Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Στη Νέα Υόρκη είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα όπου βρίσκονται σχεδόν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό λόγω της 78η Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το διπλωματικό παρασκήνιο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με το ενδιαφέρον να στρέφεται κυρίως στη συνάντηση που θα έχουν την Τρίτη ο ΓΓ του ΟΗΕ με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και κατά πόσο θα προκύψει από αυτήν ο διορισμός νέου ειδικού αντιπροσώπου για το κυπριακό. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει δηλώσει πως προσδίδει περισσότερη σημασία από όλες τις άλλες εξελίξεις στη συνάντηση Γκουτέρες-Ερντογάν αφού αυτή θα καθορίσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ανοικτό παραμένει ακόμα το ενδεχόμενο για πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης μεταξύ Γκουτέρες-Χριστοδουλίδη-Τατάρ με τον τελευταίο να τηρεί αρνητική στάση. Μια άλλη παράμετρος η οποία θα καθορίσει ενδεχόμενες εξελίξεις είναι η δηλωμένη πρόθεση Χριστοδουλίδη να εξαγγείλει νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο ικανοποιώντας αιτήματα και ανησυχίες Τουρκοκυπρίων.

-Δείτε το πρόγραμμα του Προέδρου Χριστοδουλίδη στη Νέα Υόρκη

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) τα οποία μονομερώς προτίθεται να ανακοινώσει η κυπριακή κυβέρνηση στοχεύουν στη δημιουργία θετικού κλίματος, ενισχύοντας την προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, στόχος είναι η προώθηση ΜΟΕ που θα έχουν αποτελέσματα ενώ κάποια από αυτά, εφόσον συμφωνηθούν από τις δυο πλευρές να προωθηθούν μέσω των δικοινοτικών τεχνικών επιτροπών, κάποιες από τις οποίες έχουν αδρανήσει λόγω της στάσης της τ/κ πλευράς.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μελετά κάποιες ιδέες για ΜΟΕ, οι οποίες θα πρέπει να τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας, σημείωσαν οι ίδιες πηγές, σύμφωνα πάντα με το ΚΥΠΕ, προσθέτοντας πως θέση του Προέδρου είναι πως πρέπει να διατηρηθεί μια θετική ατζέντα και να συνεχίσει η αποφυγή μιας πολιτικής επίρριψης ευθυνών.

Πότε θα ανακοινωθούν τα μέτρα; 
Σε σχέση με τα μονομερή μέτρα που η Κυπριακή Δημοκρατία θα εξαγγείλει για την τ/κ κοινότητα οι διπλωματικές πηγές σημείωσαν πως αυτά είναι δεδομένο πως θα ανακοινωθούν αλλά αυτό θα γίνει σε μια στιγμή που το κλίμα θα είναι ευνοϊκό για τη δημιουργία προϋποθέσεων για αναζωογόνηση των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού, προκειμένου να δοθεί μια περαιτέρω ώθηση.

Για αυτό τον λόγο άλλωστε ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προγραμμάτιζε να τα ανακοινώσει νωρίτερα δεν το έπραξε, αφού οι τουρκικές προκλήσεις στη νεκρή ζώνη στην Πύλα και τα όσα ακολούθησαν θεωρήθηκε ότι κάθε άλλο παρά διαμόρφωναν την κατάλληλη χρονική συγκυρία για να το πράξει.

Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν, εξάλλου, πως τα μονομερή μέτρα για την τ/κ κοινότητα, στα οποία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και σε πρόσφατη συνέντευξή του σε Τ/κ δημοσιογράφο, και τα μηνύματα που ο Πρόεδρος έστειλε στους Τ/κ με τις τοποθετήσεις του, έχουν προκαλέσει θετικές αντιδράσεις στην τ/κ κοινότητα και τυγχάνουν ευρείας αποδοχής από μεγάλο αριθμό Τουρκοκυπρίων που δεν συμμερίζονται τις απόψεις του Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στο Κυπριακό.

Συνάντηση Χριστοδουλίδη - Γκουτέρες την Παρασκευή
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σκοπεύει να θέσει και τα ζητήματα αυτά κατά τη συνάντησή του την Παρασκευή με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη, πέραν της ανάγκης διορισμού ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό και της πρότασής του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό.

Σε σχέση με το θέμα του διορισμού ειδικού απεσταλμένου των ΗΕ επεσήμαναν πως αν αυτός γίνει τώρα τότε το θέμα των ευρωτουρκικών θα μπορεί να τεθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου και η Λευκωσία να προωθήσει τότε εκεί τη θέση της για διορισμό και απεσταλμένου από την ΕΕ, διαφορετικά το όλο ζήτημα θα μετατεθεί για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.