Σε ανατολίτικο παζάρι επιχειρεί να μετατρέψει το θέμα του διορισμού, από τον Γενικό Γραμματέα, απεσταλμένου του στο Κυπριακό, η τουρκική πλευρά.
Λειτουργώντας ως δίδυμο, Άγκυρα και ψευδοκράτος, πότε αφήνοντας παράθυρο συναίνεσης και πότε απορρίπτοντας τον όποιο διορισμό από τον Γενικό Γραμματέα, συντηρούν σε μια λανθάνουσα κατάσταση στο προσκήνιο το ζήτημα -μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας- προκειμένου να συνεχίσουν στο παρασκήνιο το ψαλίδισμα των όρων εντολής του απεσταλμένου, την προσαρμογή του στα δικά τους θέλω και την εξασφάλιση πολιτικών ανταλλαγμάτων, τόσο από την κυπριακή πλευρά, όσο και από τα Ηνωμένα Έθνη.
Συγκεκριμένα, όπως από την περασμένη εβδομάδα μετέδωσε ο ΑΝΤ1, η τουρκική πλευρά έχοντας ήδη διασφαλίσει ότι όποιον και να διορίσει ο Γενικός Γραμματέας, δεν θα έχει τον τίτλο του «ειδικού» αλλά του «προσωπικού» του απεσταλμένου, και συνεπώς δεν θα δεσμεύεται από τους όρους εντολής και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας σε σχέση με την μορφή της επιδιωκόμενης λύσης, εστιάζει πλέον στην εξασφάλιση πολιτικών ανταλλαγμάτων, προτάσσοντας τα γνωστά ΜΟΕ του Τατάρ, για να βάλει χέρι στο Φ.Α , αλλά και άλλες απαιτήσεις που παραπέμπουν σαφώς σε δύο κράτη.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και πληροφορίες που διοχετεύονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα από τα κατεχόμενα ότι παρά την αρχική του αρνητική απάντηση, ο Τατάρ κάνει δεύτερες σκέψεις και ενδεχομένως να αναθεωρήσει.
Εξ ου και η χθεσινή υπόδειξη του προέδρου Χριστοδουλίδη προς του δημοσιογράφους όπως κάνουν λίγη ακόμα υπομονή για το θέμα του απεσταλμένου, ο οποίος στην καλύτερη των περιπτώσεων θα έχει κάποιες επιπρόσθετες αρμοδιότητας από αυτές της κυρίας Λούτ, όπως την δυνατότητα κατάθεσης εισηγήσεων και σύγκλισης κοινής συνάντησης μεταξύ των δύο πλευρών.
Ρητορική μίσους
Επί του παρόντος, πάντως, ο κατοχικός ηγέτης εξακολουθεί να προκαλεί, παραποιώντας με αφορμή της επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας, ιστορικά γεγονότα και επιστρατεύοντας ρητορική μίσους.
«Πρέπει να γίνει γνωστό ότι η δομή που έχει μετατραπεί σε ε/κ κράτος από το 1963, δεν έχει την εξουσία να εκπροσωπεί ούτε ολόκληρο το νησί ούτε τον «τουρκοκυπριακό λαό». Πρέπει να γίνει γνωστό ότι η «ΤΔΒΚ» είναι μια πραγματικότητα 40 ετών. Είναι ένα ανεξάρτητο κράτος με όλους τους θεσμούς του και το «ε/κ κράτος» δεν έχει ούτε εξουσία ούτε και αρμοδιότητα στην «ΤΔΒΚ»», ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ.
Κατ’ τα άλλα ο Τατάρ επέμεινε στην αποδοχή των προτάσεων του για συνεκμετάλλευση του Φ.Α, απορρίπτοντας τα ΜΟΕ που εισηγείται ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
«Είναι προφανές ότι στόχος του είναι να υποτάξει τον λαό μας στη δική του διοίκηση. Εάν η ε/κ ηγεσία είναι ειλικρινής στα αιτήματά της για διάλογο, θα δεχτεί τις εισηγήσεις μας και θα αρχίσουμε άμεσα να συνεργαζόμαστε για αυτές τις προτάσεις, που προφανώς θα είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών», σημείωσε ο Τατάρ.
Στήριξη στη ΔΔΟ
Ουάσιγκτον και Λονδίνο, επαναβεβαίωσαν χθες την στήριξη τους στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης.
Σε μήνυμα του για την 63η επέτειο ανεξαρτησίας της Κύπρου, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, αφού σημειώνει πως οι δεσμοί των δύο χωρών δεν ήταν ποτέ ισχυρότεροι, διαβεβαιώνει πως η Ουάσιγκτον παραμένει προσηλωμένη στο στόχο για μια επανενωμένη Κύπρο.
«Οι ΗΠΑ παραμένουν πλήρως προσηλωμένες στο στόχο για μια συνολική διευθέτηση Κυπριακής καθοδήγησης, με τη διευκόλυνση του ΟΗΕ, για την επανένωση του νησιού ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα για όλους τους Κύπριους», επισήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του επικεφαλής του Φόρεϊν Όφις Τζέιμς Κλέβερλι, σε χαιρετισμό του στην ετήσια δεξίωση της οργάνωσης «Συντηρητικοί Φίλοι της Κύπρου».
«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με πάθος για να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε αυτό το μακροχρόνιο ζήτημα και να μην το αφήσουμε απλά να κυλά. Απλά επειδή κάτι ισχύει επί πολύ καιρό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουμε την επιθυμία να πετύχουμε μια λύση και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε επ’ αυτού», σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζεϊμς Κλεβερλι.
Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην πολύ καλή χημεία που δημιουργήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του Κωνσταντίνο Κόμπο, τον οποίο χαριτολογώντας περιέγραψε ως έναν «ψηλό και όμορφο τύπο» με τον οποίο, όπως είπε, από το πρώτο τετ-α-τετ έκαναν «σοβαρή δουλειά» αναφορικά με τη «μοναδική» σχέση μεταξύ των δύο χωρών.