Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ργε

Το Δημοκρατικό Κόμμα εκσυγχρονίζεται, γυρίζει σελίδα και δηλώνει παρών, για να συνεχίσει τον ρυθμιστικό και πρωταγωνιστικό του ρόλο στα πολιτικά δρώμενα του τόπου, είπε την Κυριακή ο Πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος, στην ομιλία του στο Παγκύπριο Πολιτικό και Καταστατικό Συνέδριο του ΔΗΚΟ που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, σημειώνοντας ότι πριν να μπορέσουν ν’ αλλάξουν τη χώρα, «έπρεπε πρώτα να αλλάξουμε τους εαυτούς μας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, παρέστη στο επίσημο μέρος του Συνεδρίου. Παρόντες επίσης ήταν ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ, Κώστας Μαυρίδης, και Βουλευτές του κόμματος.

Στην ομιλία του ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην ίδρυση του ΔΗΚΟ, από τον Σπύρο Κυπριανού στις 12 Μάιου 1976, και στην πορεία του κόμματος μέχρι σήμερα.

Ανέφερε ότι, αυτό το συνέδριο αποτελεί μια νέα αρχή για το Δημοκρατικό Κόμμα και ότι οι δύσκολες αποφάσεις των προηγούμενων ετών, «τις οποίες αναγκαστήκαμε να πάρουμε για να βγάλουμε τη χώρα μας από τη χρεοκοπία, είχαν πολιτικό κόστος και έφεραν αναπόφευκτη εκλογική φθορά». Είπε ότι, ως κόμμα, έκαναν την αυτοκριτική τους, «μετά το κακό αποτέλεσμα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών».

Ο κ. Παπαδόπουλος, είπε ακόμη ότι κατάλαβαν μετά από μια ειλικρινή εσωκομματική αξιολόγηση πως πρέπει να είναι πιο αποτελεσματικοί στην παραγωγή πολιτικής, να επιδιώκουν διαρκή, τακτική και αμφίδρομη επικοινωνία με τη βάση του κόμματος, τα μέλη και τα στελέχη του, και να είναι ανοικτοί σε νέες ιδέες και να λαμβάνουν υπόψη τα θέλω και τις προσδοκίες της κοινωνίας. «Να ασχολούμαστε λιγότερο με τον εαυτό μας και να ασχολούμαστε πολύ περισσότερο με το τι ζητά από εμάς ο κόσμος», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι κατανόησαν πως «πριν να μπορέσουμε ν’ αλλάξουμε τη χώρα, έπρεπε πρώτα να αλλάξουμε τους εαυτούς μας».

Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, είπε, είναι οι καταστατικές αλλαγές που προτείνει η Κεντρική Επιτροπή στο Πολιτικό και Καταστατικό Συνέδριο.

«Το κόμμα μας πρέπει να εκσυγχρονιστεί, να μετεξελιχθεί και να προχωρήσει, κάνοντας παράλληλα ένα άνοιγμα προς την κοινωνία των πολιτών», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Είπε ακόμη, ότι πιστεύουν πως πρέπει να δώσουν λόγο και βήμα σε πολίτες που συνήθως δεν συμμετέχουν σε κομματικές διαδικασίες, σε αποστασιοποιημένους και απογοητευμένους πολίτες που έχουν προτάσεις αλλά νιώθουν πως δεν εισακούονται.

Με αυτό το σκεπτικό είπε, μετεξελίσσονται οι ομάδες μελετών του κόμματος και μετατρέπονται σε Πολιτικές Οργανώσεις οι οποίες θα λειτουργούν σε όλες τις επαρχίες και όχι μόνο κεντρικά και θα δίδεται το δικαίωμα σε όποιους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε αυτές τις Οργανώσεις, και να ασχοληθούν με το αντικείμενο που τους ενδιαφέρει, συμμετέχοντας στην παραγωγή πολιτικής, χωρίς να χρειάζεται να περνούν μέσα από κομματικές εκλογές ή κομματικές διαδικασίες.

