Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Ποτέ δεν αποφύγαμε τη διπλωματία και την επικοινωνία με την άλλη πλευρά, υποστήριξε ο Ερσίν Τατάρ σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τα «κοινοβουλευτικά» κόμματα, λέγοντας ότι ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων για την πρόταση την οποία υπέβαλε στον ΓΓ του ΟΗΕ κατά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη. «Είμαστε έτοιμοι για κάθε είδους συζητήσεις με τους συνομιλητές μας με 12 Τεχνικές Επιτροπές, στο πλαίσιο της ισότητας, αλλά σε καμία περίπτωση η ισότητα της τδβκ να μην μειώνεται», είπε. Επανέλαβε την άρνησή του στον διορισμό ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό και την δική του προταση όπως διοριστεί «προσωπικός απεσταλμένος» από τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Στη συνάντηση με τον κ. Γκουτέρες, συνέχισε, του είπε ότι υπό τη δική του αιγίδα θα μπορούσαν να συζητήσουν «με τον Ε/κ ηγέτη θέματα όπως το φυσικό αέριο και η ενέργεια». Κάποιες εφημερίδες, συνέχισε ο κ. Τατάρ, έγραψαν ότι απέφυγε τις συνομιλίες. «Αυτό δεν πρόκειται να γίνει.  Ο ΓΓ δεν μας έκανε τέτοια πρόταση (για τριμερή). Γιατί η θέση του ΓΓ είναι ότι εάν πρόκειται να υπάρξει χάσιμο χρόνου, κανένα αποτέλεσμα και κάτι τέτοιο θα οδηγηθεί σε αποτυχία, μας είπε ότι δεν θέλει να ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία».

Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι πραγματοποίησε όλες τις επαφές του στη Νέα Υόρκη «σε αρμονία με τις τουρκικές αρχές, σε συνεννόηση με τη μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια χώρα, τη Δημοκρατία της Τουρκίας, και είπαμε ότι δεν θα ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις εάν δεν επιβεβαιωθεί η βάση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος».

Επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε δικαίωμα να μιλήσει στη ΓΣ του ΟΗΕ, αλλά ο ίδιος όχι, «λόγω του ψηφίσματος 186 του 1964» που αναγνωρίζει μόνο την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως νόμιμη στο νησί, κι ευχαρίστησε και πάλι τον Τούρκο Πρόεδρο που μίλησε για τους Τ/κ και «έγινε η φωνή» τους.

Ανέφερε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την έκκλησή του για αναγνώριση του ψευδοκράτους και όταν επέστρεφε από το πρόσφατο ταξίδι του στο Αζερμπαϊτζάν.

Στη Νέα Υόρκη, ανέφερε, είπε ότι δεν πρόκειται να συζητήσει λύση ομοσπονδίας. «Επειδή το είπαμε αυτό, ο ΓΓ δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια για να συναντηθούμε σε αυτό το πλαίσιο, ούτε έχει υπάρξει τέτοια πρόσκληση (για τριμερή). Η πρότασή μας ήταν, όπως ανέφερα και πιο πριν, τα σημαντικά θέματα (να συζητηθούν) μέχρι να υπάρξει ή όχι κοινό έδαφος στο Κυπριακό. Αλλά μέχρι τότε, μπορούμε να συζητήσουμε θέματα υπέρ της συνεργασίας των δύο λαών, προς όφελος των δύο λαών, όπως τα απαρίθμησα προηγουμένως».

Συνεχίζοντας είπε ότι είναι έτοιμοι να συζητήσουν όλων των ειδών τα θέματα «αρκεί να είναι στη βάση της ισότητας». Έφερε ως παράδειγμα το χαλλούμι, λέγοντας ότι (θέλουν) να έρθει το Υπουργείο Γεωργίας της Κυπριακής Δημοκρατίας να ελέγχει «τα δικά μου εργοστάσια παραγωγής». Είναι, είπε, «αδύνατο να δεχθούμε κάτι τέτοιο. Αγωνιζόμαστε για ισότητα στην Κύπρο ως ξεχωριστό κράτος, ξεχωριστή αρχή. Η ουσία του Κυπριακού είναι ο αγώνας για ισότητα. Ως εκ τούτου, είπαμε ότι εάν αποδεχτούν τους όρους μας, θα ήμασταν έτοιμοι για μια διαδικασία διαπραγμάτευσης ως προς αυτό».

