Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Νίκος Χριστοδουλίδης Ερσίν Τατάρ

Νέα πρόσκληση για συνάντηση, με μήνυμα αυτή τη φορά μέσω τουρκοκυπριακού τηλεοπτικού μέσου ενημέρωσης, έστειλε στον Ερσίν Τατάρ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Με συνέντευξη στο τ/κ κανάλι Genç tv, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης που αναχώρησε σήμερα για τη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τις οποίες και θα προσφωνήσει στις 20 Σεπτεμβρίου, τόνισε πως θέλει να συζητήσουν τις κοινές ανησυχίες των δύο κοινοτήτων και να βρουν λύσεις.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «δεν αναμένω ότι ο κ. Τατάρ και είμαι σίγουρος ότι ούτε και αυτός αναμένει, να συμφωνήσει σε όλα. Αλλά χρειάζεται να μιλήσουμε, αν δεν το κάνουμε, αν δεν καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν υπάρχει καμία περίπτωση και για τους δύο μας, να απαντήσουμε στις ανησυχίες μας».

Σε παρατήρηση τι θα γίνει αν δεν βρεθεί λύση, ακόμα και όταν συζητήσουν, ο Πρόεδρος σημείωσε με νόημα, το ζήτημα της πραγματικής βούλησης και επιθυμίας για λύση.

Είστε παντρεμένος; Ναι. Όταν κάνατε πρόταση γάμου στη σύζυγο σας, υπογράψατε την ίδια στιγμή και τα χαρτιά του διαζυγίου; Οχι. Δεν είμαι εδώ για το διαχωρισμό, είμαι εδώ για να ενώσω Ε/κ και Τ/κ

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έκανε για πρώτη φορά δημόσια από την ανάληψη των καθηκόντων του, και ειδική αναφορά στο καυτό θέμα της λειτουργικότητας του κράτους, του μηχανισμού επίλυσης διαφορών και της εκ περιτροπής προεδρίας.

Σημειώνοντας ότι, «το πιο σημαντικό όμως, δεν είναι η εκ περιτροπής Προεδρία, δεν είναι ο αριθμός των Υπουργών στο Υπουργικό Συμβούλιο, παρόλο που αγγίξαμε αυτά τα θέματα στο Κραν Μοντανά. Τα πιο σημαντικά ζητήματα είναι δύο. Όταν υπάρχουν διαφωνίες, να υπάρχει ο μηχανισμός επίλυσης διαφορών. Οι Πρόεδροι θα είναι τελετουργικοί; (διακοσμητικοί) ή Εκτελεστικοί (σ.σ. ενεργοί με ουσιαστικό ρόλο). Θα έχουμε Πρωθυπουργό;

Αναφέρθηκε επίσης στον καθοριστικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

Τουρκία-κρίσιμος παίκτης

Χαρακτήρισε την Τουρκία, ως τον πιο κρίσιμο παίκτη για τη λύση του Κυπριακού και εξήγησε ότι είναι υπέρ των στενότερων σχέσεων της ΕΕ με την Άγκυρα, ενώ τάχθηκε υπέρ της πλήρους ένταξης της, τονίζοντας ότι στο θέμα του φυσικού αερίου, δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία.

Σύμφωνα με το Νίκο Χριστοδουλίδη, «όπως είναι τώρα, η κατάσταση, πως να το κάνω, δεν αποτελεί επιλογή σήμερα. Μιλάμε για μια χώρα, η οποία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, πως είναι δυνατό να συζητάς μαζί της. Είναι μια χώρα η οποία κατέχει παράνομα το 37% του εδάφους ενός κράτους μέλους (σ.σ.ΕΕ)».

Οι τόνοι ανέβηκαν, όταν σε επίμονες ερωτήσεις του δημοσιογράφου, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τουρκοκύπριοι τις οποίες αποδίδουν στην λεγόμενη απομόνωση τους από τη διεθνή κοινότητα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ήταν ξεκάθαρος.

Δημοσιογράφος: Πως μπορείτε να λέτε, πως ότι συμβαίνει τώρα είναι λόγω της τουρκικής εισβολής;

Ν.Χριστοδουλίδης: Γιατί κατά αρχάς, αποφασίσατε να εγκαταλείψετε την Κυπριακή Δημοκρατία

Δημοσιογράφος: Εμείς αποφασίσαμε να φύγουμε;

Νίκος Χριστοδουλίδης: Ναι, φυσικά, το 1963 αποφασίσατε να εγκαταλείψετε την Κυπριακή Δημοκρατία και το 1974 συνέβη αυτό που συνέβη

Δημοσιογράφος: Εμείς δεν έχουμε μάθει ότι συνέβη αυτό. Οτι φύγαμε από την Κυπριακή Δημοκρατία

Νίκος Χριστοδουλίδης: Μπορείτε να δείτε τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, αν δεν με πιστεύετε

Η συνέντευξη στον δημοσιογράφο Μουσταφά Αλκάν και το τ/κ κανάλι Genç tv, μαγνητοσκοπήθηκε την Τετάρτη και προβλήθηκε χθες βράδυ.