Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Nίκος Χριστοδουλίδης Ερσίν Τατάρ Κόλιν Στιούαρτ

Συγκρατημένες είναι οι προσδοκίες για την αυριανή (28/07) κοινή επίσκεψη του προέδρου Χριστοδουλίδης και του Ερσίν Τατάρ στο ανθρωπολογικό εργαστήρι της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει συμφωνηθεί το λεκτικό του κοινού ανακοινωθέντος που θα δώσουν στη δημοσιότητα τα Ηνωμένα Έθνη μετά την συνάντηση, το οποίο θα αφορά αποκλειστικά το ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων.

Όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «τίθεται ως πρώτιστο αύριο να σταλεί το μήνυμα ότι αυτό το ανθρωπιστικό ζήτημα, των αγνοουμένων, είναι θέμα που αφορά και τις δύο κοινότητες. Δεν είναι πολιτικό, αλλά ανθρωπιστικό και οι εργασίες της ΔΕΑ πρέπει να προχωρήσουν».

Η κατοχική πλευρά θα πρέπει να δώσει δείγματα γραφής και εγκαταλείψει τακτικισμούς και πολιτικά παιχνίδια, σχολίασε ενόψει της αυριανής κοινής επίσκεψης ο πρώην επίτροπος προεδρίας αρμόδιος για θέματα αγνοουμένων Φώτη Φωτίου.

Όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο πρώην Επίτροπος Προέδριας, Φώτης Φωτίου, «να δώσουν πληροφορίες για τους ομαδικούς τάφους που είχαν δημιουργηθεί πέριξ της Κερύνειας. Υπάρχουν αυτές οι πληροφορίες στα αρχεία του τουρκικού στρατού. Να δώσουν τους καταλόγους που είχαν πάρει τις φυλακές στην Τουρκία».

Σε μια άλλη εξέλιξη η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο επαναπρογραμματίστηκε για την ερχόμενη Δευτέρα 31 Ιουλίου.

Αδιανόητη για τη Λευκωσία η λειτουργία τζαμιού στο χώρο του Αποστόλου Ανδρέα

Αδιανόητη θεωρεί η Λευκωσία, την οποιαδήποτε ενέργεια αλλοίωσης του θρησκευτικού και ιστορικού χαρακτήρα της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα, στην κατεχόμενη Καρπασία.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τα δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου, διερευνά και αξιολογεί σχετικές πληροφορίες. Ωστόσο δε διευκρίνισε εάν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την αυριανή (28/07) κοινή επίσκεψη στο ανθρωπολογικό εργαστήρι της ΔΕΑ θα θέσει στον Ερσίν Τατάρ το θέμα της λειτουργίας χώρου μουσουλμανικής προσευχής στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, «τέτοια ζητήματα που άπτονται του θρησκευτικού σεβασμού και της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς πρέπει να προσεγγίζονται με τη δέουσα προσοχή και αμοιβαίο σεβασμό. Είμαστε βέβαιοι ότι όπως θα θεωρείτο αδιανόητο από πλευράς μας η λειτουργία χριστιανικού λατρευτικού χώρου, αντίστοιχα, στο Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα, το ίδιο αναμένουμε και από τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας».

Κόμματα με ανακοινώσεις εκφράζουν ανησυχίες και καταδικάζουν τις δρομολογούμενες ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος στον Απόστολο Ανδρέα.

Έντονος συνεχίζεται ο απόηχος στα Κατεχόμενα μεταξύ της λεγόμενης συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Τουφάν Έρχουρμαν, εξέφρασε την έντονη αντίθεση του σε ενδεχόμενη λειτουργία τζαμιού στον χώρο της Μονής.

 Δεν έχετε δικαίωμα να μετατρέπετε σε θέμα συζήτησης την ευαισθησία του τουρκοκυπριακού λαού σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και τον πολιτισμό του με ενέργειες παράξενες που παίζουν με την ένταση

Στις αντιδράσεις απάντησε ο διεθνώς καταζητούμενος για το φόνο του Τάσου Ισαάκ, λεγόμενος υπουργός συγκοινωνιών του κατοχικού καθεστώτος  Ερχάν Αρίκλι. Λέγοντας πως «πράγματι ειλικρινά είναι χρέος μας να πούμε δύο λέξεις σε εκείνους που ρωτούν «τι δουλειά έχει εκεί το μικρό τζαμί». Πρώτον, δεν επισκέπτονται μόνο χριστιανοί το ακρωτήρι της Καρπασίας. Πηγαίνουν και μουσουλμάνοι εκεί».