Είπε ακόμη ότι αντιμετωπίζουν οργανωτικά κενά που διαπιστώθηκαν σε πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, εκσυγχρονίζουν τις επαρχιακές επιτροπές, θεσμοθετούν τον ρόλο της ΓΟΔΗΚ και της ΝΕΔΗΚ σε επαρχιακό επίπεδο, αφομοιώνουν τα νέα συμπλέγματα της τοπικής αυτοδιοίκησης στις οργανωτικές δομές του κόμματος έτσι ώστε να έχουν θεσμική εκπροσώπηση στις επαρχιακές  επιτροπές του κόμματος, θεσμοθετούν το ασυμβίβαστο πολλαπλών θέσεων και αξιωμάτων στο κόμμα και καταργούν αναχρονιστικά αξιώματα και πολλαπλές αρμοδιότητες. Είπε ακόμη ότι θεσμοθετούν τη λήψη αποφάσεων μέσω κομματικών δημοψηφισμάτων στα οποία θα μπορούν να συμμετέχουν όλα τα μέλη του κόμματος, αξιοποιώντας την σύγχρονη τεχνολογία.

Αναφερόμενος στις Προεδρικές εκλογές, είπε ότι ως ΔΗΚΟ, αντιλήφθηκαν πως ο κόσμος είχε κουραστεί «από τις συνεχείς άγονες αντιπαραθέσεις», και αποφάσισαν να κάνουν μια κομματική, πολιτική και κοινωνική υπέρβαση και στήριξαν έναν ανεξάρτητο υποψήφιο που δεν ήταν μέρος του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος. Εξέφρασε την περηφάνια του κόμματος επειδή «διαδραμάτισε ένα καθοριστικό ρόλο, στην επιλογή, την υποστήριξη αλλά και την εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη στην προεδρία της Δημοκρατίας».

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε, «αν δεν έβαζες υποψηφιότητα σε αυτές τις εκλογές, θα έπρεπε να σε είχαμε εφεύρει, γιατί είσαι ο Πρόεδρος που χρειάζεται αυτή τη στιγμή ο τόπος». Σημείωσε ότι θεωρούν πως «έχει δικαιωθεί» η επιλογή του κόμματος αφού, μέσα σε μόλις 75 μέρες διακυβέρνησης, όπως είπε, η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη έχει καταπιαστεί «με όλες τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα και έχει ήδη να παρουσιάσει ένα αξιοσημείωτο έργο». Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην συμφωνία για την ΑΤΑ, το πρόγραμμα «καλάθι του νοικοκυριού», το μέτρο για μηδενικό ΦΠΑ σε συγκεκριμένα βασικά είδη και αγαθά, και το σχέδιο «ΚΤΙΖΩ» που αφορά στην κατεδάφιση και ανοικοδόμηση προσφυγικών πολυκατοικιών.

Το Δημοκρατικό Κόμμα είναι έτοιμο να στηρίξει την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη στην υλοποίηση του Κυβερνητικού της Προγράμματος, είπε.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόμη, ότι, «το παραδοσιακό πολιτικό κατεστημένο» ακόμη δεν έχει αποδεχθεί πως για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της Κύπρου, ένας ανεξάρτητος υποψήφιος, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές απέναντι στα δυο μεγαλύτερα κόμματα και ενώ κατανοούν την πικρία  και οργή που ενδεχομένως να υπάρχει σε κάποιους, πρέπει να δοθεί χώρος και χρόνος για να επιτευχθούν οι απαραίτητες πολιτικές συνεργασίες εντός και εκτός της Βουλής.  

Το Δημοκρατικό Κόμμα μπορεί να διαδραματίσει ρυθμιστικό ρόλο προς αυτή τη κατεύθυνση, είπε.

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στις θέσεις του κόμματος στα θέματα οικονομίας, όπου όπως είπε χρειάζεται νέο μοντέλο ανάπτυξης με έμφαση στην καινοτομία, την έρευνα, την τεχνολογία και την παροχή υπηρεσιών, σε θέματα ενέργειας, άμυνας, υγείας, στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, στο περιβάλλον. Για το μεταναστευτικό είπε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα στηρίζει τη δημιουργία Υφυπουργείου Μετανάστευσης στο οποίο θα πρέπει να μεταφερθούν όλες οι απαραίτητες υπηρεσίες για τη διαχείριση του ζητήματος, να δοθεί έμφαση στην πολιτική των επιστροφών, και στην αναβάθμιση των υποδομών και των χώρων φιλοξενίας των αιτητών πολιτικού ασύλου έτσι ώστε να ανταποκρίνονται «στα πραγματικά νούμερα που έχουμε να διαχειριστούμε».

