Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γιωργοσ τσιτσικωστας 4

Οι απαιτήσεις που αντιμετωπίζουμε απαιτούν συνεχή επαγρύπνηση, ύψιστη ετοιμότητα και συνεχή προσπάθεια αναβάθμισης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς δήλωσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ανάγκη αυτή θα είναι υψηλά στις προτεραιότητες του νέου αρχηγού ΓΕΕΦ.

Μιλώντας στην τελετή διαβεβαίωσης του νέου Αρχηγού της ΕΦ, Αντιστράτηγου Γεώργιου Τσιτσικώστα, στο Προεδρικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αναλαμβάνει την ιερή υποχρέωση διαφύλαξης του υψίστου αγαθού της ασφάλειας και προάσπισης της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, μιας ημικατεχόμενης πατρίδας και να συμβάλλει στην ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της αποτρεπτικής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς.

«Συνεχίζοντας το καθ΄ ομολογία σημαντικό έργο του προκατόχου σας, σας καλώ να εργαστείτε ανθρωποκεντρικά και σε πνεύμα συνεργασίας, με στόχο την εφαρμογή της πολιτικής της Κυβέρνησης στα θέματα άμυνας και ασφάλειας» ανέφερε.

«Αναμένω ότι, ανάμεσα σε πολλά άλλα, θα δώσετε προτεραιότητα στην ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στους χώρους φύλαξης, στρατωνισμού και εκπαίδευσης, στον εκσυγχρονισμό των νόμων και κανονισμών που διέπουν το στράτευμα, στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης, στην ενίσχυση του ηθικού και στη βελτίωση των εγκαταστάσεων διαβίωσης του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς», είπε απευθυνόμενος στον νέο αρχηγό.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι διανύουμε μια δύσκολη περίοδο στην πατρίδα μας, με την κατοχή να συνεχίζει να υφίσταται για σχεδόν μισό αιώνα και τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις να επιχειρούν, όπως είδαμε πρόσφατα στην Πύλα, να επεκτείνουν το έδαφος υπό κατοχή και να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα.

Είπε επίσης ότι την ίδια στιγμή, η ανάδυση νέων μορφών υβριδικού πολέμου, η γεωπολιτική αστάθεια, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και η εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών είναι μόνο μερικές από τις προκλήσεις που απαιτούν συνεχή επαγρύπνηση, ύψιστη ετοιμότητα και συνεχή προσπάθεια αναβάθμισης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς.

Ο Πρόεδρος εξήρε το έργο του απερχόμενου αρχηγού λέγοντας ότι ο Αντιστράτηγος Ζερβάκης συνέβαλε, ουσιαστικά, καθοριστικά και με απόλυτη επιτυχία στην αναδιοργάνωση και την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς, όπως επίσης στην ενίσxυση της αποτρεπτικής ικανότητας και της εξωστρέφειάς της.

«Επί αρχηγίας του Στρατηγού Ζερβάκη, στην Εθνική Φρουρά προωθήθηκαν και υλοποιήθηκαν σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων οι οποίες βελτίωσαν το επίπεδο άμυνας και ασφάλειας και, παράλληλα, αναβάθμισαν τη θέση των Ενόπλων μας Δυνάμεων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο», ανέφερε.

Είπε ακόμη ότι αναγνωρίζεται η συμβολή του στη σύναψη στρατιωτικών συνεργασιών σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, οι οποίες συνέβαλαν, ανάμεσα σε άλλα, καθοριστικά στην αποκόμιση σημαντικών εμπειριών για το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς, στην εμπέδωση κλίματος ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή μας και στην ανάδειξη του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Απευθυνόμενος στο νέο αρχηγό εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Εθνική Φρουρά, με τη δική του αρχηγία και καθοδήγηση, θα αναβαθμιστεί και θα εκσυγχρονιστεί ακόμα περισσότερο και θα καταστεί ένας ισχυρός, ευέλικτος και αποτελεσματικός στρατός, με αποτρεπτική ισχύ και με προσωπικό που διαθέτει ικανότητες και ακμαίο ηθικό, έτοιμο να ανταποκριθεί με επιτυχία στις σημερινές προκλήσεις.