Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Τακτική ασφυκτικού πρέσινγκ υιοθετεί ο Ταγίπ Ερντογάν, έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προβάλλοντας αιτήματα σε τρία επίπεδα, ενόψει της έκθεσης Μπορέλ-Κομισιόν, για τον στρατηγικό προσανατολισμό των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, ο κ. Ερντογάν απαιτεί επανεργοποίηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης και απαλλαγή των Τούρκων πολιτών από την υποχρέωση ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα αιτήματα του κ. Ερντογάν κοινοποιήθηκαν προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στο πλαίσιο συνάντησης, στην πρόσφατη Σύνοδο των G20, στο Νέο Δελχί. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος ήταν μάλιστα έντονος, ζητώντας άμεσες αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι για το οποίο πάντως ο Σαρλ Μισέλ δεν μπορούσε να δεσμευθεί, καθώς οι αποφάσεις βρίσκονται στην αρμοδιότητα των κρατών-μελών.

Ως αποτέλεσμα, ο Τούρκος πρόεδρος μέμφθηκε τις διαδικασίες αποφάσεων στην Ε.Ε και σε δημόσιες δηλώσεις, ανέφερε ότι ο Σαρλ Μισέλ «δεν έχει την εξουσία να αποφασίσει μόνος του για αυτό το θέμα», προειδοποιώντας ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει τον δρόμο της». Κοινοτική πηγή έλεγε στον ΑΝΤ1 ότι οι προειδοποιήσεις Ερντογάν  «άγγιξαν για τα καλά» και το ζήτημα της επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, από την Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Αυτό που έχει πάντως ιδιαίτερη σημασία, είναι ότι ο κ. Ερντογάν, άφησε την ίδια ώρα να διαρρεύσει η πραγματοποίηση συναντήσεων με ηγέτες σημαινόντων κρατών, για την αναβίωση της συμφωνίας Μόσχας-Κιέβου για τα ουκρανικά σιτηρά. Διεκδικώντας ανταλλάγματα, μέσα από την εργαλειοποίηση του ζητήματος, που προκαλεί πονοκέφαλο στη δύση και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προ το φόβου νέων αυξήσεων και μιας ενδεχόμενης επισιτιστικής κρίσης.