Για την παιδεία, είπε ότι το ΔΗΚΟ «απαιτεί» την άμεση επίλυση του μείζονος προβλήματος των τετραμήνων με την κατάργηση τους και να δοθεί έμφαση στην προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας μέσω των πανεπιστημίων της χώρας.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Παπαδόπουλος, εξέφρασε την ανησυχία του κόμματός του από τις τελευταίες, «δυσάρεστες και έκνομες εξελίξεις στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου» και ότι «επικροτούν» τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Η προβολή μιας "θετικής ατζέντας" είναι μια «σωστή στρατηγική κίνηση» του ΠτΔ, είπε, «καθώς η ε/κ πλευρά επιθυμεί η Τουρκία να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό, όχι όμως χωρίς να πάρουμε και εμείς κάτι ως αντάλλαγμα».

Για αυτόν ακριβώς το λόγο, σημείωσε, θεωρούν «ως εξαιρετικά σημαντικές» τις πρόσφατες επαφές του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τους Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία και Βενιαμίν Νετανιάχου στο Ισραήλ.

«Η αναβάθμιση του γεωστρατηγικού μας ρόλου και η σύναψη περιφερειακών συμμαχιών πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής», είπε, μεταξύ άλλων.

Χαιρετισμός από Πρόεδρο της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο ΕΚ

H Ιράτχε Γκαρσία Πέρες, Πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (S&D), στην οποία ανήκει το ΔΗΚΟ, σε βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό της, και αναφερόμενη στο Κυπριακό πρόβλημα, επανέλαβε τη δέσμευση της Ομάδας για μια σταθερή και διαρκή λύση του Κυπριακού σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο, και με τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ. Αναφέρθηκε επίσης στην πραγματική αλληλεγγύη που πρέπει να υπάρχει όσον αφορά το μεταναστευτικό και τη σοβαρή κατάσταση στην Κύπρο όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, σημειώνοντας ότι στηρίζουν την Κύπρο για κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση.

Εσωκομματική διαδικτυακή έρευνα

Ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Αντώνης Αντωνίου παρουσίασε τα αποτελέσματα της τελευταίας εσωκομματικής διαδικτυακής έρευνας γνώμης των μελών του κόμματος, σύμφωνα με την οποία, το 85% συμφωνεί με την πρόταση του κόμματος για δημιουργία Υφυπουργείου Μετανάστευσης, 12% είπε δεν είχε άποψη και 3% διαφωνεί. Για την πρόταση του ΔΗΚΟ για αύξηση των δαπανών για την άμυνα στο 2% του ΑΕΠ, το 85% είπε ότι συμφωνεί, 11% ότι δεν έχει άποψη και 4% διαφωνεί.

Για το θεσμό των τετραμήνων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, 40% πιστεύει ότι πρέπει να καταργηθούν, 37% ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές, 14% είπαν ότι δεν είχαν άποψη για το θέμα και 9% είπαν να παραμείνει ως έχει.

Ο κ. Αντωνίου είπε ότι το ΔΗΚΟ θα συνεχίσει την έρευνα ώστε να συνεισφέρει ουσιαστικά στην εμβάθυνση του δημόσιου προβληματισμού και διαλόγου.

Κηρύσσοντας την έναρξη του Συνεδρίου, η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ανέφερε ότι το Συνέδριο αυτό προσφέρει την ευκαιρία για να σχεδιάσουν μαζί με τα μέλη τους, το μέλλον του κόμματος.

Προσπάθειά τους, είπε, μεταξύ άλλων, θα είναι η συμπερίληψη όλων στα αποτελέσματα των αποφάσεων που θα παρθούν.

Έστειλε επίσης το μήνυμα ότι αναγνωρίζουν ως ηγεσία τη μεγάλη ευθύνη που έχουν αναλάβει και ότι έχουν πλήρη συναίσθηση της υποχρέωσής τους να λογοδοτούν στα μέλη τους και στην κοινωνία.

Ακολούθησε παρουσίαση των καταστατικών αλλαγών από τον Γενικό Οργανωτικό Γραμματέα ΔΗΚΟ, Φύτο Κωνσταντίνου, συζήτηση και ψήφιση για αποδοχή ή απόρριψή τους.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα ακολουθούσε πολιτική συζήτηση.

*Φωτογραφίες mattpress

ργε
γερ
εγρ
εγρ
γερ
γερ