Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Ο Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή προσγειώθηκε με το υπουργικό αεροσκάφος στις δυο μετά το μεσημέρι στο αεροδρόμιο Λάρνακας όπου τον ανέμενε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Για την άφιξη του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών φρόντισε να προϊδεάσει από το πρωί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις από την Κοράκου. 

Η συνάντηση που για λόγους ασφαλείας πραγματοποιήθηκε εντός του υπουργικού αεροσκάφους, διήρκεσε περίπου είκοσι λεπτά, και σ’ αυτήν παρόντες ήταν και ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος και η Πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ. 

Κύριο θέμα ήταν η πρόταση της Λευκωσίας για τη δημιουργία ενός δια θαλάσσης διαδρόμου μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. 

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για το σημείο στο οποίο βρίσκεται η πρωτοβουλία και ανέδειξε την αναγκαιότητα και χρησιμότητα της. 
Από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών τονίστηκε ότι θεωρείται εξαιρετικά σημαντική η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. 

Υπήρξε συμφωνία για δίαυλο επικοινωνίας σε τεχνοκρατικό επίπεδο. 

Πλέον ζητούμενο είναι μια συμφωνία για ολιγόωρη τουλάχιστον παύση πυρών, ώστε να είναι σε θέση τα πλοία να προσεγγίζουν το σημείο, και τα βλέμματα στρέφονται προς το Ισραήλ για να ευοδωθεί αυτή η πρωτοβουλία. 

Ο επικεφαλής του State Department ταξίδευσε για την Άγκυρα, ενώ στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της ημέρας πραγματοποιήθηκαν αντιαμερικανικές διαδηλώσεις κυρίως έξω από βάσεις όπου φιλοξενούνται και αμερικανικές δυνάμεις. 

Μάλιστα το αεροσκάφος του κ. Μπλίνκεν αναγκαστικά πραγματοποίησε ενδιάμεσο σταθμό στην αεροπορική βάση της Σούδας στην Κρήτη, αφού ως γνωστό τα αεροδρόμια της Τουρκίας δεν δέχονται απευθείας πτήσεις από τα κυπριακά αεροδρόμια. 

Αύριο θα έχει επαφές με τον τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. 

Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και η πρόταση της Τουρκίας για ανθρωπιστικό διάδρομο. 

Υπάρχουν πιέσεις και από κύκλους στην Ουάσιγκτον να μην αποκλειστεί εντελώς η Άγκυρα από τις εξελίξεις. Εμπλοκή της Τουρκίας όμως τουλάχιστον προσώρας δεν την συζητά καν το Ισραήλ. 

Άλλωστε οι νέες άκρως επιθετικές δηλώσεις το απόγευμα του Τούρκου προέδρου δεν αφήνουν πολλά περιθώρια συνεννόησης. 

Επανερχόμενοι στην πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις το απόγευμα προσερχόμενος σε Θεολογικό Συνέδριο στον καθεδρικό ναό του Αποστόλου Βαρνάβα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή υπογράμμισε την ανταπόκριση της οποίας τυγχάνει η πρόταση μας και σημείωσε ότι έχει προχωρήσει ο σχεδιασμός προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της, πάντοτε υπό την αίρεση ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές θα ανάψουν το πράσινο φως.   

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, έχουν καταγραφεί τα βήματα παραλαβής της ανθρωπιστικής βοήθειας, η φόρτωση της πιθανόν στο λιμάνι της Λάρνακας υπό την εποπτεία διεθνούς επιτροπής, η μεταφορά δια θαλάσσης με συνοδεία πολεμικών πλοίων και ο τρόπος παράδοσης στη Γάζα.  

Σχεδιασμός ο οποίος φυσικά προβλέπει την εμπλοκή άλλων χωρών μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Ελλάδα, καθώς και οργανισμών όπως τα Ηνωμένα Έθνη.   
 
Και το Κυπριακό στη συνάντηση Μπλίνκεν - Χριστοδουλίδη  
 
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενόψει και των επαφών του κ. Μπλίνκεν στην Άγκυρα ενημέρωσε τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τον διορισμό απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό. 

Στόχος είναι να αρθούν οι επιφυλάξεις της Τουρκίας, αν και η Άγκυρα προφανώς στην προσπάθεια της να αποσείσει ενδεχόμενες ευθύνες αναφέρει ότι τον πρώτο λόγο για το συγκεκριμένο θέμα έχει ο Ερσίν Τατάρ.