Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Σε μια επίδειξη αδιαλλαξίας επιδόθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του στην Γ.Σ. του ΟΗΕ, με αναφορές που υποδηλώνουν ίσως σε μεγάλο βαθμό και τις προθέσεις της Άγκυρας. 

Ο Τούρκος πρόεδρος, επανέλαβε ότι δεν είναι πλέον εφικτή η συνέχιση της συζήτησης για ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο, ενώ μάλιστα χαρακτήρισε ως ξεπερασμένη τη λύση ΔΔΟ κάτι το οποίο ισχυρίστηκε είναι και γενικά αποδεκτό διεθνώς. 

Παράλληλα, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος και να συνάψει διπλωματικές οικονομικές και πολιτικές σχέσεις με την αποσχιστική οντότητα.

Προειδοποίησε επίσης ότι δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία, ασφάλεια και ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο με παραγνώριση των δικαιωμάτων της Τουρκίας στην περιοχή, σαφώς υπονοώντας και φωτογραφίζοντας τις ενεργειακές κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στην θαλάσσια οικονομική της ζώνη. 

Αναφερόμενος στα πρόσφατα γεγονότα στην Πύλα ο Τούρκος Πρόεδρος άσκησε έντονη κριτική στα Ηνωμένα Έθνη.  

Ζήτησε ουδετερότητα από τους Ειρηνευτές στο Νησί, δηλώνοντας συγκεκριμένα ότι «δεν θέλουμε αυτή η Δύναμη της οποίας η φήμη έχει υποστεί ζημιά από τα πρόσφατα γεγονότα στην Πύλα, να υποστεί νέα αμφισβήτηση», προϊδεάζοντας ίσως για τις επόμενες κινήσεις στη νεκρή ζώνη. 

Συγκεκαλυμμένα πυρά εξαπέλυσε και κατά του συμβουλίου Ασφαλείας, ζητώντας να αλλάξει η δομή του σώματος, με αφορμή την πρόσφατη καταδικαστική δήλωση που εξέδωσε για τις επιθέσεις κατά των ειρηνευτών από Τούρκους και τουρκοκύπριους στην Πύλα. 

Ταυτόχρονα, δήλωσε από το βήμα της Γενικής συνέλευσης ότι κόσμος είναι πλέον μεγαλύτερος των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ τα οποία δεν μπορούν να εγγυηθούν τη δικαιοσύνη και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη. 

Ικανοποίηση Τατάρ

Χαιρέτισε τις δηλώσεις Ερντογάν ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ. Με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ευχαρίστησε «εκ μέρους του τουρκοκυπριακού λαού» τον Τούρκο Πρόεδρο για την έκκληση αναγνώρισης του ψευδοκράτους και τη σύναψη σχέσεων.

Η πρώτη αντίδραση Λευκωσίας

Η Λευκωσία δεν ανέμενε κάτι διαφορετικό από τις τοποθετήσεις που έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για το Κυπριακό, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ανέφεραν διπλωματικές πηγές σε μια πρώτη αντίδραση μετά την ομιλία του Τούρκου Προέδρου.

Πρόσθεσαν πως περιμένουν να δουν και το τι θα λεχθεί κατά τη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη.