Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λιη

Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου βρέθηκε στο Μέρα Μεσημέρι του ΑΝΤ1 και μίλησε για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών δια θαλάσσης, καθώς και για το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για άμβλυνση των παράνομων ροών. Ακόμα, αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα που υπάρχει στο Υπουργείο για υλοποίηση του προγράμματος «ΚτιΖΩ». Ο κ. Ιωάννου, ανάλυσε και τα επόμενα βήματα του Υπουργείου Εσωτερικών για την στεγαστική πολιτική.

Όπως είπε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, το τελευταίο διάστημα μετά και από την εξάρθρωση του παράνομου κυκλώματος, έχουν μειωθεί οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως ενημέρωσε ο ΥΠΕΣ, έχει συσταθεί επιτροπή, με επικεφαλής στέλεχος στην Αστυνομία, που σκοπό έχει την παρακολούθηση και εξάρθρωση παρόμοιων κυκλωμάτων.

Ο Υπουργός, τόνισε τη συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις αρχές του Λιβάνου, αφού συχνά ανταλλάζονται πληροφορίες. Επίσης, οι αρχές του Λιβάνου αποκόπτουν δεκάδες πλοία που έχουν πορεία την Κύπρο.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος σχετικά με τις ροές διά θαλάσσης, είναι η παραπληροφόρηση σχετικά με τα πλεονεκτήματα των παράτυπων μεταναστών, σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου. Γι’ αυτό και η Κύπρος δίνει βάρος στις ενημερωτικές καμπάνιες στις χώρες προέλευσης.

Μία άλλη παράμετρος του μεταναστευτικού είναι αυτή των επιστροφών, εθελούσιων ή απελάσεων. Μέχρι στιγμής για το 2023 έχουν φύγει 4.700 ενώ πέρσι ο αριθμός αυτός ήταν στο 3.100, όπως ενημέρωσε ο Υπουργός.

Όπως πληροφόρησε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, οι αιτήσεις πλέον ελέγχονται στους 3 μήνες ή στον ένα μήνα για τις πρόδηλα αβάσιμες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εξετάζονται 2.000 τον μήνα, μέρος των οποίων αφορούν παλαιότερες αιτήσεις.

Αρχές Οκτωβρίου ξεκινούν οι κατεδαφίσεις για το Σχέδιο «ΚτίΖΩ»

Σε σχετική ερώτηση του Νικήτα Κυριάκου για τις αιτήσεις, ο Υπουργός ανέφερε πως έχουν γίνει 200 αιτήσεις μέχρι στιγμής και αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός όταν ξεκινήσουν οι πρώτες κατεδαφίσεις περί τις αρχές Οκτωβρίου.

Οι πρώτες ομάδες πολυκατοικιών, όπως πληροφόρησε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, θα ξεκινήσουν στις 22 του Σεπτέμβρη, με σκοπό οι εμπλεκόμενοι να προχωρήσουν βάσει του πλάνου της Κυβέρνησης.

Σχετικά με τα άτομα που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, ο Υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε πως έχουν εντοπίσει ήδη αυτά, άτομα τα οποία θα λάβουν κατ’ αναλογία χρηματική βοήθεια.

Το φθινόπωρο ανακοίνωση πλάνου για τη στεγαστική πολιτική

Από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Υπουργός ανέφερε πως έκανε συναντήσεις και ζήτησε προτάσεις από κόμματα και αρμόδιους φορείς, σχετικά με τη στεγαστική πολιτική.

Τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου, αναμένεται να γίνει δημοσιογραφική διάσκεψη για ενημέρωση των μέτρων της κυβέρνησης για το ζήτημα.

Όπως ξεκαθάρισε ο Υπουργός, τα μέτρα σκοπεύουν την προσιτή κατοικία-και θα απευθύνεται σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας.