Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Προκλητικός για ακόμη μια φορά ήταν ο Ταγίπ Ερντογάν στις δηλώσεις του τόσο στα εγκαίνιά του νέου τερματικού σταθμού του παράνομου αεροδρομίου στα Κατεχόμενα, όσο και κατά την ομιλία του με αφορμή τους «εορτασμούς» για τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην κατεχόμενη Λευκωσία. Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να άρει τις αθέμιτες πρακτικές της και στήριξε εκ νέου τη λύση των δύο κρατών.  Παράλληλα έστειλε το μήνυμα «αναγνωρίστε την τδβκ το συντομότερο δυνατό», αποκλείοντας την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Συγκεκριμένα είπε: «Οι μέρες που το αεροδρόμιο της Τύμπου θα χρησιμοποιηθεί για διεθνείς πτήσεις δεν είναι πολύ μακριά. Με αυτή την ευκαιρία καλούμε τη διεθνή κοινότητα να ακούσει το κάλεσμα του πρώην ΓΓ (του ΟΗΕ) Κόφι Ανάν και να άρει τους περιορισμούς που δεν έχουν νομική βάση, αλλά είναι καθαρά πολιτικοί. Επαναλαμβάνω την έκκλησh μου να υποστηρίξετε το ιδεατό των δυο ισότιμων κρατών που θα ζουν δίπλα-δίπλα στο νησί της Κύπρου και όχι την ένταση και τη συγκρουσιακή κουλτούρα».

Την ίδια ώρα εξέφρασε την πεποίθηση ότι το έργο αυτό θα συμβάλει στην σταθερότητα της περιοχής και την ενίσχυση του τουρισμού.  

Κλείνοντας συνεχάρη τους «τ/κ αδερφούς» για την ημέρα «της ειρήνης και της ελευθερίας». 

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ, αναφέροντας ότι η απομόνωση και το εμπάργκο πρέπει να σταματήσει. Την ίδια ώρα εξέφρασε την πεποίθηση του ότι το νέο αεροδρόμιο θα αποτελέσει πόλο έλξης.

«Αναγνωρίστε την τδβκ το συντομότερο δυνατό», λέει ο Ερντογάν, αποκλείοντας ΔΔΟ

«Μην γυρίζετε πλέον την πλάτη σας στην πραγματικότητα του νησιού και αναγνωρίστε την τδβκ το συντομότερο δυνατό», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στην κατεχόμενη Λευκωσία, με αφορμή τους «εορτασμούς» για τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής. 

Ο κ. Ερντογάν απέκλεισε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, ισχυριζόμενος ότι «είναι αδύνατον να εισέλθουμε σε μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία χωρίς να αναγνωρίσουμε την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων».

Η ομιλία του Ερντογάν

«Θα ήθελα να σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς και την αγάπη και των 85.000.000 αδελφών στην Τουρκία», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Τουρκίας, αναφερόμενος στους Μπουλέντ Ετζεβίτ και Νετζμετίν Ερμπακάν, στον πρωθυπουργό και αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης κατά την περίοδο της εισβολής, όπως και στον ιστορικό αρχηγό του τουρκικού εθνικιστικού κινήματος, κυπριακής καταγωγής, Αλπαρσλάν Τουρκές. 

Στη συνέχεια, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε έκανε μια ιστορική αναδρομή στο Κυπριακό υπό την τουρκική οπτική, στο πλαίσιο της οποίας είπε ότι «η περίοδος 1960-1974 δυστυχώς σήμαινε αίμα, δάκρυα και σφαγές για τους Τουρκοκύπριους». Ισχυρίστηκε ότι «αυτοί που ορκίστηκαν να μην αφήσουν ούτε έναν Τούρκο στο νησί, καταδίωξαν τους Τουρκοκύπριους καταπατώντας την ανθρώπινη τιμή και συνείδηση. Οι αδελφοί και οι αδελφές μας χωρίστηκαν βίαια από τα σπίτια τους, τις οικογένειές τους και τις ζωές τους. Γίναμε μάρτυρες φρικτών σφαγών εδώ σε αυτά τα όμορφα εδάφη. Είδαμε τι μπορεί να κάνει μια άρρωστη νοοτροπία». 

