Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Για πρώτη φορά, μετά από χρόνια αδιαλλαξίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τοποθετείται για το Κυπριακό σε χαμηλούς τόνους,  αποφεύγοντας παράλληλα  αναφορές σε λύση δύο κρατών και κυριαρχική ισότητα του ψευδοκράτους, ανοίγοντας παράθυρο ελπίδας για επανέναρξη διαπραγματεύσεων.

Όπως δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, «δεν θα διστάσουμε να αναλάβουμε ευθύνη για την επίτευξη μιας μόνιμης και δίκαιης λύσης στην Κύπρο. Δείξαμε την ειλικρίνειά μας σε αυτό το θέμα σε όλες τις διαδικασίες μέχρι τώρα, συμπεριλαμβανομένου του Σχεδίου Ανάν. Αν χρειαστεί, θα την δείξουμε και πάλι.»

Είναι η πρώτη, δημόσια απτή ένδειξη μεταστροφής της τουρκικής πολιτικής στο κυπριακό; Ή ένα τέχνασμα που βολεύει στην εξυπηρέτηση άλλων στοχεύσεών της; Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου έγιναν μετά το πέρας συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου και η μοναδική του αναφορά στους Ε/κ ήταν η έκκληση του ώστε να αντιληφθούν τις πραγματικότητες στο νησί.  

Σημείωσε ότι «ποτέ δεν ξεφύγαμε από μια λύση στη βάση των πραγματικοτήτων του νησιού. Ούτε θα ξεφύγουμε. Είναι φανερό ότι οι απέναντι μας, πρέπει να αποδεχθούν την κατάσταση που υπάρχει επί του εδάφους, αντί να επιμένουν σε επιβολές.»

Διπλωματικές πηγές που σχολίασαν στον ΑΝΤ1 το περιεχόμενο και το ύφος των νέων δηλώσεων Ερντογάν, επεσήμαναν ότι συμπίπτουν με τα όσα μετέφεραν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι ξένοι ηγέτες που έθεσαν το κυπριακό κατά τις συναντήσεις τους στον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος εμφανίζεται να μην απορρίπτει εκ προοιμίου την προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Δεν αποκλείεται μάλιστα, με τις χθεσινές του δηλώσεις, όπως μας υποδείχθηκε, να προετοιμάζει ακόμη και το έδαφος για μια νέα προσπάθεια στο κυπριακό, την ώρα που ίσως να μην θεωρείται άσχετη ούτε η παραίτηση του Τ/κ διαπραγματευτή Εργκούν Ολγκιούν.

Δεύτερο μπλακ-άουτ στο Ερτζάν

Χάος στον πολυδιαφημιζόμενο νέο τερματικό σταθμό του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, τον οποίο εγκαινίασαν με διθυράμβους μόλις πριν από πέντε ημέρες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ερσίν Τατάρ.

Για δεύτερη φορά, σημειώθηκε μπλακ-άουτ, το οποίο διήρκησε πέντε ώρες, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν 20 πτήσεις και περίπου 3 χιλιάδες επιβάτες. Τα βίντεο ενδεικτικά του χάους που επικράτησε. Ό,τι λάμπει, δεν είναι χρυσός, και στο «διαμάντι» του ψευδοκράτους, όπως χαρακτηρίστηκε ο νέος τερματικός σταθμός στο παράνομο αεροδρόμιο, αφού τα προβλήματα ηλεκτροδότησης θα συνεχιστούν και τον Αύγουστο, όπως παραδέχθηκε ο λεγόμενος Υπουργός Μεταφορών.