Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Νίκος Χριστοδουλίδης Κυριάκος Μητσοτάκης Βενιαμίν Νετανιάχου

Η ανάγκη οι εξαγγελίες ετών να μετουσιωθούν σε πράξεις, ήταν η κοινή διαπίστωση της χθεσινής Συνόδου Κορυφής της Λευκωσίας. Κάτι το οποίο και δημόσια φρόντισε να τονίσει ο Βενιαμίν Νεντανιάχου στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, μάλιστα έθεσε και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, με τη Λευκωσία να αναγνωρίζει ότι ήρθε η ώρα των έργων.

Όπως δήλωσε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, «όπως ο κ. Νεντανιάχου έχει αναφέρει και εμάς η πρόθεση μας είναι εντός τριών με έξι μήνες να μπορέσουμε να είμαστε σε θέση να ληφθούν πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις για να μπορέσει ο ενεργειακός σχεδιασμός λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα συγκυρία στην ΕΕ να τεθεί σε εφαρμογή».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες εξέφρασε την ετοιμότητα του Τελ Αβίβ για να εξετάσει την μεταφορά αερίου από τα κοιτάσματα Λεβιάθαν και Ταμάρ, σε τερματικό υγροποίησης που θα κατασκευαστεί στην Κύπρο, επένδυση η οποία όμως απαιτεί χρόνο και κυρίως κεφάλαια δισεκατομμυρίων.

Στο τραπέζι για το Ισραήλ βρίσκεται η λύση του απευθείας αγωγού προς την Αίγυπτο αλλά και η όδευση προς την Τουρκία. Αυτό καταδεικνύει και η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Κυριακή οι υπουργοί ενέργειας Τουρκίας και Ισραήλ, παραμονή της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής της Λευκωσίας.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη

Ήταν φαντάζομαι και μετά από διαβεβαιώσεις μια ατυχής στιγμή χρονικά στιγμή που αναρτήθηκε η συγκεκριμένη επικοινωνία

Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ με κοινή επιστολή θα απευθύνουν πρόσκληση στην Ινδία, για να συμμετάσχει στην επόμενη συνάντηση που θα φιλοξενηθεί το 2024 στο Ισραήλ, με την πρώτη αντίδραση από το Νέο Δελχί να είναι θετική. Ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών απέστειλαν και επιστολή – πρόσκληση με αποδέκτη τον Αμερικανό ομόλογο τους, Άντονι Μπλίνκεν.

Ανάγνωση κομμάτων

Οι τριμερής συνεργασίες θα πρέπει να ενισχυθούν χωρίς να αποκλείεται καμία χώρα, αναφέρει σε ανακοίνωση ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Σύμφωνα με τον ΔΗΣΥ, «ελπίζοντας πως τα οφέλη των ευρύτερων συνεργασιών στην περιοχή θα επενεργήσουν ως κίνητρο και για την Τουρκία, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του εθνικού μας προβλήματος».

Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της συνάντησης εκφράζουν με ανακοινώσεις ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ.

Το ΔΗΚΟ σημειώνει πως «η έκβαση της συνόδου και οι δημόσιες τοποθετήσεις των τριών ηγετών ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας και φέρνουν την Κύπρο πιο κοντά στην εφαρμογή των ενεργειακών της σχεδιασμών».

Η ΔΗΠΑ από την πλευρά της αναφέρει: «Εκφράζουμε, δε, αισιοδοξία ότι η περαιτέρω ενίσχυση και διεύρυνση αυτής της συνεργασίας θα καταστεί δυνατή το συντομότερο».

Ενώ η ΕΔΕΚ σημειώνει ότι από τους σχεδιασμούς στην περιοχή πρέπει να αποκλειστεί η Τουρκία.

Αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «η οποιαδήποτε εμπλοκή της στα ενεργειακά δεδομένα της περιοχής, θα μετατρέψει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς σε όργανο εξυπηρέτησης των επεκτατικών της βλέψεων».