Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Οδυσσέας Μιχαηλίδης Νίκος Χριστοδουλίδης

Χωρίς να εντοπίζει εργασίες που δεν έπρεπε να είχαν εκτελεστεί, η Ελεγκτική Υπηρεσία καταγράφει στην έκθεση της που δόθηκε στη δημοσιότητα, πως κατά τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης του Προεδρικού Μεγάρου και ανακαίνισης της Προεδρικής Κατοικίας, τα τμήματα που είχαν την ευθύνη εκτέλεσης των εργασιών δεν ακολούθησαν πιστά τη νομοθεσία δημόσιων συμβάσεων. 

Αλλά αντιθέτως, έγιναν παρατυπίες και υπερβάσεις εξουσιών. Ενώ το κόστος κόστος για την συντήρηση και ανακαίνιση της κατοικίας στον 1ο όροφο του Προεδρικού, ύψους 150 χιλιάδων ευρώ, θα έπρεπε να είχε περιληφθεί είτε στον κρατικό προϋπολογισμό, είτε σε συμπληρωματικό, ώστε να τύχει έγκρισης από τη Βουλή. 

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, παρά το γεγονός ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία πρότεινε την ακύρωση του διαγωνισμού για την ενεργειακή αναβάθμιση του Προεδρικού, καθώς το έργο κατακυρώθηκε στο ένα εκατομμύριο, 409 χιλιάδες ευρώ, 22,58% ψηλότερη από την καθορισμένη εκτιμώμενη αξία, εντούτοις οι εργασίες προχώρησαν κανονικά.

Για απαντήσεις για όλες τις αναφορές και στις διαπιστώσεις της Ελεγκτικής υπηρεσίας, η κυβέρνηση παραπέμπει στο Τμήμα Δημοσίων Έργων.

Με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη να δηλώνει ότι «θα τοποθετηθεί το Τμήμα Δημοσίων Έργων, αφού εκείνο χειρίστηκε τις διαδικασίες που θίγει ο Γενικός Ελεγκτής».

 Μείωση προεδρικής φρουράς…

Ιδιαίτερη αίσθηση πάντως, προκαλεί η σύσταση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και με επιτακτικό μάλιστα τρόπο, για άμεση και σημαντική μείωση του αριθμού της προεδρικής φρουράς. Και αυτό όπως αναφέρει, μετά την απόφαση του Προέδρου Χριστοδουλίδη να μετακομίσει οικογενειακώς στην προεδρική κατοικία στο Προεδρικό Μέγαρο και να εγκαταλείψει την ιδιωτική του κατοικία.

Σύμφωνα με την Ελεγκτική, «τυχόν μη σημαντική μείωση του προσωπικού της Προεδρικής Φρουράς (η οποία έπρεπε να είχε γίνει από την πρώτη στιγμή της μετακόμισης πριν ένα και πλέον μήνα) θα ενισχύει σημαντικά τις ενδείξεις ότι ο αριθμός της αστυνομικής φρουράς δεν προκύπτει μόνο με τεχνοκρατική αξιολόγηση. Αλλά, αντίθετα, πρώτα καθορίζεται ο αριθμός και μετά οι μελέτες και αξιολογήσεις, αιτιολογούν τον αριθμό αυτό».

Με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να απαντά ότι «το θέμα της ασφάλειας του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προεδρικού Μεγάρου, καθώς και ο αριθμός των μελών της ασφάλειας, δεν είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης. Είναι η αστυνομία που το κρίνει και αποφασίζει για τις ανάγκες».

Εξάλλου, όπως σημειώνεται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η Προεδρία της Δημοκρατίας, ενημέρωσε ότι η Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου θα εκπονήσει μελέτη για τα θέματα ασφάλειας του Προεδρικού Μεγάρου και ανάλογα με τις εισηγήσεις και τα ευρήματα θα ενημερώσει την Ελεγκτική κατά πόσο θα γίνει σχετική μείωση της προεδρικής φρουράς.