Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξκ,η

Με το βλέμμα στραμμένο στη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Αντόνιο Γκουτέρες, μεθαύριο Τρίτη στη Νέα Υόρκη, η Λευκωσία ελπίζει για ένα μικρό έστω, παράθυρο ευκαιρίας, για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Όπως δήλωσε το απόγευμα, φθάνοντας στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου, καταλυτική για την αναζωογόνηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, θεωρεί την συνάντηση της 19ης Σεπτεμβρίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

«Αυτή θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις του ΓΓ σε σχέση με το Κυπριακό. Θεωρώ τη συνάντηση του ΓΓ με τον Τούρκο Πρόεδρο ως την πιο καθοριστική σε σχέση με το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα για το Κυπριακό».

Αναφερόμενος στη δική του συνάντηση που θα ακολουθήσει τρεις μέρες αργότερα, στις 22 Σεπτεμβρίου, με τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε πως στο επίκεντρο θα είναι ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου από τον Αντόνιο Γκουτερες, καθώς και η σύγκλιση τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη, με τον Ερσίν Τατάρ και τον Γενικό Γραμματέα, συνάντηση η οποία δεν συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας, καθώς Τουρκία και Τατάρ, αγνοούν επιδεικτικά τις συνεχόμενες προσκλήσεις του προέδρου Χριστοδουλίδη. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τρεις είναι οι στόχοι που είχαν τεθεί από τις συναντήσεις του ιδίου και του Υπουργού Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη.

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

«Η πρώτη και πιο βασική, αφορά το Κυπριακό. Ελπίζουμε οι συναντήσεις που θα γίνουν να ανοίξουν τον δρόμο πρώτα για τον διορισμό ενός αντιπροσώπου του ΓΓ και ακολούθως για την επανέναρξη των συνομιλιών. Τα μηνύματα είναι ξεκάθαρα. Είναι αυτά που λέμε και δημόσια, είναι αυτά που έχω περιλάβει σε αρκετές επιστολές που έστειλα στον ΓΓ, το ότι πρέπει να διοριστεί ένας ειδικός αντιπρόσωπος ο οποίος να διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών».

Οι δυο επόμενοι στόχοι, διευκρίνισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αφορούν τα ενεργειακά ζητήματα της Κύπρου και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αφού μεταξύ άλλων, θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Chevron και αντιπροσωπεία της ΕΧΧΟΝ, με αντιπροσωπεία της εταιρείας Εrnst and Young καθώς και με αντιπροσωπεία της εταιρείας CVC Capital.

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

«Η δεύτερη θεματική ενότητα των επαφών, αφορά τα ενεργειακά, υπό το φως και της προσπάθειας της ΕΕ για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία και τη δημιουργία νέων ενεργειακών διαδρόμων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο διμερείς επαφές που θα γίνουν θα αφορούν αυτό το θέμα. Ισραήλ και Αίγυπτος είναι δυο σημαντικές χώρες για την Κύπρο στον τομέα. Η τρίτη θεματική ενότητα αφορά την προσπάθεια για προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων στην Κύπρο, ειδικότερα αμερικανικών επενδύσεων, ένας στόχος που έχει τεθεί μαζί με την αμερικανική κυβέρνηση».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στην 78η  Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, θα έχει σημαντικές επίσης επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, οι οποίοι επίσης θα εχουν συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Μεγάλη σημασία αποδίδει η Λευκωσία και στη συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σε γεύμα εργασίας, με τους αντιπροσώπους των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. 

Τα μέτρα για Τ/κ

Κατά την διάρκεια της διάρκεια διάσκεψης Τύπου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο και αυτή την βδομάδα να ανακοινωθούν τα μονομερή μέτρα της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την τ/κ κοινότητα. Μέτρα, διευκρίνισε, που ετοιμάστηκαν ύστερα από επαφές με προσωπικότητες από την τ/κ κοινότητα, την κοινωνία των πολιτών και το ΑΚΕΛ.

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Ελπίζω να δημιουργηθούν εξελίξεις που να μας επιτρέψουν να είναι αυτή τη βδομάδα. Έχω επίσης κάποιες εισηγήσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που αφορούν την καθημερινότητα.

Από το πρόγραμμα του προέδρου, ιδιαίτερη βαρύτητα προσδίδεται και στην συνάντηση που θα έχει ο Νίκος Χριστοδουλίδης με τον εκτελεστικό διευθυντή της Αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής Ted Deutch.