Επανέλαβε το τουρκικό αφήγημα ότι ο στρατός τους «έφερε την ειρήνη, τη σταθερότητα, τη δημοκρατία και την ηρεμία στο νησί». Οι Τουρκοκύπριοι, είπε, «τους οποίους ήθελαν να καταστρέψουν, ζουν σήμερα με ασφάλεια κάτω από τη σκιά της δικής τους σημαίας υπό την ομπρέλα της τδβκ», προσθέτοντας ότι «με την ακλόνητη υποστήριξη της Τουρκίας, ο τουρκοκυπριακός λαός ατενίζει το μέλλον με περισσότερη ελπίδα».

Επικαλέστηκε τα απορρέοντα δικαιώματα από τις συμφωνίες εγγύησης για να υποστηρίξει ότι «οι ηρωικοί Τούρκοι στρατιώτες μας πάτησαν το πόδι τους στο νησί, έδειξαν για άλλη μια φορά στον κόσμο ότι ο τουρκοκυπριακός λαός δεν ήταν ποτέ μόνος του και ότι το τουρκικό έθνος δεν θα μπορούσε ποτέ να υποταχθεί. Η 20η Ιουλίου είναι το σύμβολο της προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ισότιμης θέσης του τουρκοκυπριακού λαού».

Το μέλλον του Κυπριακού

Αναφερόμενος στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου εξακολουθεί να υπάρχει μια νοοτροπία, «η οποία είναι αποκομμένη από την πραγματικότητα και θεωρεί τον εαυτό της ως τον μοναδικό κυρίαρχο και ιδιοκτήτη της Κύπρου».

Αναφερόμενος στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη είπε ότι «ο νέος Ελληνοκύπριος ηγέτης ποζάρει κάτω από τις σημαίες της ΕΟΚΑ και Ένωσης» και ισχυρίστηκε ότι «η ιστορία έχει δείξει ξεκάθαρα ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν καμία ανοχή για τους Τουρκοκύπριους. Αυτός είναι ο λόγος που οι διαπραγματεύσεις, στις οποίες η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέβαλλε κάθε προσπάθεια για λύση για περισσότερο από μισό αιώνα, δεν έχουν αποφέρει κανένα αποτέλεσμα».

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγματευτική διαδικασία, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι ποτέ δεν απέφυγαν τις διαπραγματεύσεις. «Παρόλο που γνωρίζαμε την καταπίεση, δεν επιδιώξαμε εκδίκηση, αναζητήσαμε με ειλικρίνεια τρόπους για να ζήσουν τα δυο στοιχεία μαζί ειρηνικά. Όλες μας οι προσπάθειες είναι να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη που φέραμε στο νησί το 1974 θα έχει μόνιμη βάση», είπε. 

 «Επιθυμούμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση», δήλωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «όλοι θα πρέπει πλέον να συνειδητοποιήσουν ότι η ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή».

Συνεχίζοντας είπε ότι «το όραμα που διατύπωσε ο Ερσίν Τατάρ στη Γενεύη το 2021 θα πρέπει να βρει ανταπόκριση χωρίς χάσιμο χρόνου» και πρόσθεσε ότι «είναι αδύνατον να εισέλθουμε σε μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία χωρίς να αναγνωρίσουμε την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων».

