Νέα επιστολή με παραλήπτη το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών απέστειλε χθες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, με την οποία ζητά εκ νέου διευθέτηση κοινής συνάντησης στη Νέα Υόρκη του ιδίου και του Ερσίν Τατάρ με τον κ. Γκουτέρες, με πιθανή ημερομηνία το τελευταίο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου και μετά το πέρας των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού.
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης
«Ήταν και ένα μήνυμα που μεταφέραμε και από τη Μόνιμη μας Αντιπροσωπεία και στη συνάντηση που είχα πρόσφατα με τον Βοηθό ΓΓ των ΗΕ, και ελπίζω να υπάρξει ανταπόκριση».
Πρόσθεσε ότι, «στην επιστολή είμαι επικεντρωμένος στο θέμα της συνάντησης και φυσικά στο να ανταποκριθεί ο ΓΓ στο κάλεσμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον διορισμό ενός ειδικού απεσταλμένου, ο οποίος θα διερευνήσει τις προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών».
Μέχρι στιγμής έχει κλείσει μόνο η συνάντηση του προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Αντόνιο Γκουτέρες την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου.
Το αμέσως επόμενο διάστημα και μέχρι τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ δεν αναμένεται για επαφές στην Κύπρο άλλος αξιωματούχος του διεθνούς Οργανισμού.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σχολίασε και τα όσα προέκυψαν κατά την συνάντηση των υπουργών εξωτερικών Ελλάδας Γιώργου Γεραπετρίτη και της Τουρκίας Χακάν Φιντάν.
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης
«Ενημερωθήκαμε από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών και οφείλω να αναφέρω ότι από την ενημέρωση δημιουργείται μια προοπτική, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι όλα θα κριθούν επί των δεδομένων».
Ενώ εκ νέου στο στόχαστρο έβαλε την κυπριακή Δημοκρατία, ο Τζακ Στρο πρώην υπουργός εξωτερικών της Βρετανίας επί κυβέρνησης Τόνι Μπλέρ.
Σε άρθρο στο περιοδικό Πολίτικο, ο βρετανός διπλωμάτης χαρακτήρισε λάθος της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ισχυριζόμενος στην ουσία ότι αποτέλεσε δούρειο ίππο της Ρωσίας εντός της Ένωσης και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να βάλει στη συζήτηση τη λύση δυο κρατών.
Τζακ Στρο – Πρώην Υπ. Εξωτερικών Βρετανίας
«Η Βρετανία δεν μπορεί να επηρεάσει από μόνη της τη λύση δύο κρατών για την Κύπρο, αλλά αυτό που θα μπορούσε και θα έπρεπε να κάνει είναι να σπάσει το ξόρκι για την Κύπρο, να βάλει τη λύση των δύο κρατών στο τραπέζι και να επιδιώξει να πείσει άλλους εταίρους ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεπαγώσει αυτή η σύγκρουση».
Σε μια άλλη εξέλιξη, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών της Αμπχαζίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα αναγκάστηκε να υποβάλει την παραίτηση του μετά την παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα και αφού ακολούθησαν πιέσεις από την Μόσχα.
Η Αμπχαζία, μετά την απόσχιση της από τη Γεωργία το 1992, αναγνωρίζεται από λίγα μόνο κράτη μεταξύ των οποίων και η Ρωσία.