Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κυπριακό.

Ούτε ειδικός, ούτε προσωπικός… απλά απεσταλμένος.

Η «δοκιμασμένη» από τα Η.Ε  πρακτική της    εποικοδομητικής ασάφειας  θα επιστρατευθεί  ως φαίνεται και στο θέμα του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα στο κυπριακό που εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια.      

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Λευκωσία είναι διατεθειμένη να κατεβάσει τον πήχη και να συμβιβαστεί με τον διορισμό από τον ΓΓ  ενός «προσωπικού» αντί «ειδικού απεσταλμένου», καθώς  προσδιορισμός «ειδικός» όπως επιβεβαίωσε και σήμερα ακόμα ο κατοχικός ηγέτης αποτελεί κόκκινο πανί, όχι μόνο για το ίδιο αλλά και για την Τουρκία. Καθόλου τυχαίο καθώς ο ειδικός απεσταλμένος ως θεσμικός δεσμεύεται από τους όρους εντολής του Σ.Α.    

«Από την αρχή η ε/κ πλευρά επέμενε σε αυτό, σε έναν που θα απευθυνόταν στον ΓΓ και μέσω αυτού στο ΣΑ, να εφαρμόζει τα ψηφίσματά του ΣΑ του ΟΗΕ για μια ΔΔΟ. Εμείς είπαμε δεκάδες φορές ότι είμαστε ενάντια σε έναν τέτοιο διορισμό. Όταν προέκυψε το θέμα του ειδικού απεσταλμένου πριν από δύο χρόνια, είπαμε ότι θα μπορούσε να αξιολογηθεί όχι ως «ειδικός» αλλά ως «προσωπικός απεσταλμένος», ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ.

Όλα συνεπώς δείχνουν πως στην καλύτερη των περιπτώσεων θα έχουμε τον  διορισμό ενός απεσταλμένου τύπου «Λουτ plus» όπως χαρακτηριστικά μας υπέδειξε κυπριακή διπλωματική πηγή, σημειώνοντας πως έτσι και αλλιώς ο Γενικός Γραμματέας, όπως και όλοι οι συνεργάτες του δεσμεύονται από  τις αποφάσεις των Η.Ε. 

Αντίθετα η σύγκληση από το Γ.Γ τριμερούς συνάντησης παραμένει εξαιρετικά απομακρυσμένη, καθώς τόσο η Άγκυρα όσο και ο εγκάθετος της στα κατεχόμενα θέτουν ως προ-απαιτούμενο την αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας του ψευδοκράτος και την συζήτηση λύσης δύο κρατών.     

«Αυτό δεν πρόκειται να γίνει.  Ο Γ.Γ δεν μας έκανε τέτοια πρόταση για τριμερή, καθώς  η θέση του είναι ότι πρόκειται για χάσιμο χρόνου, και πως θα οδηγηθεί σε αποτυχία. Μας είπε ότι δεν θέλει να ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία», σημείωσε ο Τατάρ.

Θέση που μάλλον δεν έπεισε το ηγέτη του  Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Ερχιουρμάν, ο οποίος παρέστη το πρωί στην ενημέρωση των τ/κ κομμάτων από τον  Τατάρ για τα τεκτενόμενα στην ΝΥ.

«Εάν ο Χριστοδουλίδης λέει ψέματα, η απουσία αντίδρασης είναι τόσο διπλωματικό όσο και επικοινωνιακό λάθος. Δεν είναι αποδεκτό να παρουσιάζεται ο τουρκοκυπριακός λαός ως η πλευρά που αποφεύγει τη διπλωματία.», ανέφερε ο Τουφάν Ερχιουρμάν,

Κατ’ τα άλλα  ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης, όπως προκύπτει από την χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου εμμένει στην λογική των οροσήμων, αναδεικνύοντας ως νέα ορόσημα την συζήτηση των ευρωτουρικών σχέσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου καθώς και την σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου  Ελλάδας Τουρκίας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Δεν είναι μόνο δική μας θέση, αλλά και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας το έχουν αναφέρει, τα όποια ζητήματα θέτει η Τουρκία ψηλά στις προτεραιότητες της έχουν άμεση σχέση και συνδέονται μαζί με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά και την πορεία αυτών των συνομιλιών», επισήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Διπλωματικός μαραθώνιος 

Την ίδια στιγμή η Λευκωσία δια συνεχίζει την προσπάθεια για να αναχαίτηση των μεθοδεύσεων της Τουρκίας για αναγνώριση του ψευδοκράτους με πρώτο βήμα την συμμετοχή του ως παρατηρητή.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ο   εκπρόσωπος του  Υπουργείο Εξωτερικών,  η εν λόγω προσπάθεια γίνεται τόσο με διαβήματα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο ως προς κράτη μέλη του Οργανισμού Τουρκογενων Κρατών, με τα οποία η Κύπρος διατηρεί διμερείς σχέσεις.

Ο κύριος Γκότσης υπέδειξε με νόημα πως η Κυπριακή Δημοκρατία συναποφασίζει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για θέματα που αφορούν άμεσα το Αζερμπαϊτζάν.