Άγνοια δηλώνει η Λευκωσία, για την πληροφορίες περί επιλογής της Μόνα Γιουλ, από την Νορβηγία, ως της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, με αποστολή να διερευνήσει τις προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών.
Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει την επίσημη τοποθέτηση από τα Ηνωμένα Εθνη, για το πρόσωπο που ο Γενικός Γραμματέας θα διορίσει ως τον απεσταλμένο του.
Πληροφορίες της εφημερίδας «Αλήθεια», αναφέρουν πως η μόνιμη αντιπρόσωπος της Νορβηγίας στον διεθνή οργανισμό, πρέσβειρα Μόνα Γιούλ, θα είναι η απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες.
Στα κατεχόμενα, πάντως, ο τουρκοκυπριακός Τύπος διερωτάται αν θα παραιτηθεί ο Ερσίν Τατάρ, μετά τη συμφωνία, όπως αναφέρει, για το διορισμό νέου απεσταλμένου, υπενθυμίζοντας δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη, ότι αυτό δεν θα γινόταν ποτέ, «δεν γίνεται, είμαστε εναντίον, είναι αδύνατον».
Η Αριστερά και το Κυπριακό
Ο Γενικός Γραμματεας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σε χαιρετισμό του στο πέμπτο συνέδριο με τίτλο «Η Αριστερά και το Κυπριακό», το οποίο διοργάνωσαν ε/κ και τ/κ οργανώσεις της Αριστεράς στο Σπίτι της Συνεργασίας, αναφέρθηκε σε συνέπεια και αφοσίωση του ΑΚΕΛ στη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως την περιγράφουν τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, και με ότι έχουν συμφωνήσει οι δύο κοινότητες για το περιεχόμενο της πολιτικής ισότητας μέχρι και το Κραν Μοντανά.
«Θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι το θέμα της λύσης του Κυπριακού έχει να κάνει με την συνδιαχείριση από μέρους των Ε/κ και των Τ/κ του κοινού δικοινοτικού κράτους. Το βασικό στοιχείο της ΚΔ όταν δημιουργήθηκε, ήταν αυτό, «έπρεπε Ε/κ και Τ/κ να συνδιαχεριστούν τον τόπο», ανέφερε ο κ. Στεφάνου.
«Δυστυχώς», πρόσθεσε, «για ένα σημαντικό κομμάτι και της μιας και της άλλης κοινότητας, των κυρίαρχων ελίτ, για την μεν ε/κ κοινότητα η ΚΔ ήταν σκαλοπάτι για να επιτευχθεί ο στόχος της Ένωσης με την Ελλάδα, για την δε τ/κ κοινότητα, για να επιτευχθεί "η λύση της διχοτόμησης"».