε και στα διοικητικά όρια της Πύλας ενώ ο δρόμος που κατασκευάζει η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται ακόμα στα υποθεμέλια.

«Ο λόγος της διαμαρτυρίας είναι επειδή πιστεύουν πως οι εργασίες περιλαμβάνουν τεμάχια που ανήκουν σε Τουρκοκύπριους ιδιώτες. Εμείς δεν μπήκαμε σε καμιά φάση του δρόμου σε ιδιωτικά τεμάχια».

Ο κοινοτάρχης Πύλας θεωρεί πως το πρόσφατο επεισόδιο είναι προσκόμματα και αντιδράσεις από το κατοχικό καθεστώς, καθώς μετά από χρόνια μπορεί να οικηθεί μια περιοχή που είναι ευαίσθητη για αυτούς.

ΚΕ: Αναμένουμε από την Ειρηνευτική Δύναμη να διασφαλίσει ότι θα εκπληρωθούν οι πρόνοιες

Αναμένουμε να επαναρχίσουν οι εργασίες σε σχέση με την Πύλα, όπως προνοούνται ακριβώς στις πρόνοιες της συναντίληψης που έχει επιτευχθεί, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Είμαστε σε επαφή με την Ειρηνευτική Δύναμη (των Ηνωμένων Εθνών) μετά και την μικρή παύση η οποία ήταν αίτημα της Ειρηνευτικής Δύναμης», είπε ο κ. Λετυμπιώτης, κληθείς να σχολιάσει αν υπάρχουν εξελίξεις σε σχέση με το θέμα της Πύλας.

Σε παρατήρηση ότι είναι η τρίτη μέρα παύσης των εργασιών και ερωτηθείς γιατί δεν προχωρά το θέμα, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι είναι γνωστό γιατί δεν προχωρούν οι εργασίες, προσθέτοντας ότι «έχουν προκληθεί κάποιες μικρές εντάσεις/επεισόδια προχθές τα οποία δεν έχουν συνεχιστεί».

«Έχει ζητήσει η Ειρηνευτική Δύναμη μια μικρή παύση των εργασιών», ανέφερε και πρόσθεσε πως «οι εργασίες οι οποίες έχουν ξεκινήσει στις 23 Οκτωβρίου και συνεχίζονταν κανονικά μέχρι προχθές και σύμφωνα και με σαφήνεια όπως προνοούνταν στις πρόνοιες της συναντίληψης, αναμένουμε να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι «αναμένουμε από την Ειρηνευτική Δύναμη να διασφαλίσει ότι θα μπορούν να συνεχίσουν οι εργασίες και ότι θα μπορεί να εκπληρωθεί η συναντίληψη στο σύνολο της».

Ερωτηθείς αν γνωρίζει η ε/κ πλευρά τι προνοεί το έγγραφο που υπεγράφη μεταξύ ΟΗΕ και τ/κ πλευράς, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «γνωρίζουμε τι προνοεί η συναντίληψη που έχει επιτευχθεί μεταξύ εμάς και της Ειρηνευτικής Δύναμης και έχουμε διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε εργασία δεν συμπεριλαμβάνεται στις πρόνοιες της συναντίληψης μας με την Ειρηνευτική Δύναμη και ότι η δική μας ειλικρινή πολιτική βούληση από την πρώτη στιγμή που έχει επιτευχθεί αυτή η συναντίληψη είναι η ολοκλήρωση όλων των προνοιών της συναντίληψης που έχει επιτευχθεί».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η τ/κ πλευρά θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση της συνταντίληψης, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι δεν έχει τέτοιες πληροφορίες και πρόσθεσε ότι «η συναντίληψη έχει επιτευχθεί μετά από εντατικές και διεξοδικές διαβουλεύσεις μετά από πρωτοβουλία της δικής μας πλευράς για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση η οποία επιχειρήθηκε να προκληθεί μετά τα γεγονότα του Αυγούστου».

«Ο λόγος που χαιρετίστηκε αυτή η δική μας πρωτοβουλία είναι γιατί όχι μόνο προνοεί μέσα εργασίες οι οποίες είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων αλλά και γιατί θα μπορέσει να λειτουργήσει ως ένα παράδειγμα για το πως θα μπορέσουμε να επιλύουμε κρίσεις μέσα από εποικοδομητικές προτάσεις», πρόσθεσε.

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι για αυτό τον λόγο η ε/κ πλευρά «από την πρώτη στιγμή καλούσαμε και καλούμε την άλλη πλευρά με την ίδια πολιτική βούληση να εργαστεί προς την ολοκλήρωση της συναντίληψης» και πρόσθεσε ότι αναμένουμε από την Ειρηνευτική Δύναμη να διασφαλίσει ότι θα εκπληρωθούν το σύνολο των προνοιών της συναντίληψης».