Τηλεόραση Ραδιόφωνο
νετανιαχου ερντογαν

Σε αποκαλύψεις για το τι συζητήθηκε στο ιστορικό τετ α τετ του Πρωθυπουργού του Ισραήλ με τον Πρόεδρο της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη, προχώρησε ο έγκριτος Ισραηλινός δημοσιογράφος, Amichai Stein.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ρεπορτάζ του,  ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε στον Βενιαμίν Νετανιάχου όπως ανάψει πράσινο φως για την μεταφορά του φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ φέρεται να απάντησε ότι το ζήτημα της μεταφοράς του Ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι υπό εξέταση ακόμη στο Ισραήλ και ότι η χώρα έχει ενώπιον της τέσσερις διαφορετικές επιλογές, αλλά είναι πιθανόν να προωθηθούν πέραν της μιας λύσης.

Οι δυο εξ αυτών των επιλογών, στις οποίες αναφέρθηκε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, αφορούν ως γνωστόν την Κύπρο.

Συγκεκριμένα, όπως ο ίδιος ο Βενιαμιν Νετανιάχου ανέφερε αρχές Σεπτεμβρίου, πριν την τριμερή σύνοδο κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ που φιλοξενήθηκε στη Λευκωσια, πιθανές οδοί για την εξαγωγή του φυσικού αερίου της χώρας του είναι ο αγωγός East Med ή ένα εργοστάσιο υγροποίησης στην Κύπρο. Και μάλιστα ενώπιον του Προέδρου της ΚΔ Νίκου Χριστοδουλιδη, τόνισε ότι οι όποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν στους επόμενους 3-6 μήνες.