Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Στα ορόσημα αλλά και τις θετικές, κατά τον ίδιο, προοπτικές που διανοίγονται στο κυπριακό αναφέρθηκε το πρωί ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης, κατά την ετήσια συνάντηση του με τους πρέσβεις της Δημοκρατίας στο εξωτερικό.  

Αισιόδοξος ότι μετά το φθινόπωρο θα υπάρξουν οι συνθήκες για νέα κινητικότητα στο κυπριακό,  η οποία υπό προϋποθέσεις θα δρομολογήσει  ενδεχομένως  εξελίξεις σε σχέση με την επανέναρξη των συνομιλίων, δηλώνει ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας κατά την ετήσια συνάντηση με τους επικεφαλής των Διπλωματικών Αποστολών της Δημοκρατίας στο εξωτερικό, τη πρώτη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε ενδελεχώς για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα θετική την ανταπόκριση της ΕΕ στην πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της, στο Κυπριακό.

«ιδίως της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι οποίες, εργάζονται για την υλοποίηση της πρότασης που έχουμε  εξαγγείλει και «βλέπουν την ανάγκη για πρόοδο και την προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό», λέει ο ΠτΔ. 

Ο πρόεδρος έδειξε να επενδύει ιδιαίτερα, τόσο στη διαφαινόμενη στροφή της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την αναθέρμανση των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, όσο και στην επικείμενη ενεργοποίηση του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες τον Σεπτέμβριο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Η.Ε, με τις ίδιες διπλωματικές πηγές να μην αποκλείουν την διευθέτηση και μίας νέας τριμερούς συνάντησης στην Νέα Υόρκη υπό τον Αντόνιο Γκουτέρες.      

«Κι εμείς θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό ότι με βάση τα συμπεράσματα του Ιουνίου μπορεί να υπάρξει συζήτηση», πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Απευθυνόμενος στους Πρέσβεις, ο πρόεδρος στάθηκε στο σημαντικό ρόλο, που έχουν και οι ίδιοι να διαδραματίσουν, τόσο στο Κυπριακό όσο και στην προώθηση ζητημάτων που άπτονται της Οικονομικής διπλωματίας. Ζήτησε δε εντατικοποίηση των προσπαθειών για την αρτιότερη προετοιμασία της κυπριακής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ψήφισμα των κατεχόμενων δήμων Κερύνειας παρέλαβε η ΠτΒ

Συνάντηση με τους πρέσβεις είχε νωρίς το απόγευμα και η πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων.

Νωρίτερα η κυρία Δημητρίου παρέλαβε  ψήφισμα των κατεχόμενων δήμων Κερύνειας, της Ένωσης Κοινοτήτων και Σωματείων της Επαρχίας.

 Αφού υπογράμμισε ότι ο χρόνος λειτουργεί σε βάρος της υπόθεσης της Κύπρου, η Πρόεδρος της Βουλής στάθηκε στις ομοιότητες της τουρκικής εισβολής με αυτή της Ρωσίας στην Ουκρανία.  

«…ανάγκη όπως η διεθνής κοινότητα εγκαταλείψει τη λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών και επιδείξει ανάλογη αποφασιστικότητα, προκειμένου η Τουρκία να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών προς επίλυση του Κυπριακού», δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής.

Η κα Δημητρίου αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει διεθνώς η Βουλή των Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας.