Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Οι προσπάθειες της Κυβέρνησης επικεντρώνονται στο να καταστεί δυνατή η άρση του αδιεξόδου και η επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών, με τελικό στόχο την κατάληξη σε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας, μιλώντας την Τρίτη, στα αποκαλυπτήρια της προτομής του αγωνιστή της ΕΟΚΑ Αντώνη Γεωργιάδη, στο Μηλικούρι, όπου παρευρέθηκε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Μια λύση, σημείωσε ο κ. Γιωργάλλας, που θα επιτρέψει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου να συμβιώνουν μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, ισονομίας και ισοπολιτείας. 

Αναφερόμενος στον Αντώνη Γεωργιάδη είπε πως καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του υπήρξε ένα σπουδαίο και εναργές πρότυπο πατριωτισμού και αυταπάρνησης. 

"Υπήρξε ένας ξεχωριστός Έλληνας, ένας ενεργός πατριώτης ένας λαμπρός αγωνιστής. Εκφραστής των ιδανικών, των αξιών και των αθάνατων ιδεών του ελληνισμού. Αγνός και ειλικρινής εκφραστής του μαχητικού πνεύματος της αδούλωτης γενιάς του 55 – 59", επεσήμανε. 

Είπε ακόμη πως δίκαια μπορεί να καυχάται το Μηλικούρι, και πως "η ομόθυμη, σύσσωμη και ενθουσιώδης συμμετοχή των κατοίκων στους αγώνες της πατρίδας μας, αποτελεί καταστάλαγμα αρετής και ανιδιοτελούς προσφοράς. Η άφθαστη ηρωική θυσία των τέκνων του, σαν διαπρύσιος κήρυκας καλεί για συνέχιση του αγώνα μας για άρση της κατοχής, την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδα μας". 

Ο κ. Γιωργάλλας είπε πως "το ιερό παράδειγμα του Αντώνη Γεωργιάδη και όλων των ηρώων του 55 – 59, που όρθωσαν το ανάστημα απέναντι στην παντοδύναμη βρετανική αυτοκρατορία και δάμασαν τις απόκρημνες βουνοπλαγιές της Κύπρου, αποτελεί σάλπισμα εγρήγορσης και αγώνα για ανατροπή της υφιστάμενης απαράδεκτης κατάστασης και φωτεινός φάρος που υποδεικνύει την πορεία την οποία οφείλουμε να ακολουθήσουμε". 

"Η προτομή του θα συμβολίζει την αιώνια εκτίμηση του κυπριακού ελληνισμού στο πρόσωπό του και θα αποτελεί ταυτόχρονα παντοτινό μάρτυρα των ηρωικών πράξεών του, κατά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1955 - 1959", ανέφερε.