Ισχυρίστηκε περαιτέρω ότι «το μόνο που κάνει η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία σφετερίστηκε το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι να παραπονιέται για εμάς σε τρίτους, ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποκρύπτοντας το δικό της παράπτωμα. Δεν αποδέχονται ότι ο τουρκοκυπριακός λαός είναι ένας ισότιμος, κυρίαρχος ξεχωριστός λαός και ενοχλούνται από το γεγονός ότι η τδβκ διατηρεί στενή συνεργασία με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία». Στις 20 Ιουλίου 1974, είπε, «είδαν πόσο ισχυροί ήταν αυτοί οι δεσμοί. Η μητέρα πατρίδα Τουρκία θα είναι πάντα η εγγύηση της ύπαρξης, της ασφάλειας, και της ευημερίας του τουρκοκυπριακού λαού».

Τέλος, ο κ. Ερντογάν ανέφερε επίσης, ότι δεν θα σταματήσουν τις προσπάθειες να επιβεβαιώσουν «την ισότιμη κυριαρχία και το ισότιμο διεθνές καθεστώς» των Τουρκοκυπρίων.

«Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά τις προσπάθειές μας για την άρση της παράνομης και απάνθρωπης απομόνωσης και του εμπάργκο», δήλωσε, προσθέτοντας ότι ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών καλωσόρισε στους κόλπους του τα κατεχόμενα στη Σαμαρκάνδη τον περασμένο Νοέμβριο με τη συνταγματική ονομασία του ψευδοκράτους. «Ακολούθησε η ιδιότητα του παρατηρητή στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση των Τουρκικών Κρατών. Ας ελπίσουμε ότι αυτά τα βήματα θα ακολουθηθούν από νέα. Δεν είναι δυνατόν οι Τουρκοκύπριοι, το αρχαίο και αυθεντικό στοιχείο του νησιού, να αποκοπούν για πάντα από τον κόσμο και να αγνοούνται», συνέχισε.

«Για το λόγο αυτό, επαναλαμβάνω την ιστορική μου έκκληση προς όλο τον κόσμο από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Μη γυρίζετε πλέον την πλάτη σας στην πραγματικότητα του νησιού και αναγνωρίστε την τδβκ το συντομότερο δυνατό», είπε ο κ. Ερντογάν, ο οποίος αναφέρθηκε και στη λειτουργία του νέου παράνομου αεροδρομίου, ως μια «ιστορική στιγμή» στην ιστορία της τ/κ πλευράς. 

 

Τον υποδέχθηκαν με υδάτινη ασπίδα


Με υδάτινη αψίδα έγινε νωρίτερα η υποδοχή του αεροσκάφους που μετέφερε τον Τούρκο Πρόεδρο ανήμερα της μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής παράνομα στα Κατεχόμενα.

Ο Ταγιπ Ερντογάν αφίχθηκε γύρω στις 13:10 στο παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου, όπου και πραγματοποίησε τα εγκαίνια του νέου τερματικού και του νέου αεροδιαδρόμου.

Θα έχει συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη και θα συζητήσουν τις σχέσεις Τουρκίας-ψευδοκράτους «σε όλες τις πτυχές, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ θα ανταλλάξουν απόψεις για την υπόθεση της Κύπρου».

Η καθιερωμένη παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά απόγευμα, στις 18:00. Τον χαιρετισμό της θα δεχθούν ο Τ/κ ηγέτης και ο Τούρκος Προέδρος, οι οποίοι και θα μιλήσουν. O Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να μιλήσει και σε ειδική επετειακή συνεδρία της ολομέλειας της «βουλής».

Όσον αφορά την παράνομη επίσκεψη του Ερντογάν, σε δηλώσεις του χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε ότι, «αναμένουμε τον κ. Ερντογάν να έρθει, θα ακούσουμε τι θα πει και θα είμαστε εδώ να το σχολιάσουμε. Η προσέγγιση μου είναι ότι δεν πρόκειται να εμπλακώ σε μια δημόσια αντιπαράθεση. Δεν είμαι εδώ για να διαχειριστώ το Κυπριακό επικοινωνιακά, με ενδιαφέρει η ουσία και η ουσία είναι πώς σπάζουμε το αδιέξοδο για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες».