Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κυπριακο

Με τίτλο «Θα παραιτηθούν οι κύριοι Ερσίν και Ταχσίν;» δημοσίευμα της Γενί Ντουζέν, γράφει ότι συμφωνήθηκε ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, το δημοσίευμα επικαλείται πληροφορίες και γράφει: «Λοιπόν, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα ορίσει νέο ειδικό απεσταλμένο; Επιτεύχθηκε συμφωνία και σε αυτό... Η τουρκοκυπριακή πλευρά είπε ‘δεν θα γίνει ποτέ, δεν γίνεται, είμαστε εναντίον, είναι αδύνατον ‘... Αχα, έγινε!

Έχει μάλιστα προσδιοριστεί ποιος είναι ο απεσταλμένος, αλλά το όνομά του δεν θα αποκαλυφθεί προς το παρόν, συμπληρώνει. Υποστηρίζει δε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα παρουσιάσει τις πρωτοβουλίες του σχετικά με την τουρκοκυπριακή κοινότητα μετά την ανακοίνωση του ονόματος του απεσταλμένου.

«Ο Ερσίν Τατάρ; Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου; Αν είχαν έστω και λίγο ‘στομάχι’, θα είχαν παραιτηθεί προ πολλού... Είναι απολύτως σαφές και προφανές ότι υπάρχει μια νέα πολιτική σχετικά με την Κύπρο στην Τουρκία... Και σε αυτή την πολιτική οι κ. Ταχσίν και Ερσίν και οι κολλητοί τους είναι ‘έξω’! Και αυτή η πολιτική θα εφαρμοστεί μετά τις τοπικές εκλογές και σύμφωνα με την πορεία του Ισραηλινο-παλαιστινιακού πολέμου...».

Τατάρ

Στο μεταξύ, την θέση ότι σκοπός τους είναι να προστατεύουν το «κράτος, την κυριαρχία και το λαό» τους επανέλαβε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σε ενημερωτική συνάντηση που είχε χθες στο «προεδρικό» με το «λαϊκό συμβούλιο» που σύστησε ο ίδιος.

«Στις διαπραγματευτικές διαδικασίες που διήρκεσαν χρόνια και ειδικά στο δημοψήφισμα του Σχεδίου Ανάν και στις συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα φάνηκε ότι δεν είναι εφικτή μια λύση στηριζόμενη σε ομοσπονδιακή βάση. Μετά από αυτό καθορίσαμε μια νέα και εθνική πολιτική σε σχέση με το Κυπριακό. Και βαδίζουμε αποφασιστικά σε αυτό τον δρόμο μαζί με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία».

Ο κ. Τατάρ επέκρινε εκ νέου την ΕΕ κατηγορώντας την ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις που έδωσε στους Τουρκοκύπριους πριν το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν και ότι επιβράβευσε τους Ελληνοκύπριους που το απέρριψαν, διαπράττοντας μεγάλη αδικία.

Υποστηρίζοντας ότι οι μονάδες προπαγάνδας των Ελληνοκυπρίων και κάποιοι κύκλοι εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας λένε ότι «υπάρχει κυπριακό έθνος στην Κύπρο, διεξάγοντας επιχείρηση δημιουργίας αντιλήψεων». Δεν υπάρχει κυπριακό έθνος στην Κύπρο, υπάρχουν Τούρκοι και Έλληνες, πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο γγ του ΡΤΚ, Ασίμ Ακάνσοϊ δήλωσε ότι θα είναι αντίθετοι με τις ιδέες που διατυπώνονται «για αλλαγή του ονόματος της τδβκ», εάν αυτό οδηγήσει σε μια νέα αποσχιστική περιπέτεια και σημείωσε ότι μπορούν να συζητήσουν μόνο κανονισμούς που εξετάζουν λύση εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ.

Υπογραμμίζοντας ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Πύλα είναι θετικές και η επίτευξη συμφωνίας είναι μια ευχάριστη εξέλιξη για αυτούς, ο κ. Ακάνσοϊ δήλωσε ότι χαιρετίζουν αυτή την εποικοδομητική στάση.