Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Αννίτα Δημητρίου Νικόλας Παπαδόπουλος

Το ΔΗΚΟ είναι ανοικτό σε συνεργασίες για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1. Σημείωσε πως και ο ίδιος στηρίζει το κάλεσμα του Προέδρου Χριστοδουλίδη προς τον ΔΗΣΥ για συνεργασία και στήριξη του κυβερνητικού έργου σημειώνοντας πως «εμείς δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα να συνεργαστούμε με τον ΔΗΣΥ, είτε με οποιανδήποτε άλλη πολιτική παράταξη συμφωνεί με το πρόγραμμα διακυβέρνησης».

Ο κ. Παπαδόπουλος μιλούσε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 Μέρα Μεσημέρι απαντώντας στις ερωτήσεις του Θησέα Ιωάννου. 

Η συνάντηση με Αβέρωφ

Για τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι αντάλλαξαν απόψεις για το Κυπριακό και για το πως μπορούμε να σπάσουμε το σημερινό, παρατεταμένο αδιέξοδο.

Για το Κυπριακό και τις διεργασίες στη Νέα Υόρκη είπε ότι οι δηλώσεις Τατάρ και οι παραβιάσεις, ιδιαίτερα στην περιοχή της Πύλας, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Απαντώντας ερώτηση εάν υπάρχει κάποιος τρόπος να κινηθεί η δική μας πλευρά μέσα σε αυτό το κλίμα ανέφερε τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Χριστοδουλίδη για ενεργότερο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία διαθέτει τα εργαλεία για να δώσει κίνητρα στην Τουρκία για να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της. Σημείωσε ακόμα ότι θα πρέπει να υπάρχουν και τα αντικίνητρα όταν η Τουρκία ξεφεύγει.

«Ο Πρόεδρος δεν είπε κάτι αξιοπερίεργο»

Απαντώντας στην ερώτηση πως είδε το κάλεσμα του Προέδρου Χριστοδουλίδη για συμμετοχή του ΔΗΣΥ στην κυβέρνηση και εάν γνώριζε ότι αυτό θα συνέβαινε απάντησε: «Όχι δεν το γνώριζα και δεν θεωρώ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε κάτι το αξιοπερίεργο. Καταρχήν δεν είπε κάτι που δεν είχε επαναλάβει και προεκλογικά και μετεκλογικά. Ότι επιδιώκει να έχει την μεγαλύτερη δυνατή πολιτική ενότητα που μπορεί να υπάρξει στον τόπο μας με πολιτικές δυνάμεις που συμφωνούν με το πολιτικό του πρόγραμμα και τις πολιτικές του προτάσεις.»

Εμείς δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα να συνεργαστούμε είτε με τον ΔΗΣΥ, είτε με οποιανδήποτε άλλη πολιτική παράταξη συμφωνεί με το πρόγραμμα διακυβέρνησης, είτε σε κυβερνητικό επίπεδο, είτε σε βουλευτικό επίπεδο για το καλό του τόπου» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος. Επεσήμανε πως το ΔΗΚΟ ήταν επικριτικό με τη διακυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη σε συγκεκριμένα ζητήματα όμως σε κρίσιμα θέματα το ΔΗΚΟ έβαλε κάτω τη δική του πολιτική πλάτη και στήριξε δύσκολα νομοσχέδια για να βγει η χώρα από το μνημόνιο, να επέλθει οικονομική σταθερότητα και να διατηρηθεί η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου. «Καθόλα σεβαστός ο ρόλος της αντιπολίτευσης πρέπει και οφείλει να ελέγχει και να επικρίνει την κυβέρνηση αλλά πάνω απ’ όλα στα κρίσιμα ζητήματα να βάζουμε το καλό του τόπου και του λαού μας. Θέλουμε να δούμε υπευθυνότητα από την πλευρά της αντιπολίτευσης στη Βουλή γιατί είναι τεράστιες οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας».  

Σε ερώτηση εάν δεν τον ενόχλησε το κάλεσμα προς τον ΔΗΣΥ απάντησε, «καθόλου» αφού το κάλεσμα το είχε απευθύνει και ο Πρόεδρος αλλά και το ΔΗΚΟ και προεκλογικά και αργότερα.

Η εικόνα της κυβέρνησης δεν είναι δίκαιη, απαιτείται καλύτερη επικοινωνιακή διαχείριση 

Μιλώντας για τη γενική εικόνα της κυβέρνησης και του υπουργικού συμβουλίου τους πρώτους έξι μήνες διακυβέρνησης, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι είναι μια εικόνα που δεν είναι δίκαιη σε ό,τι αφορά τα επιτεύγματα της κυβέρνησης και ενδεχομένως να απαιτείται καλύτερη επικοινωνιακή διαχείριση για όσα έχουν επιτευχθεί. Ανέφερε ως σημαντικά επιτεύγματα την συμφωνία για την ΑΤΑ, την κατάληξη για τον μειωμένο συντελεστή για τις κατοικίες συγκεκριμένου μεγέθους για να βοηθηθούν πολίτες που θα κτίσουν την πρώτη τους κατοικία, τον μηδενικό συντελεστή του ΦΠΑ, το σχέδιο Net billing με το οποίο κάποιος μπορεί για πρώτη φορά να αξιοποιήσει τα φωτοβολταϊκά στην οικία του με κέρδος και το νέο σχέδιο που ετοιμάζεται από το Υπουργείο Ενέργειας για φωτοβολταϊκά μέσω της ΑΗΚ για πολίτες που δεν έχουν τα χρήματα να επενδύσουν σε φωτοβολταϊκά.  Πρόσθεσε ακόμα τη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για το Συμβούλιο Εθνικής Στρατηγικής που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό και την τριμερή συνεργασία με το Ισραήλ και την Ελλάδα και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ για συνεργασία με την Κύπρο στον τομέα της Ενέργειας.

Δεν ξέρω εάν είναι στις προθέσεις του Προέδρου ο ανασχηματισμός

Είπε ότι δεν έχει καμία πληροφόρηση εάν είναι στις προθέσεις θα γίνει ανασχηματισμός και σημείωσε πως η άποψη του ΔΗΚΟ είναι πως οι υπουργοί της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη μέχρι στιγμής επικεντρώνονται στα καθήκοντά τους και τα επιτελούν με ζήλο.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό είπε ότι τους τελευταίους πέντε μήνες λόγω της πολιτικής που ακολουθείται φεύγουν περισσότεροι αιτητές ασύλου από αυτούς που έρχονται και από το 6% το ποσοστό τους έχει μειωθεί στο 5%. Καταφέρθηκε κατά όσων οργάνωσαν τις εκστρατείες κατά των αλλοδαπών σημειώνοντας πως δεν είναι αυτός ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος.

Για τις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης και τις ευρωεκλογές ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι εσωκομματικές διεργασίες οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους. Σημείωσε ότι το ΔΗΚΟ είναι έτοιμο για συνεργασίες στις τοπικές εκλογές και δεν απέκλεισε τη συνεργασία με τον ΔΗΣΥ αλλά η απόφαση όπως είπε θα ληφθεί στα συλλογικά όργανα του κόμματος.

Στόχος είπε, ιδιαίτερα μετά το πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές για το ΔΗΚΟ, είναι να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και των πολιτών και να παράξουμε πολιτικό και κοινοβουλευτικό έργο. Το ΔΗΚΟ σε αμφίδρομη επικοινωνία με την κοινωνία και με σωστή οργανωτική δουλειά θα συνεχίσει να είναι ρυθμιστικός παράγοντας στο χώρο του κέντρου και στην πολιτική σκηνή ευρύτερα, κατέληξε.