Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ταγίπ Ερντογάν τα θέλει όλα. Επιβεβαιώνοντας όσα μετέδωσε ο ΑΝΤ1 το περασμένο Σάββατο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοσέπ Μπορέλ, ανακοίνωσε σήμερα ότι η Άγκυρα θέλει να επαναρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις που έχουν παγώσει εδώ και επτά χρόνια. Αυτό είναι ένα καλό νέο, είπε ο κ. Μπορέλ, προσθέτοντας ότι πως «πρέπει πρώτα να δούμε την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης, ως επίσης και το θέμα της βίζας», δηλαδή της ελευθέρωσης των ευρωπαϊκών θεωρήσεων για Τούρκους πολίτες. 

Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, θετική προσέγγιση για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είχε και ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με τους ευρωπαίους ομολόγους του, υποστήριξε ότι αυτή θα ήταν μια καλή εξέλιξη, αν και στη συνέχεια θυμήθηκε ότι οι αποφάσεις εναπόκεινται στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Πάντως, ο κ. Μπορέλ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, είπε ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις είναι διπλής κατευθύνσεως και διασύνδεσε, την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με την αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και με την εκδήλωση σοβαρών προσπαθειών για λύση του Κυπριακού, τοποθετώντας στο κάδρο τόσο την Ελλάδα, όσο και την Κύπρο. 

Αυτή είναι άλλωστε και η προσδοκία της Λευκωσία, η οποία θεωρεί ότι στο πλαίσιο των αναμενόμενων προτάσεων που θα υποβληθούν το φθινόπωρο για τον στρατηγικό προσανατολισμό των ευρωτουρκικών σχέσεων, θα χωρέσει και το Κυπριακό. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, υπενθύμισε τις τουρκικές υποχρεώσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι οι φιλοδοξίες της Τουρκίας περνούν μέσα από την Κύπρο.

Επιφυλακτικότητα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Το γενικότερο κλίμα που επικράτησε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων χαρακτηρίζεται από μια επιφυλακτικότητα. Οι πλείστοι των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ έδειξαν να αναμένουν από την Άγκυρα συγκεκριμένες πράξεις σε όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων όπως το μεταναστευτικό και το κράτος δικαίου πριν τοποθετηθούν ενόψει και των στρατηγικών προτάσεων για τον προσανατολισμό των ευρωτουρκικών σχέσεων που θα υποβληθούν το Φθινόπωρο.