Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Αυξάνεται θεαματικά μέρα με τη μέρα, η παρουσία πολεμικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο και στην περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.

Στην περιοχή δεσπόζει η παρουσία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Τζέραλντ Φορντ και της ομάδας μάχης σκαφών που το συνοδεύουν.

Στον αντίποδα ρωσικά πλοία, που ναυλοχούσαν στο λιμάνι της Ταρτούς στη Συρία, έχουν αναπτυχθεί στην ίδια περιοχή. Μεταξύ των οποίων υποβρύχια και ειδικά σκάφη συλλογής πληροφοριών και υποκλοπών.

Επίσης εντοπίζονται δυο πολεμικά πλοία από την Ισπανία, μια γαλλική φρεγάτα, τρία πολεμικά από την Ιταλία, δυο σκάφη του βασιλικού ναυτικού της Βρετανίας, ενώ η φρεγάτα Ψαρά του ελληνικού πολεμικού ναυτικού συμμετέχει στη δύναμη των Ηνωμένων Εθνών για το Λίβανο.

Η βρετανική παρουσία αναμένεται να ενισχυθεί τις επόμενες μέρες και με εναέρια μέσα που θα μετασταθμεύσουν στο αεροδρόμιο της Βάσης Ακρωτηρίου, μεταξύ των οποίων σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι και κατασκοπευτικά αεροσκάφη.  

Ως γνωστό ρότα για την περιοχή έχει χαράξει εδώ και μέρες και δεύτερο αμερικανικό αεροπλανοφόρο, το Ντουάιτ Άιζενχάουερ συνοδεία καταδρομικών και αντιτορπιλικών.

«Έχει διπλό ρόλο. Πρώτο να διασώσει Αμερικανούς πολίτες και δεύτερο να στηρίξει το Ισραήλ αν δεχθεί επίθεση είτε από το Ιράν είτε από άλλες αραβικές χώρες», σημείωσε ο Υποναύαρχος ε.α Κώστας Φυτιρής. 


Την ίδια ώρα το αποτύπωμα της επιχειρεί να κάνει ευδιάκριτο και η Τουρκία. Ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας προχώρησε στην έκδοση δυο NAVTEX, δεσμεύοντας θαλάσσιες περιοχές στον κόλπο της Μόρφου και της Αμμοχώστου για ασκήσεις.
Αν και τουρκικά μέσα θέλησαν να παρουσιάσουν τις συγκεκριμένες κινήσεις ως απάντηση στην αμερικανική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, εντούτοις πλοία του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας δεν εμφανίστηκαν στις περιοχές που δεσμεύθηκαν.  

Δυο τουρκικές φρεγάτες πλέουν μεταξύ Κύπρου – Λιβάνου και Ισραήλ.

« Η Τουρκία τις τελευταίες μέρες ξεκάθαρα έχει επιλέξει πλευρά και έχει επιλέξει την πλευρά των Παλαιστινίων και τη Χαμάς. Ενώ άφηνε μια γέφυρα με το Ισραήλ. Θέλει να παίξει το ρόλο του προστάτη των απανταχού Αράβων και απανταχού μουσουλμάνων και έχει παγώσει τις σχέσεις με το Ισραήλ», επισήμανε ο Διεθνολόγος, Πάμπος Χρυσοστόμου. 

Σε μια άλλη εξέλιξη το πλωτό γεωτρύπανο Transocean της γαλλικής ΤΟΤΑΛ, λόγω της έκρυθμης κατάστασης εσπευσμένα αποχωρεί από την ΑΟΖ του Λιβάνου, όπου πραγματοποιούσε γεώτρηση.

Το συγκεκριμένο σκάφος τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να δραστηριοποιηθεί στη θαλάσσια οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας πραγματοποιώντας γεώτρηση στο  θαλασσοτεμάχιο έξι για λογαριασμό της κοινοπραξίας των ΕΝΙ – ΤΟΤΑΛ.