Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Την ενόχλησή του και μια προειδοποιήση προς τις Βρυξέλλες, εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε πως η Άγκυρα θα μπορούσε αν κριθεί απαραίτητο, να πάρει άλλο δρόμο από αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ερντογάν δήλωσε επίσης πως η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει κινήσεις για να πάρει αποστάσεις από την Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος, έστρεψε τα βέλη του και κατά των ΗΠΑ λέγοντας χαρακτηριστικά «Εσείς έχετε Κογκρέσο, εμείς έχουμε κοινοβούλιο», αφήνοντας με αυτό τον τρόπο ανοιχτό το ενδεχόμενο για «μπλόκο» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αν δεν ξεμπλοκάρει η Ουάσιγκτον τη διαδικασία αναβάθμισης των τουρκικών F-16.

Τι αναφέρει η έκθεση που ενόχλησε την Άγκυρα

Η έκθεση που ενέκρινε το ευρωκοινοβούλιο, διαμηνύει στην Άγκυρα πως έαν δεν αλλάξει δραστικά πορεία, η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ δεν μπορεί να επανεκκινήσει υπό τις παρούσες συνθήκες.

Η έκθεση συγκέντρωσε 434 ψήφους υπέρ, 18 κατά και 152 αποχές.

Η έκθεση προτρέπει την τουρκική κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη - μέλη της να ξεπεράσουν το υφιστάμενο αδιέξοδο και να προχωρήσουν προς μια στενότερη εταιρική σχέση, συνιστώντας την εξεύρεση ενός παράλληλου και ρεαλιστικού πλαισίου για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Καλεί δε την Κομισιόν να διερευνήσει πιθανές μορφές ενός τέτοιου πλαισίου,

Οι ευρωβουλευτές επιβεβαιώνουν ότι η Τουρκία παραμένει υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, σύμμαχος του ΝΑΤΟ και βασικός εταίρος στην ασφάλεια, τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις και τη μετανάστευση, τονίζοντας όμως ότι από τη χώρα προσδοκάται να σέβεται τις δημοκρατικές αξίες, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και να τηρεί τους νόμους και τις υποχρεωσεις της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν ουσιαστικά σταματήσει από το 2018, λόγω της επιδείνωσης του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας στη χώρα.

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παράλληλα ενέκρινε την τροπολογία για την καταδίκη της παρανομίας στην Πύλα.

Πηγή: Cnn.gr