Ειδικός Απεσταλμένος

Για το θέμα του ειδικού απεσταλμένου ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι από την αρχή η ε/κ πλευρά επέμενε σε αυτό, σε έναν που θα απευθυνόταν στον ΓΓ και μέσω αυτού στο ΣΑ, να εφαρμόζει τα ψηφίσματά του ΣΑ του ΟΗΕ για μια ΔΔΟ. «Εμείς είπαμε δεκάδες φορές ότι είμαστε ενάντια σε έναν τέτοιο διορισμό, ενώ και η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα δεν το εγκρίνει». Όταν προέκυψε το θέμα του ειδικού απεσταλμένου πριν από δύο χρόνια, είπε, εξέφρασε τη θέση ότι θα μπορούσε να αξιολογηθεί όχι ως ειδικός αλλά ως «προσωπικός απεσταλμένος», παρόμοιος με τους δύο Βοηθούς ΓΓ «που πηγαινοέρχονται και κάνουν κάποια δουλειά αναζητώντας (συγκλίσεις) σε αυτά τα θέματα».

Παρουσία στη Νέα Υόρκη

Ο Τ/κ ηγέτης χαρακτήρισε πετυχημένη την παρουσία του στη Νέα Υόρκη και είπε ότι βρήκε την ευκαιρία να επαναλάβει τη νέα του πολιτική και έκανε πολλές επαφές για το θέμα της απομόνωσης.

Για τις προτάσεις «14 σημείων», όπως είπε, της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τους Τ/κ, ανέφερε ότι πρόκειται για σχέδιο της Κυπριακής Δημοκρατίας «ν’ αυξήσει την εξουσία της» και να «τραβήξει πολίτες από την τδβκ να τους εξαρτήσει από την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό δεν είναι ειλικρινές. Αν ήταν ειλικρινείς δεν θα έκαναν μια τέτοια ενέργεια. Μπορεί να γίνει, αλλά τελικά δεν πρέπει να μετατραπεί σε διαφήμιση. Μπορεί να υπάρχουν ατομικά δικαιώματα και προσωπικά προβλήματα, δεν θα υπεισέλθω σε αυτά».

Για τον ίδιο, ανέφερε, το ουσιαστικό είναι να υπάρξει μια μόνιμη λύση που θα φέρει όφελος και στους δύο λαούς μακροπρόθεσμα για να συνεχίσει να υπάρχει ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια σε «αυτή τη χώρα», αλλά και για τη σταθερότητα στην περιοχή. «Για να επιτευχθεί αυτή η σταθερότητα και μεταξύ μεγάλων χωρών όπως η Τουρκία και η Ελλάδα, θα πρέπει η πραγματικότητα της τδβκ να γίνει αποδεκτή. Χωρίς την αποδοχή της πραγματικότητας της τδβκ, δεν είναι εφικτό να υπάρξει σε αυτή τη χώρα σταθερότητα και να φτάσουμε σε μια μόνιμη συμφωνία».

Ανέφερε επίσης ότι πρότεινε στον ΓΓ του ΟΗΕ το άνοιγμα οδοφράγματος για εμπορικά οχήματα στη Μια Μηλιά ώστε να αποσυμφορηθεί η κίνηση στο σημείο διέλευσης του Αγίου Δομετίου.

Η συνάντηση του κ. Τατάρ με εκπροσώπους των «κοινοβουλευτικών» κομμάτων διήρκησε περίπου δύο ώρες. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, από τη συνάντηση απουσίαζε ο πρόεδρος του Κόμματος Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί που βρίσκεται στην Άγκυρα ως «υπουργός μεταφορών», ενώ δεν παρέστη ούτε εκπρόσωπος του κόμματος.

Μετά τη συνάντηση με τα «κοινοβουλευτικά» κόμματα ο Τ/κ ηγέτης συνάντησε και τον πρόεδρο του ΚΛ, Κουντρέτ Οζερσάι που πλέον δεν συμμετέχει στη «βουλή».

Πηγή: ΚΥΠΕ